Κολοσσιαίες απώλειες 100 δισ. δολαρίων για τον ινδικό κολοσσό Adani 

Κολοσσιαίες απώλειες 100 δισ. δολαρίων για τον ινδικό κολοσσό Adani 
Adani logo displayed on a phone screen and an illustrative stock graph displayed on a screen in the background are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on January 30, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι Adani Enterprises, Adani Transmission και Adani Ports διεύρυναν τις απώλειές τους κατά 10%

Ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια οι απώλειες του ινδικού κολοσσού Adani την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, αφότου η ναυαρχίδα του Ομίλου ακύρωσε την πώληση μετοχών 2,4 δισ. δολαρίων, με το αιτιολογικό ότι δεν θα ήταν «ηθικά ορθό να προχωρήσουμε λόγω της υψηλής μεταβλητότητας». Σημειώνεται πως και οι 10 μετοχές που ελέγχονται από τον Όμιλο Adani υποχώρησαν στις αρχές της συνεδρίασης στη Βομβάη. 

Ειδικότερα, οι Adani Enterprises, Adani Transmission και Adani Ports διεύρυναν τις απώλειές τους κατά 10%, σε μια συνέχεια του sell-off που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από την «επίθεση» της short seller Hindenburg Research.

Σε βίντεο που βγήκε στον αέρα λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές την Πέμπτη, ο ιδρυτής Gautam Adani απέρριψε τις ανησυχίες για την οικονομική υγεία της αυτοκρατορίας του, λέγοντας ότι η ακύρωση της πώλησης μετοχών «δεν θα έχει καμία επίδραση στις λειτουργίες και τα μελλοντικά μας σχέδια». Όπως είπε, «λαμβάνοντας υπόψη την αστάθεια στην αγορά που παρατηρήθηκε χθες, το διοικητικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν θα ήταν ηθικά σωστό να προχωρήσει» η συνέχιση της προσφοράς, προσθέτοντας ότι «όταν σταθεροποιηθεί η αγορά, θα αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας για την κεφαλαιαγορά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση να ακυρωθεί η πώληση μετοχών και να επιστραφούν χρήματα στους επενδυτές ήρθε μετά την πτώση στις μετοχές της Adani Enterprises στις 2.179,75 ρουπίες (27 $), πολύ κάτω από την κατώτατη τιμή των 3.112 ρουπίες της συμφωνίας. Οι μετοχές του Ομίλου Adani έχουν απολέσει περισσότερα από 8,4 τρισεκατομμύρια ρουπίες από τότε που η Hindenburg Research κατηγόρησε τον όμιλο ότι χρησιμοποιεί υπεράκτιες οντότητες σε φορολογικούς παραδείσους για να διογκώσει τις τιμές των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών του, κάτι που επέτρεψε διόγκωση της μόχλευσης «χρησιμοποιώντας μια επισφαλή οικονομική βάση». Ο Όμιλος Adani αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Ο Adani έχει καταβάλει προσπάθειες για να καθησυχάσει τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης μιας απάντησης 413 σελίδων στους ισχυρισμούς του short seller. Επιστράτευσε επίσης μερικούς από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ηγέτες της Ινδίας. Cornerstone επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της International Holding Company του Abu Dhabi και της εισηγμένης στο Λονδίνο Jupiter Asset Management, είχαν δεσμευτεί να αγοράσουν το 30% των μετοχών της Adani πριν από την έναρξη της δημόσιας πώλησης μετοχών την Παρασκευή. Η IHC τη Δευτέρα δεσμεύτηκε να επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το sell off ώθησε ορισμένους χρηματοοικονομικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup, να σταματήσουν να δέχονται τίτλους Adani ως collateral για δάνεια περιθωρίου. Ο δε Όμιλος Adani διέψευσε επίσης τις «φήμες» ότι μετοχές των εταιρειών παραγωγής τσιμέντου, Ambuja Cements και ACC, είχαν ενεχυριαστεί ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση εξαγορών και ότι ο όμιλος δεχόταν πίεση να καλύψει ζημίες που προκύπτουν από πτώση στις τιμές των μετοχών. Το χρέος του Ομίλου Adani έχει επίσης πληγεί από τις πωλήσεις, με ένα ομόλογο εκφρασμένο σε δολάρια από την Adani Ports που λήγει το 2024 να υποχωρεία κατά 20 σεντ, σε λίγο κάτω από τα 0,70 δολάρια στο δολάριο την Τετάρτη, ενώ ένα άλλο ομόλογο λήξεως το 2024 από την Adani Green Energy υποχώρησε περίπου 10 σεντ, στα 0,67 δολάρια το δολάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: