Κομισιόν: Η Ελλάδα είναι στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στις δαπάνες

Κομισιόν: Η Ελλάδα είναι στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στις δαπάνες
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο 23 Μαΐου 2020 και εικονίζει τουρίστες στα Προπύλαια της Ακρόπολης, Αθήνα Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018. Η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας εξελίσσεται σε δυο φάσεις. Η πρώτη αφορά το εγχώριο μέτωπο και η δεύτερη το άνοιγμα των συνόρων και την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό. Σε ότι αφορά το εγχώριο μέτωπο 25 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί για το γιώτινγκ ενώ την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ και οι κατασκηνώσεις. Την 15η Ιουνίου, ανοίγουν τα εποχικά ξενοδοχεία, προκειμένου να υποδεχθούν τους επισκέπτες του εξωτερικού. Η δεύτερη φάση της επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας αφορά τις ελεύσεις επισκεπτών από το εξωτερικό. Από την 15η Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά από χώρες με καλά επιδημιολιογικά κριτήρια, και από 1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Χώρες, όπως η Γερμανία η Βουλγαρία και άλλες χώρες από τα Βαλκάνια έως την Βαλτική θα αποτελέσουν εφέτος τις αγορές που θα τροφοδοτήσουν με επισκέπτες την Ελλάδα. (Υπά Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επιτάχυνση των δαπανών έγινε δυνατή χάρη στην ευελιξία που χορήγησε η Επιτροπή στα κράτη μέλη για την ανακατανομή πόρων για επείγοντα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής, τα κράτη μέλη έχουν επιταχύνει τις επενδύσεις τους το 2020 κατά 70 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας τη συνολική τους δαπάνη σε 251 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 52% των προγραμματισμένων 482 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2014-2020. Ταυτόχρονα, η χρηματοδοτική κατανομή σε έργα έφτασε στο μέγιστο της διαθέσιμης χρηματοδότησης.

Αυτά τα δεδομένα εμφανίζονται στην ενημερωμένη πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων του ESIF (#ESIFOpendata) όπου οι βασικοί δείκτες για την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής ανά θέμα, χώρα και ταμείο είναι εύκολα προσβάσιμοι μέσω ενός διαδραστικού εργαλείου.

Η Σουηδία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και οι Κάτω Χώρες έχουν τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στις δαπάνες, ενώ η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Μάλτα, η Λετονία και η Εσθονία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επενδύσεων πολιτικής συνοχής.

Η επιτάχυνση των δαπανών έγινε δυνατή χάρη στην ευελιξία που χορήγησε η Επιτροπή στα κράτη μέλη για την ανακατανομή πόρων για επείγοντα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ βοήθησε τα κράτη μέλη να αγοράσουν 2,4 δισεκατομμύρια είδη εξοπλισμού ατομικής προστασίας, 4.500 αναπνευστήρες, να δημιουργήσουν 5.000 επιπλέον χώρους νοσοκομειακών κλινών και να παρέχουν 3,7 εκατομμύρια τεστ COVID-19. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις έλαβαν 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες ομάδες 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ.