Κόντρα δισ. δολαρίων…για ένα ποδηλατικό αγώνα

Κόντρα δισ. δολαρίων…για ένα ποδηλατικό αγώνα

Ο ακτιβιστής επενδυτής Μπιλ Ακμαν , το μπότοξ και η κόντρα του με τον πρώην κολλητό του Ντάνιελ Λεμπ.

Η είδηση των Financial Times για την πρόθεση του ακτιβιστή επενδυτή Μπιλ Ακμαν να εξαγοράσει την Allergan, την εταιρεία που κατασκευάζει το Botox, με προσφορά πάνω από 50 δισ. δολάρια, προκάλεσε αίσθηση.  Ο Ακμαν ενώνει τις δυνάμεις του με την Valean Pharmaceuticals και μόνο η είδηση για ενδιαφέρον του επενδυτή προκάλεσε εκτόξευση της μετοχής της Allegran κατά 20%, πάνω από τα 171 δολάρια. Η Allergan, εκτός από το μπότοξ, κατασκευάζει επίσης εμφυτεύματα στήθους, όπως και ένα προϊόν που υποστηρίζει ότι επιμηκύνει τις βλεφαρίδες, και το 2013 οι πωλήσεις της άγγιξαν τα 6,3 δισ. δολάρια, έναντι 5,8 δισ. δολάρια που σημείωσε η Valeant.

Ποιος είναι όμως Ακμαν;
Έχει τη φήμη ενός πολύ επιθετικού επενδυτή, που δεν διαστάζει να συγκρουστεί δημοσίως με τις διοικήσεις των εταιριών στις οποίες τοποθετείται. Η εταιρεία του, η Pershing Square Capital Management , έχει ήδη «χτίσει» αθόρυβα μερίδιο 10% στην Allergan, η αξία του οποίου φτάνει περίπου τα 4 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην εταιρεία.

Οι Financial Times χαρακτήρισαν το επικείμενο ντιλ ως «κρίσιμη στιγμή στη σχέση ακτιβιστών – μετόχων και μεγάλων επιχειρήσεων», καθώς κανείς δεν ξεχνά πως ο επενδυτής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επιτίθεται με κάθε μέσο στον όμιλο συμπληρωμάτων διατροφής Herbalife, στην κατάρρευση του οποίου έχει στοιχηματίσει 1 δισ. δολάρια!

Λέγεται πως πίσω από αυτή του την επίθεση κρύβεται πλέον η κόντρα του με τον επίσης γνωστό και πρώην φίλο του Ντάνιελ Λεμπ, ιδιοκτήτη του επενδυτικού fund Third Point. O 51χρονος Λεμπ διατηρεί μακροπρόθεσμες θέσεις στον όμιλο συμπληρωμάτων διατροφής Herbalife, οι οποίες του απέφεραν πέρυσι κέρδη ύψους 50 εκατ. δολαρίων. Ο Ακμαν, όμως, έχει στοιχηματίσει 1 δισ. δολάρια στην κατάρρευση της εταιρείας, την οποία χαρακτηρίζει «απάτη» και «πυραμίδα».

Η Herbalife, όπως του επεσήμανε πρόσφατα δημοσιογράφος του CNN, δραστηριοποιείται στην αγορά από τη δεκαετία του ’80, ενώ η μετοχή της εκτινάχθηκε το 2013 κατά 140%. Εκείνος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να τη «σορτάρει» λέγοντας: «Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε εάν γνωρίζατε τα καμώματα του Μέιντοφ, αν δεν τα αποκαλύπτατε και αν περνούσαν 33 χρόνια…».

Όπως αναφέρει το Έθνος , πίσω από αυτή την εμμονή κρύβεται και ένα απίστευτο περιστατικό. Πηγές προσκείμενες στον Ακμαν υποστηρίζουν ωστόσο ότι η εμμονή του με τη Herbalife ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια στη διάρκεια ενός ποδηλατικού αγώνα στον οποίο συμμετείχε τόσο ο ίδιος όσο και ο Ντάνιελ Λεμπ. Στον αγώνα λοιπόν αυτόν έκανε πετάλι με τέτοιο… ζήλο για να ηγηθεί της ομάδας, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει με αφόρητους πόνους και κράμπες στα πόδια.

Σε αντίθεση με τον καλογυμνασμένο Ντάνιελ, ο οποίος τερμάτισε με άνεση και εξακολουθεί να παίρνει επιτυχώς μέρος σε ποδηλατικούς αγώνες και μαραθώνιους.

Η ήττα αυτή φαίνεται πως πείραξε πολύ τον Ακμαν, ο οποίος δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα για «περαστικά» που του έστειλαν ο Λεμπ και οι υπόλοιποι συναθλητές του…

Διαβάστε ακόμη: Botox αξίας 52 δισ. δολαρίων!