Κόντρα Μασκ – Ζελένσκι στο Twitter για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Κόντρα Μασκ – Ζελένσκι στο Twitter για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
(FILES) In this file photo taken on September 3, 2020 Tesla CEO Elon Musk talks to media as he arrives to visit the construction site of the future US electric car giant Tesla, in Gruenheide near Berlin. - Twitter whistleblower Peiter Zatko told the US Congress on September 13, 2022 that the platform ignored his security concerns, as its shareholders decide whether to approve a $44 billion takeover deal that Elon Musk is trying to exit. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP) Photo: AFP

Ο Έλον Μασκ πρότεινε δημοψηφίσματα υπό την επίβλεψη παρατηρητών του ΟΗΕ.

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ κάλεσε τους χρήστες του Twitter να ταχθούν υπέρ ή κατά πρότασης που διατύπωσε για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία καταδίκασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας με δική του δημοσκόπηση.

«Ποιος Έλον Μασκ σας αρέσει περισσότερο;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Ζελένσκι, προσφέροντας δύο επιλογές: εκείνος που υποστηρίζει την Ουκρανία ή εκείνος που υποστηρίζει τη Ρωσία;

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις τέσσερες ουκρανικές περιφέρειες – την προσάρτηση των οποίων ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσία – με την προϋπόθεση παρατηρητές του ΟΗΕ να επιβλέψουν την διαδικασία. Τα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα καταδικάστηκαν από το Κίεβο και τη Δύση ως «παράνομα» και «εξαναγκαστικά».

«Η Ρωσία αποχωρεί αν αυτή είναι η βούληση του λαού», έγραψε ο Μασκ.

Ο επικεφαλής της Tesla πρότεινε η Κριμαία – την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014 – να αναγνωριστεί ως τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να διασφαλιστεί η υδροδότηση της Κριμαίας και η Ουκρανία να τηρήσει ουδέτερη στάση. Ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» επί της συγκεκριμένης πρότασης.

«Αγαπητέ Έλον Μασκ, όταν κάποιος επιχειρεί να κλέψει τους τροχούς του Tesla σας, δεν καθίσταται νόμιμος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή των τροχών. Ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι εκείνα ψήφισαν υπέρ. Απλώς το αναφέρω», σχολίασε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Σε συνέχεια της αρχικής του ανάρτησης, ο Μασκ ξεκίνησε μια δεύτερη δημοσκόπηση: «Ας δοκιμάσουμε αυτό τότε: η βούληση των κατοίκων του Ντονμπάς και της Κριμαίας να κρίνει αν θα ανήκουν στη Ρωσία ή στην Ουκρανία».

Υπογραμμίζοντας πως δεν τον ενδιαφέρει αν η πρόταση του δεν είναι δημοφιλής, υποστήριξε πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ότι «εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν άσκοπα για ένα ουσιαστικά πανομοιότυπο αποτέλεσμα».

«Η Ρωσία έχει τριπλάσιο πληθυσμό από την Ουκρανία, επομένως η νίκη της Ουκρανίας είναι απίθανη σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Εάν νοιάζεστε για τον λαό της Ουκρανίας, επιδιώξτε την ειρήνη», έγραψε ο Μασκ στην ανάρτησή του στο Twitter.