Κόντρα Κακλαμάνη- Γεροβασίλη για πανδημία και εμβολιασμούς

Κόντρα Κακλαμάνη- Γεροβασίλη για πανδημία και εμβολιασμούς
Υπέρ ενός σκληρού προληπτικού lockdown μικρής διάρκειας τάσσεται ο κ. Κακλαμάνης

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη για τη διαχείριση της πανδημίας και τους εμβολιασμούς.

Υπέρ ενός σκληρού προληπτικού lockdown μικρής διάρκειας τάσσεται ο κ. Κακλαμάνης με τα επιδημιολογικά δεδομένα να εκτιμά ότι θα είναι καλύτερα.

Ο λόγος που δεν έγινε φέτος, σύμφωνα με τον βουλευτή ήταν γιατί έπρεπε να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, καθότι οι επιπτώσεις ενός σκληρού lockdown στην οικονομία είναι καταστροφικές.

Θεωρεί ότι τα μέτρα είναι «γενικώς καλά» με την προϋπόθεση ότι όλοι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα τηρήσουμε, αν και η ευθύνη τήρησης των μέτρων ανήκει στο κράτος, όπως είπε.

Ακόμα, εξέφρασε τη λύπη του για τις ενέργειες της ΕΕ, την οποία βρίσκει κατώτερη των περιστάσεων.

Από την πλευρά της η κυρία Γεροβασίλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία και υποστήριξε πως ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η προτεραιότητα στην ιχνηλάτηση και τα μαζικά τεστ.

Σε διαφορετική περίπτωση, «ο ιός απλά θα ανακυκλώνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους εμβολιασμούς, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε πως από τη στιγμή που η ροή των εμβολίων γίνεται μετ’ εμποδίων, θα ήταν επιπόλαιη η κριτική για το ρυθμό του εμβολιασμού και έκανε λόγο για την προτεραιοποίηση σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο.

Αναφορικά με το ρόλο της ΕΕ, η κυρία Γεροβασίλη συμφώνησε με τον κ. Κακλαμάνη, μίλησε όμως και για απελευθέρωση της πατέντας, ώστε να γίνει μαζική παραγωγή στην Ευρώπη.

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να σέρνεται πίσω από τα συμφέροντα τεσσάρων μεγάλων εταιρειών», τόνισε.

Στη δήλωση αυτή ο κ. Κακλαμάνης απάντησε λέγοντας πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να δώσουν την πατέντα τους σε οποιονδήποτε οργανισμό.