Κλείνουν σχολεία, φροντιστήρια και πανεπιστήμια στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Κλείνουν σχολεία, φροντιστήρια και πανεπιστήμια στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προσέρχεται στη Βουλή, Αθήνα, Τετάρτη 17 Ιουλίου2019. Ορκίζονται οι 300 βουλευτές των έξι κομμάτων που εκλέχθηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για δύο εβδομάδες δεν θα λειτουργήσει κανένα σχολείο και πανεπιστημιακό ίδρυμα. Αναμένονται ανακοινώσεις για τους εργαζόμενους γονείς.

Στην αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προχωράει η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή.

Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Σε συνέχεια της απόφασης για την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας την οποία ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας και για τα φροντιστήρια.

Κεραμέως: Η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί κανονικά

Για τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες των μαθημάτων από το κλείσιμο των σχολείων από αύριο, Τετάρτη, και για 14 ημέρες, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος. Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές».

Όπως είπε, αρχικά θα αναπροσαρμοστούν οι διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά και θα καταργηθούν οι περίπατοι, οι οποίοι είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο.

Αναφορικά με τα σχολεία που είναι ήδη κλειστά και τα οποία θα χάσουν περισσότερες ημέρες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα», ενώ τόνισε ότι «εφ’ όσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους».

Η υπουργός επανέλαβε ότι οι μαθητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες πρόληψης που ισχύουν για όλους, τονίζοντας ότι δεν σημαίνει πως επειδή τα σχολεία είναι κλειστά θα πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε καφετέριες ή σε πάρτι, και σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέσα προσωπικής υγιεινής για την προστασία των ίδιων, των γονέων και των παππούδων τους.

Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, σημείωσε ωστόσο, ότι όλα τα σενάρια μελετώνται από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα για ό,τι αφορά στη λειτουργία των πανεπιστημίων, η υπουργός ανέφερε ότι μελετάται ακόμη και η πιθανότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο.

Αναβολή εκδηλώσεων και τελετών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στην αναβολή εκδηλώσεων – τελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης προχώρησε η πρυτανεία κατόπιν των εξελίξεων σε σχέση με τον νέο κοροναϊό COVID-19 και των οδηγιών κατευθύνσεων που δίνονται από τους αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα αναβάλλονται η τελετή αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή της Έδρας Rathbone Αρχαίας Ιστορίας & Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Liverpool της Μεγάλης Βρετανίας, John Kenyon Davies, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η εκδήλωση λόγου με προσκεκλημένο ομιλητή τον Θεόδωρο Παπαγγελή, Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και η τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή της έδρας Francis Jones της Κλασικής Ελληνικής Λογοτεχνίας και Καθηγητή Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, Gregory Nagy, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Παράλληλα, από σήμερα και στο πλαίσιο των νέων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, δεν θα είναι δυνατή η παραμονή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, στα εστιατόρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, το σύνολο των κυλικείων θα παραμείνουν κλειστά, ενώ η πρυτανική αρχή συνιστά την αποφυγή ταξιδιών που δεν είναι εντελώς απαραίτητα και προπάντων σε περιοχές που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η διεξαγωγή των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζεται κανονικά από σήμερα Δευτέρα, μετά την τριήμερη αναστολή λειτουργίας λόγω ύποπτου κρούσματος που τελικά όμως βγήκε αρνητικό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Μάλιστα στο Ίδρυμα έχει εξασφαλισθεί η αγορά αντισηπτικών διαλυμάτων, που θα τοποθετηθούν σε πολλά σημεία της πανεπιστημιούπολης για να χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, από τους οποίους η πρυτανική αρχή ζητάει την πλήρη τήρηση των κανόνων υγιεινής.