Κοντά στην ταυτοποίηση του εκτελεστή του Τζέιμς Φόλεϊ οι βρετανικές αρχές

Κοντά στην ταυτοποίηση του εκτελεστή του Τζέιμς Φόλεϊ οι βρετανικές αρχές

Σε εγρήγορση το Λονδίνο για τον εντοπισμό του άνδρα με τη βρετανική προφορά - Για χτύπημα σε βρετανικό έδαφος προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να εντοπίσουμε την ταυτότητα αυτού του άνδρα», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ, Πίτερ Ουέστμακοτ, αναφερόμενος στον τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους» με τη βρετανική προφορά που εμφανίζεται στο βίντεο του αποκεφαλισμού του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

«Χρησιμοποιούμε πολλά μέσα για να το επιτύχουμε, ανάμεσα στην οποία τεχνολογίες φωνητικής αναγνώρισης», είπε ο Βρετανός πρεσβευτής, ενώ  δήλωσε πως το πρόβλημα «είναι μεγαλύτερο αυτού που δημιουργεί ένας φρικτός εγκληματίας».

«Πολλοί πιστεύουν πως μέχρι και 500 Βρετανοί πολίτες έχουν πάει στη Συρία και το Ιράκ γι’ αυτή την υπόθεση του τζιχάντ», δήλωσε ο Ουεστμάκοτ.

Νωρίτερα σήμερα με άθρο της η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Τερέσα Μέι, ανακοίνωσε πως η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει τη διεύρυνση των νομικών εξουσιών των βρετανικών αρχών, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να εμποδίζει πολίτες της χώρας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν, αλλά και να μπορεί να περιορίζει την έκφραση εξτρεμιστικών απόψεων εντός της χώρας. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αφαίρεση των διαβατηρίων Βρετανών που επιδιώκουν να μεταβούν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν, την αφαίρεση της βρετανικής υπηκοότητας από πρόσωπα που έχουν διπλή υπηκοότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις την αφαίρεση της υπηκοότητας από Βρετανούς γόνους μεταναστών.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Sunday Times και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δηλώνει πως η εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες του Τζέιμς Φόλεϊ από ένα μασκοφόρο άνδρα ο οποίος μιλάει με αγγλική προφορά, συνιστά «προδοσία των αξιών της χώρας και όλων αυτών που ο βρετανικός λαός αντιπροσωπεύει».

Οι Sunday Times διαβεβαιώνουν, επικαλούμενοι κυβερνητικές πηγές, πως οι υπηρεσίες πληροφοριών MI5 και MI6 έχουν προσδιορίσει ένα Bρετανό ύποπτο, αλλά δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά του.

«Είναι φρικτό να σκέπτεται κανείς ότι ο αυτουργός αυτής της αποτρόπαιης πράξης ανατράφηκε στη Μεγάλη Βρετανία», προσθέτει ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ο Φίλιπ Χάμοντ προειδοποιεί πως, αν τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους δεν συλληφθούν, «θα επιχειρήσουν αργά ή γρήγορα να πλήξουν σε βρετανικό έδαφος».

«Η στρατηγική μας είναι σαφής. Επενδύουμε σημαντικούς πόρους για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό μακροπρόθεσμα».

Διαβάστε ακόμη:

Μέτρα κατά των υποψηφίων τζιχαντιστών σχεδιάζει η Βρετανία

ΗΠΑ: «Το Ισλαμικό Κράτος ξεπερνά όσα γνωρίζουμε»

Λύτρα 100 εκατ. ευρώ ζητούσαν οι απαγωγείς του Τζέιμς Φόλεϊ

Το χρονικό της αιχμαλωσίας του Τζέιμς Φόλεϊ