Κονδύλι έκτακτης ενίσχυσης για όσους πλήξει περισσότερο ένα άτακτο Brexit ανακοίνωσε η Κομισιόν

Κονδύλι έκτακτης ενίσχυσης για όσους πλήξει περισσότερο ένα άτακτο Brexit ανακοίνωσε η Κομισιόν
epa07817001 EU flags flutter outside Parliament in London, Britain, 04 September 2019. Members of Parliament will vote on a bill forcing Britain's Prime Minister Boris Johnson to delay Brexit unless MPs back a new deal or vote for a no-deal exit. The Prime Minister will table a motion to call for a general election if that bill passes. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ποσό φτάνει τα 780 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνεται στα κατεπείγοντα μέτρα της ΕΕ για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει 780 εκατομμύρια ευρώ ως κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια για τις χώρες μέλη της που θα πληγούν περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Brexit χωρίς συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, θα προέλθει από τα Ταμεία Αλληλεγγύης της ΕΕ, τα οποία στηρίζουν τις χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, που βοηθά τους εργαζόμενους οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης (π.χ. όταν κλείνει μια μεγάλη επιχείρηση ή μεταφέρεται η παραγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ) είτε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα τα νέα κατεπείγοντα μέτρα που θα λάβει στην περίπτωση ενός “σκληρού” Brexit, τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση εξαιτίας του θέματος αυτού.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι, εκτός από τα 780 εκατομμύρια ευρώ, στήριξη μπορεί να παράσχουν και άλλα ειδικά ταμεία, όπως αυτά για την αλιεία και τη γεωργία.

Ένας αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τα χρήματα του Ταμείου Αλληλεγγύης είναι εφικτό να δοθούν επειδή φέτος σημειώθηκαν σχετικά λίγες φυσικές καταστροφές. Υπογράμμισε όμως ότι η αποδέσμευση του ποσού αυτού θα γίνει κατ΄εξαίρεση, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να ανταποκριθεί η Ένωση στις αυξημένες ανάγκες για ελέγχους στις εμπορικές συναλλαγές με τη Βρετανία.

Οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότεροι από ένα σκληρό Brexit είναι η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Δανία.

Οι χώρες που δικαιούνται αυτή τη βοήθεια θα έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2020 για να την διεκδικήσουν.

Διαβάστε ακόμη: Κάλεσμα Τζόνσον σε Κόρμπιν για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία