Κάλεσμα Τζόνσον σε Κόρμπιν για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Κάλεσμα Τζόνσον σε Κόρμπιν για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία
epaselect epa07814685 The EU flag flutters outside the British Houses of Parliament in central London, Britain, 03 September 2019. Britain's Prime Minister Boris Johnson faces a vote in Parliament from Conservative rebels who are joining with opposition parties in bringing forward a bill designed to stop Britain leaving the EU on 31 October without an agreement. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκάλεσε «νομοσχέδιο παράδοσης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πλάνο της αντιπολίτευσης και ζήτησε να στηθούν νέες κάλπες.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε σήμερα τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν να συμφωνήσει στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου και χαρακτήρισε «νομοσχέδιο παράδοσης» στην Ευρωπαϊκή Ενωση το σχέδιο της αντιπολίτευσης για να προληφθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου και υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας, αυτό είναι το ‘νομοσχέδιο παράδοσης’ που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης (Κόρμπιν)», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

«Καλώ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να επιβεβαιώσει, όταν λάβει τον λόγο, πως, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο παράδοσης, θα επιτρέψει στον λαό αυτής της χώρας να εκφράσει την άποψή του γι’ αυτά που (ο Κόρμπιν) προτείνει να παραδοθούν στο όνομά του, με διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου».

Νωρίτερα σήμερα ωστόσο ο Κόρμπιν είπε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν θα πέσει «στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον» και δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέχρι να πειστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος δηλώνει πως θέλει νέες εκλογές, είχε σειρά συναντήσεων με αντιπολιτευόμενα κόμματα σε μια προσπάθεια να ματαιώσει αυτό που πολλά εξ αυτών θεωρούν επιδίωξη του πρωθυπουργού Τζόνσον να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

«Ο Τζέρεμι έκανε σαφές πως το Εργατικό κόμμα θέλει γενικές εκλογές και σύντομα, όμως δεν θα πέσουμε στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον», ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση που εξέδωσε.

«Είπε πως το Εργατικό κόμμα δεν θα υποστηρίξει την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών μέχρι να πειστούμε πως η απειλή της μη συμφωνίας έχει εκλείψει».

«Ο Τζόνσον χάνει τον έλεγχο»

Χθες, ο πρωθυπουργός υπέστη ταπεινωτική ήττα στην Βουλή των Κοινοτήτων όταν η πλειοψηφία των βουλευτών, ανάμεσά τους και αντάρτες των Τόρις, ψήφισαν τροπολογία που τους επιτρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, την οποία κανονικά διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

Χάρις στην απόφαση αυτή, οι διαφωνούντες μπορούν να παρουσιάσουν σήμερα νομοσχέδιο, το οποίο, αν εγκριθεί, θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση νέα παράταση του Brexit μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020, για την περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες τις προσεχείς λίγες εβδομάδες.

Η ταπείνωση έγινε ακόμη μεγαλύτερη για τον Μπόρις Τζόνσον που είδε 21 βουλευτές του κόμματός του να τον αψηφούν και να ψηφίζουν μαζί με τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης. Μεταξύ των ανταρτών των Τόρις είναι ο Νίκολας Σόουμς, εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Οι πιστοί στον Τζόνσον Τόρις έχουν δεμσευθεί για την διαγραφή των ανταρτών από το Συντηρητικό Κόμμα.

Σήμερα το πρωί, στα κύρια άρθρα των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων αναφέρεται ότι ο Μπορις Τζόνσον «έχασε τον έλεγχο» «Ο πρωθυπουργός έχασε ιστορική ψηφοφορία», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times, ενώ η ευρωφοβική Daily Express γράφει ότι το κοινοβούλιο «παραδόθηκε απέναντι στην ΕΕ», κάνοντας λόγο για «μία ακόμη επονείδιστη ημέρα μίας υποτιθέμενης δημοκρατίας».

Κατά το δημοψήφισμα του 2016, οι Βρετανοί ψήφισαν κατά 52% υπέρ ενός διαζυγίου με την ΕΕ, αλλά τρία χρόνια μετά το θέμα διχάζει την βρετανική κοινωνία και διαδήλωση κατά του Brexit οργανώνεται σήμερα το απόγευμα μπροστά από το κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου.

