Κόκκινα δάνεια και Ασφαλιστικό: Οι παγίδες και οι κίνδυνοι πριν την αξιολόγηση

Κόκκινα δάνεια και Ασφαλιστικό: Οι παγίδες και οι κίνδυνοι πριν την αξιολόγηση
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) παρακολουθούν την συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016», στην Βουλή, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έρχονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.

Με τη συμφωνία να έχει μεν κλείσει, αλλά τα προαπαιτούμενα να μην έχουν ακόμη ψηφιστεί, οι Ευρωπαίοι τηρούν στάση αναμονής για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Παράγοντες της Ευρωζώνης διαμηνύουν πως το Euroworking Group θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την Τετάρτη, προκειμένου να αποφανθεί για το κατά πόσο η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια για να της χορηγηθεί το 1 δις. ευρώ.

Μάλιστα, επισήμαιναν με νόημα πως δεν έχουν περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο και τα 13 προαπαιτούμενα. Για αρκετά από αυτά αρκούν υπουργικές αποφάσεις, ωστόσο, το μεγάλο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, με κυβερνητικούς παράγοντες να υποστηρίζουν πως στο τελικό κείμενο θα προστεθούν και άλλες διατάξεις.

Πάντως, η τελευταία προθεσμία για να συνεδριάσει το EWG είναι η Πέμπτη, καθώς στη συνέχεια απαιτείται και συνεδρίαση του ESM, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση του ποσού.

Από εκεί και πέρα ξεκινούν τα δύσκολα για την κυβέρνηση, αφού αρχίζει ο Γολγοθάς των κόκκινων δανείων Νο 2, δηλαδή του χειρισμού του ζητήματος των κόκκινων στεγαστικών δανείων, των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών στα distress funds. Το ζήτημα είναι ακανθώδες, καθώς, σύμφωνα με δικηγόρους των καταναλωτικών ενώσεων, ανοίγει το δρόμο σε πλειστηριασμούς σπιτιών για χρέη από πιστωτικές κάρτες καθώς τα funds που θα αγοράσουν τα δάνεια θα μπορούν να εκδώσουν διαταγή πληρωμής ακόμη και για μία πιστωτική κάρτα.

Δεύτερο αγκάθι είναι το Ασφαλιστικό, το οποίο θα αρχίσει να απασχολεί το δημόσιο διάλογο ακόμη και μέσα στις γιορτές, καθώς είναι προαπαιτούμενο που πρέπει να ψηφιστεί για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Eurogroup.

Οι δανειστές έχουν θέσει εκ νέου το θέμα της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της εθνικής σύνταξης, ενώ επιμένουν πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει χωρίς μειώσεις συντάξεων.

Μάλιστα, ακόμη και από το συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου, κατέστησε σαφές πως για να συμμετέχει το Ταμείο στο πρόγραμμα, αλλά και για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί το Ασφαλιστικό.