Κομισιόν: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο “στο τραπέζι”

Κομισιόν: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο “στο τραπέζι”
'Sanctions' sign displayed on a phone screen and Russian flag displayed on a phone screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on February 28, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε τις προτάσεις νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τα δημοψηφίσματα που οργάνωσε η Μόσχα.

Την πρόταση για το όγδοο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή τα «δημοψηφίσματα» τα οποία ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει και θεωρεί περαιτέρω «κλιμάκωση» από την πλευρά της Μόσχας.

Το πακέτο δεσμευτικών κυρώσεων που εισηγείται περιλαμβάνει:

  • Νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων που θα στερήσουν 7 δισ. ευρώ από τη ρωσική οικονομία.
  • Περαιτέρω απαγορεύσεις για προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν τη Ρωσία (τεχνολογία και συγκεκριμένα χημικά)
  • Επιπλέον απαγορεύσεις στην παροχή υπηρεσιών από την ΕΕ στη Ρωσία και απαγόρευση σε ευρωπαίους πολίτες να κατέχουν θέσεις εξουσίας σε κρατικές ρωσικές εταιρείες.
  • Σε ότι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο (για το οποίο υπάρχει ήδη συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης) η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι δημιουργείται η νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή, όπως συμφωνήθηκε στους G7.
  • Δημιουργείται λίστα που θα περιλαμβάνει ιδιώτες οι οποίοι παρακάμπτουν τις κυρώσεις (π.χ. αγοράζουν προϊόντα από την Ευρώπη τα διαθέτουν σε τρίτη χώρα και από εκεί τα εξάγουν στην Ρωσία).

Από την πλευρά του, ο Ζ. Μπορέλ δήλωσε ότι διευρύνεται η λίστα προσώπων και εταιρικών οντοτήτων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις (στη λίστα περιλαμβάνονται στρατιωτικοί, πολιτικοί, ολιγάρχες). Στη λίστα περιλαμβάνονται άνθρωποι που οργάνωσαν τα δημοψηφίσματα και διοικούν περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Κυρώσεις θα επιβληθούν και σε κάποιους που διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» και σε αυτή την ομάδα δεν περιλαμβάνονται μόνο Ρώσοι, αλλά και πολίτες άλλων χωρών.