Κομισιόν: Το backstop είναι η «μόνη λύση» για την διασφάλιση της ειρήνης στην Βόρεια Ιρλανδία

Το backstop είναι η «μόνη λύση» για την διασφάλιση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία και της ενιαίας αγοράς, επανέλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το backstop προβλέπει ως ύστατη λύση την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με το Δουβλίνο με θέμα την οργάνωση των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά η εφαρμογή τέτοιων ελέγχων θα προκαλέσει αναπόφευκτα «δυσλειτουργίες», δηλώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Μία ευρωπαϊκή πηγή επέμεινε ότι η ρήτρα του backstop είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες μετά το Brexit.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί.

«Ο λίγος χρόνος που μένει και η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξήσει τον κίνδυνο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν, στην οποία ζητείται από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και να μην βασίζονται στην υπόθεση μίας τρίτης παράτασης, κατόπιν αιτήματος του Λονδίνου.

Η Κομισιόν έχει προβλέψει, σύμφωνα με το έγγραφο, την χορήγηση «οικονομικής βοήθειας» προς άτομα ή κράτη μέλη που θα πληγούν περισσότερο από ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Προτείνει την επέκταση της εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, που προορίζεται για αρωγή σε περίπτωση καταστροφών, για να καλύψει το σημαντικό οικονομικό κόστος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Ζητεί επίσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση να υποστηρίξει τους εργαζόμενους που θα απολυθούν έπειτα από μία βρετανική έξοδο χωρίς συμφωνία, υπό προϋποθέσεις.

Αντεπίθεση

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τα μέλη του επιτελείου του πριν βρεθεί στο κοινοβούλιο για να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου τις ερωτήσεις των βουλευτών.

Εάν οι βουλευτές που είναι αντίθετοι με το Brexit χωρίς συμφωνία καταφέρουν στην συνέχεια να επιβάλουν την αναβολή της αποχώρησης, ο Μπόρις Τζόνσον θα θέσει σε ψηφοφορία πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Δεν θέλω εκλογές, αλλά εάν οι βουλευτές ψηφίσουν για να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις και υπέρ μίας άχρηστης νέας παράτασης του Brexit, που μπορεί να διαρκέσει και χρόνια, στην περίπτωση αυτή (η διεξαγωγή εκλογών) θα είναι ο μόνος τρόπος για την διευθέτηση της κατάστασης», έχει προειδοποιήσει ο Μπόρις Τζόνσον.

Η κυβέρνηση επιδιώκει η ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών να ορισθεί στα μέσα του Οκτωβρίου, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Ομως υπάρχουν βουλευτές που φοβούνται ότι θα αλλάξει ημερομηνία για μετά την 31η Οκτωβρίου, δεσμεύοντας την χώρα σε μία έξοδο χωρίς συμφωνία.

Τράπεζα της Αγγλίας: Λιγότερο σοβαρές από όσο περιμέναμε οι επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ εκτιμά, σε επιστολή του που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι “λιγότερο σοβαρές” απ’ όσο είχε προβλέψει πέρσι.

Τον Νοέμβριο του 2018 η BoE θεωρούσε ότι ένα άτακτο Brexit θα οδηγούσε σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 8%, ωστόσο σήμερα πιστεύει ότι η μείωση θα είναι μικρότερη, στο 5,5%, κυρίως επειδή “βελτιώθηκε η προετοιμασία” για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο “χειρότερο σενάριο” ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η Τράπεζα εκτιμά ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 7% και όχι στο 7,5%, όπως ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της. Σήμερα το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 3,9%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ενδέχεται να ανέλθει στο +5,25% (και όχι 6,5%), από 2,1% σήμερα.

Αυτό το καταστροφικό σενάριο ωστόσο δεν θεωρείται και το πιο πιθανό από την BoE, η οποία εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, υπενθύμισε ο Κάρνεϊ στην ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου, που ίσως να ήταν και η τελευταία πριν από το Brexit, εφόσον γίνει τελικά στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Κάρνεϊ, η θητεία του οποίου λήγει στις αρχές του 2020, διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει προετοιμασίες στον οικονομικό τομέα, όμως υπάρχει ακόμη “αβεβαιότητα” για τη μορφή που θα λάβει το Brexit.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε LIVE την συζήτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων στον παρακάτω σύνδεσμο