To μεγαλύτερo επιχειρηματικό σκάνδαλο στην Ιστορία; – Στο στόχαστρο ο Όμιλος Adani

To μεγαλύτερo επιχειρηματικό σκάνδαλο στην Ιστορία; – Στο στόχαστρο ο Όμιλος Adani
Ο Gautam Adani έχει συγκεντρώσει καθαρή περιουσία 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τα τελευταία 3 χρόνια

Τα προσφάτως παρελθόντα έτη η αναφορά του ονόματος Νathan Anderson έφερνε στον νου ένα πράγμα: αναλύσεις που βυθίζουν μετοχές.  Και αν ισχύουν όσα ανέφερε σε πρόσφατο report του, τους μήνες που έπονται ίσως γίνουμε μάρτυρες της μεγαλύτερης απάτης στα επιχειρηματικά χρονικά…

Ο short seller κινεί τα νήματα στη Hindenburg Research ξεκίνησε τον μεγαλύτερο πόλεμο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα διετούς έρευνας, η οποία επιγράφεται «The Largest Con in Corporate History».

Στόχος του; Ο Ινδός βιομήχανος Gautam Adani, ένας άνθρωπος πλουσιότερος από τον Bill Gates ή τον Warren Buffett, με καθαρή περιουσία, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, 113,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ειδικότερα, την Τρίτη 25 Ιανουρίου, η Hindenburg παρουσίασε μια σειρά επιχειρημάτων για τον όμιλο Adani Group, «χρεώνοντάς» του σχέδιο κολοσσιαίας χειραγώγησης μετοχών και λογιστικής απάτης, που λαμβάνει χώρα εδώ και δεκαετίες.

Ο Gautam Adani έχει συγκεντρώσει καθαρή περιουσία 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, κυρίως μέσω της ανατίμησης των τιμών των μετοχών στις 7 βασικές εισηγμένες εταιρείες του ομίλου, οι οποίες σημειώσει αύξηση 819%.

«Ακόμη κι αν αγνοήσετε τα ευρήματα της έρευνάς μας και λάβετε τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου Adani στην ονομαστική τους αξία, οι 7 βασικές εισηγμένες εταιρείες του έχουν 85% αρνητική τάση καθαρά σε θεμελιώδη βάση, λόγω των υψηλών αποτιμήσεων».

Η έκθεση, την οποία ο Όμιλος Adani απέρριψε ως «έναν κακόβουλο συνδυασμό επιλεκτικής παραπληροφόρησης και αβάσιμων ισχυρισμών», είχε ως αποτέλεσμα την εξαΰλωση 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του Adani. Και ο Hindenburg ελπίζει ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα για τον Άντερσον, ο οποίος τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή της Wall Street με το «χτύπημα» που επέφερε στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Nikola Corp. και Lordstown Motors Corp. Η «μικρή» Hindenburg δεν είχε στραφεί ποτέ κατά μιας εταιρείας τόσο μεγάλη και ισχυρή όσο η Adani Group.  

Και έτσι, το ερώτημα είναι αν άλλοι επενδυτές θα λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις του Hindenburg για τον Adani, του οποίου ο ιλιγγιώδης πλούτος καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό, την οικονομική και πολιτική ζωή της Ινδίας.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο άνισος είναι αυτός ο αγώνας. Ο Gautam Adani έχει περάσει τέσσερις δεκαετίες χτίζοντας μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που καλύπτει, μεταξύ άλλων, κλάδους όπως η Ενέργεια, οι αγροτικές επιχειρήσεις, τα ακίνητα και η άμυνα. Θεωρείται ότι έχει στενή σχέση με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, με τους φιλόδοξους στόχους του να ευθυγραμμίζονται στενά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Καθώς η αυτοκρατορία του έχει επεκταθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων στον κόσμο, αυξάνοντας σταθερά τον πλούτο του, έχουν αυξηθεί παράλληλα οι ανησυχίες από την ταχεία ανάπτυξη, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί κυρίως με χρέος.

Η αυτοκρατορία του είναι «βαθιά υπερ-μοχλευμένη», ανέφερε η CreditSights σε έκθεσή της.
Ορισμένοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις αδιαφανείς δομές των μετόχων και την έλλειψη κάλυψης των εταιρειών του Ομίλου από αναλυτές. Ωστόσο, οι μετοχές τους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη -μερικές από αυτές πάνω από 1.000% από το 2020, με τις αποτιμήσεις να φτάνουν τις 750 φορές τα κέρδη- καθώς ο μεγιστάνας επικεντρώθηκε σε τομείς που ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θεωρεί κρίσιμους για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Ινδίας.

Η Hindenburg

Η εταιρεία του Anderson με έδρα τη Νέα Υόρκη -τεχνικά μια ομάδα έρευνας και διαπραγμάτευσης, όχι ένα hedge fund με εξωτερικούς επενδυτές- μετρά λιγότερο από πέντε έτη και στοιχηματίζει τα δικά της χρήματα στις αγορές. Ακόμη και στους οικονομικούς κύκλους του Μανχάταν, δεν είναι μεγάλο όνομα.

Κι όμως ο Anderson έχει καταφέρει να αφήσει σημάδι τον τελευταίο καιρό. Το Hindenburg, που πήρε το όνομά του από το γερμανικό αερόπλοιο που ανατινάχθηκε το 1937, έχει βάλει στο στόχαστρο περίπου 30 εταιρείες από το 2020. Κατά μέσο όρο, οι μετοχές τους υποχώρησαν περίπου 15% την επόμενη μέρα του χτυπήματος και έπεσαν 26% έξι μήνες αργότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg News.

Πάντως, ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων Nikola, τον οποίο ο Hindenburg αποκάλεσε «ωκεανό ψέματος» Trevor Milton καταδικάστηκε για εξαπάτηση επενδυτών.

Παρά τον θόρυβο που κάνει η Hindenburg, ο ίδιος ο Anderson κρατά χαμηλό προφίλ. Μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στο Κονέκτικατ και πήρε πτυχίο επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Κατά τη διάρκεια του κολεγίου, έζησε για ένα διάστημα στο Ισραήλ, ενώ παρακολουθούσε μαθήματα στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. Αργότερα εργάστηκε για μια εταιρεία χρηματοοικονομικών αναλύσεων πριν πιάσει δουλειά για να ελέγξει πιθανές συμφωνίες για επενδυτικές εταιρείες πλούσιων οικογενειών. Το πάθος του, όπως είπε, είναι να «βρίσκει απάτες».

Νωρίς, ξόδεψε ώρες εξετάζοντας πιθανά σχέδια Ponzi και κατά καιρούς συνεργαζόταν με τον λογιστή Χάρη Μαρκόπουλο, ο οποίος προσπάθησε περίφημα να προειδοποιήσει τις ομοσπονδιακές αρχές για τον Bernard Madoff. Ο Anderson έχει αποκαλέσει τον Μαρκόπουλο πρότυπο (ο κ. Μαρκόπουλος είναι μια λογιστική διάνοια, που αποκάλυψε το τεράστιο σκάνδαλο Madoff). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: