Κομισιόν: Πράσινο φως σε ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ σε πληττόμενες ελληνικές επιχειρήσεις

Κομισιόν: Πράσινο φως σε ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ σε πληττόμενες ελληνικές επιχειρήσεις
epa08445237 A face masked man walks in front of the headquarters of the EU Commission in the European district in Brussels, Belgium, 26 May 2020. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η έγκριση αφορά στο σχέδιο στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία, στην Κεντρική Μακεδονία.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό καθεστώς ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχουν πληγεί από την έξαρση του κορωνοϊού.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Η δημόσια στήριξη, η οποία θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, θα καλύψει κεφάλαιο κίνησης που ανέρχεται σε ποσοστό έως και 50% των δαπανών που βάρυναν τους δικαιούχους το 2019.

Σκοπός του καθεστώτος είναι η στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αιφνίδια έλλειψη ρευστότητας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η ενίσχυση ανά επιχείρηση δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 800.000 ευρώ, όπως προβλέπεται στο προσωρινό πλαίσιο.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.