Κοντά στους 4.000 οι νεκροί από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή – «Χτίζεται» η χερσαία εισβολή του Ισραήλ

Κοντά στους 4.000 οι νεκροί από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή – «Χτίζεται» η χερσαία εισβολή του Ισραήλ
epa10914354 The scene of an Israeli rocket attack in the western Shati refugee camp, western Gaza Strip, on October 12, 2023. More than 1,200 Palestinians were killed and more than 5,000 injured, according to the Palestinian Ministry of Health. After Israel began bombing the Palestinian Strip in response to the attacks carried out by the Islamic movement Hamas on Israel from the Gaza Strip on October 7. More than 3,000 people, including 1,500 Hamas militants, have been killed and thousands wounded in Gaza and Israel since October 7, according to Israeli military sources and Palestinian officials. EPA/HAITHAM IMAD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοντά σε 4.000 ανέρχεται ο αριθμός των επίσημων νεκρών από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να ετοιμάζονται για χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι ανθρώπινες απώλειες από την πλευρά του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου -όταν και ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς– φτάνουν τους 1.300. Ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας είχε αυξηθεί σήμερα το πρωί σε 2.329, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 9.714, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η ίδια πηγή ανέφερε νωρίς το πρωί της Κυριακής ότι μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί 300 άτομα -κυρίως παιδιά και γυναίκες- και άλλα 800 έχουν τραυματιστεί.

NYT: Ο καιρός καθυστέρησε την έναρξη της εισβολής

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στη  Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ οι New York Times.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Το δημοσίευμα των NYT συμπληρώνει πως η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε καταφύγια και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη.

Στην ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλουμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.

Πώς φτάσαμε εδώ;

Την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός είπε στους κατοίκους του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας, που περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο οικισμό του θύλακα, την Πόλη της Γάζας, να μετακινηθούν αμέσως προς τα νότια. Το Σάββατο, δήλωσε ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των Παλαιστινίων που διαφεύγουν σε δύο κύριους δρόμους μέχρι τις 4:00 μ.μ. Τα στρατεύματα συγκεντρώνονταν καθώς περνούσε η προθεσμία.

Η Χαμάς είπε στον κόσμο να μην φύγει και λέει ότι οι δρόμοι προς τα έξω είναι επικίνδυνοι. Είπε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα εναντίον αυτοκινήτων και φορτηγών που μετέφεραν πρόσφυγες την Παρασκευή, κάτι που το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα.

Ορισμένοι κάτοικοι δήλωσαν ότι δεν θα φύγουν, θυμίζοντας τη «Νάκμπα» (καταστροφή), όταν πολλοί Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948 που συνόδευσε τη δημιουργία του Ισραήλ.

Η μόνη οδός εξόδου από τη Γάζα που δεν ήταν υπό ισραηλινό έλεγχο ήταν ένα σημείο ελέγχου με την Αίγυπτο στη Ράφα. Η Αίγυπτος δηλώνει επισήμως ότι η πλευρά της είναι ανοιχτή, αλλά η κυκλοφορία έχει σταματήσει εδώ και μέρες εξαιτίας των ισραηλινών χτυπημάτων. Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η αιγυπτιακή πλευρά ενισχύεται και ότι το Κάιρο δεν προτίθεται να δεχθεί μαζική εισροή προσφύγων.

Το Ισραήλ λέει ότι η εντολή εκκένωσης είναι μια ανθρωπιστική χειρονομία. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια εντός της Γάζας χωρίς να προκληθεί ανθρωπιστική καταστροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: