«Κόλαση επί της γης» η Γάζα – Εκκλήσεις να μην πληγούν νοσοκομεία

«Κόλαση επί της γης» η Γάζα – Εκκλήσεις να μην πληγούν νοσοκομεία
This picture taken from Rafah shows birds taking off as smoke billows following Israeli bombardment on a position along the border between the southern Gaza Strip and northeastern Egypt on December 12, 2023, amid ongoing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP) Photo: AFP
Συνεχίζονται οι άγριες μάχες και το ανελέητο σφυροκόπημα.

Είναι «η κόλαση επί της γης» στη Γάζα, δήλωσε την Τρίτη ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ύστερα από επίσκεψη στο παλαιστινιακό έδαφος το οποίο σφυροκοπά το Ισραήλ εδώ και πάνω από δύο μήνες.

«Επιστρέφοντας στη Γάζα, μια τραγωδία που επιδεινώνεται ασταμάτητα. Οι άνθρωποι είναι παντού, ζουν στον δρόμο, τους λείπουν τα πάντα. Κάνουν έκκληση για ασφάλεια και για τερματισμό αυτής της κόλασης επί της γης. Ζητούμε το αδύνατον από τους συναδέλφους μας, σε μια αδύνατη κατάσταση», δήλωσε ο Λαζαρινί στην πλατφόρμα Χ.

Την ίδια ώρα ο υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 18.412 ανθρώπους από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης και του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση της Χαμάς εκτιμά ότι πάνω 50.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Το Ισραήλ θα δημιουργήσει ένα ακόμη σημείο ελέγχου της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι θα δημιουργήσει ένα ακόμη σημείο ελέγχου για την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο «θα διπλασιαστεί» η ποσότητα της βοήθειας που θα εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το πέρασμα της Ράφα είναι το μοναδικό σημείο εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διεθνείς οργανισμοί για να περάσουν βοήθεια στον υπό πολιορκία θύλακα.

Το Ισραήλ υπογράμμισε ότι δεν θα ανοίξει κανένα άλλο πέρασμα, αλλά πρόσθεσε ότι τα σημεία διέλευσης που βρίσκονται στο Ισραήλ, το Νιτζάνα και το Κερέμ Σαλόμ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια ελέγχων στα φορτηγά που περνούν από τη Ράφα.

«Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει να διπλασιαστεί η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Χ.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο εκείνη την ημέρα, ο ίδιος αριθμός με το Σάββατο. Επεσήμανε όμως ότι ο αριθμός αυτός είναι «πολύ κάτω» από τον ημερήσιο μέσο όρο των 500 φορτηγών που εισέρχονταν στον παλαιστινιακό θύλακα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

Στο επιπλέον σημείο ελέγχου θα γίνονται επιθεωρήσεις «στα φορτηγά που μεταφέρουν νερό, τρόφιμα, ιατρικά εφόδια και υλικά για τη δημιουργία καταλυμάτων», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού και της COGAT, του οργανισμού του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος του ΠΟΥ κάνει έκκληση να μην πληγούν νοσοκομεία στη νότια Γάζα

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι μόλις 11, ή λιγότερο από το ένα τρίτο, των νοσοκομείων της Γάζας παραμένει μερικώς σε λειτουργία και έκανε έκκληση αυτά να παραμείνουν ως έχουν.

«Σε μόλις 66 ημέρες το σύστημα υγείας πήγε από τα 36 νοσοκομεία σε λειτουργία σε 11 νοσοκομεία μερικώς σε λειτουργία -ένα στο βόρειο τμήμα και 10 στο νότιο», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γάζα.

«Δεν αντέχουμε να χάσουμε εγκαταστάσεις υγειονομικής φροντίδας ή νοσοκομεία», δήλωσε. «Ελπίζουμε, κάνουμε έκκληση να μην συμβεί αυτό».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: