Κόντρα στη βουλή για τον «μερκελισμό»

Κόντρα στη βουλή για τον «μερκελισμό»

Σφοδρότατη διαμάχη μεταξύ του Νίκου Παππά με τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη για τη χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα.

Σκληρή ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά με τους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι δύο «γαλάζιοι» βουλευτές σχολίασαν τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού λέγοντας «πως ο Τσίπρας συντάχθηκε με τους μερκελιστές».

Η πρώτη απάντηση ήρθε άμεσα από τον Νίκο Παππά που τόνισε: «Οποιαδήποτε συμφωνία καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση, οποιαδήποτε συμφωνία η οποία θα βγάλει την ελληνική οικονομία από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας θα κάνει μάλλον εσάς παρένθεση ιστορική»

«Το κόμμα σας έχει μια συνεπή στρατηγική. Περιμένει τη χώρα να πέσει στα βράχια για να δικαιωθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας και απαντώντας στον κ. Βορίδη επεσήμανε: «Μας είπε ο κ. Βορίδης ότι η κυβέρνησή μας μετεξελίσσεται προς τον μερκελισμό. Μερκελισμός κύριε Βορίδη είναι να λες “ουδείς αναμάρτητος”».

»Όχι να πηγαίνεις ενώπιον της Καγκελαρίου και να λες για κατοχικό δάνειο, Siemens και λάθος πολιτική. Αυτό είναι συνέπεια και προς τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και προς τη λαϊκή εντολή. Αυτό εσείς δεν το κάνετε. Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι τα συμφέροντα της χώρας ταυτίζονται με τις επιλογές της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό είναι μια λογική που την έχουμε δει και γραπτώς, και υποθέτει ότι αυτό είναι ένα project σε δοκιμασία και θα πρέπει η Ελλάδα να προσδεθεί στο ισχυρότερο άρμα για να αποκτήσει τα περισσότερα οφέλη. Μάλιστα. Δοκιμάστηκε αυτή η πολιτική και αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό. Δεν είναι πειστικό αυτό το αφήγημα. Εμείς θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όσες δυνατότητες διαπραγμάτευσης έχει η χώρα».

Βούτσης: Ο λαός θα μας στηρίξει για ριζοσπαστικές τομές

«Ο λαός θα μας στηρίξει -με όλα τα στριμώγματα, με κάποιες πιθανές υπαναχωρήσεις αλλά με καθαρό σχέδιο- για προοπτική και ριζοσπαστικές τομές» διεμήνυσε από την Ολομέλεια ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος (διαδεχόμενος στο βήμα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο) κατηγόρησε και τα δύο κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης ότι επειδή το αντιλήφθηκαν αυτό επιχειρούν να υποσκάψουν και να αποδομήσουν πρόσωπα και την ίδια την κυβέρνηση.

«Παρένθεση δεν θα γίνει η κυβέρνηση. Παλεύετε ακόμη για την παρένθεση και την εξυπηρέτησης αυτής της στρατηγικής μαζί με τους πυλώνες της διαπλοκής. Υπάρχει όμως κι άλλο τρίτο στάδιο, διότι έχετε αρχίσει και ψυλλιάζεστε ότι ο λαός θα μας στηρίξει. Τι κάνετε λοιπόν; προσπαθείτε να υποσκάψετε και να αποδομήσετε πρόσωπα. Δείτε ποια πρόσωπα επιλέγονται να χτυπηθούν από το μακρύ σας χέρι από τα μέλη της κυβέρνησης και από το κοινό γραφείο Τύπου που υπάρχει στο καρτέλ της ενημέρωσης» ανέφερε και με αιχμή τις αναφορές του κ. Βενιζέλου στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Βούτσης είπε πως ο κ. Βαρουφάκης κάνει και έκανε άριστα την δουλειά του «και η στήριξή μας είναι ολόπλευρη από όλη την κυβέρνηση σε όλο του το έργο».

Ακόμη, απευθυνόμενος προς τον κ. Βενιζέλο, ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε πως το άλλο στάδιο «αυτής της απέλπιδας επίθεσης που κάνουν οι φίλοι σας στο εξωτερικό κι εσείς μέσα από την συγκλονιστική πίεση, την ασφυξία και τα αδιέξοδο» είναι να «κιοτέψει» η κυβέρνηση και να συνεχίσει την ίδια πολιτική.

«Έχετε υποτιμήσει καταστάσεις. Είτε θα αρθείτε στο ύψος σας και να κάνουμε δημοκρατική σύγκρουση, αλλά ότι είμαστε από διαφορετικές όχθες, ή όσο θα ζείτε με την φαντασίωση ότι θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές και θα υπογράψουμε μνημόνια είστε γελασμένοι» ξεκαθάρισε και τόνισε: «Το δικό μας σχέδιο είναι σαφές. Δεν μας ενδιαφέρει το μεροδούλι μεροφάι. Μισθοί και συντάξεις δεν αρκούν για να την οικονομία αυτής της χώρας, για να κινήσει πιο μπροστά. Εμείς βλέπουμε πιο μπροστά. Μας ενδιαφέρει να πάμε σε σειρά συμφωνιών, διότι το σχέδιό μας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση».

«Και σας ενοχλεί που αυτό το μακρόπνοο σχέδιο προϋποθέτει πλεονάσματα πολύ μικρότερα από αυτά που υποσχεθήκατε και μία γενναία απομείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το μισό το καλοκαίρι, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι- έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την παραγωγική ανασυγκρότηση, γιατί εσείς θα είστε παρένθεση», κατέληξε για το θέμα ο κ. Βούτσης.

Εξάλλου, απαντώντας στη σφοδρή κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση και τα όσα είπε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για ένα «κρεσέντο υποκρισίας και μια απολογητική στάση υπέρ κάποιων ακραίων δανειστών που δημιουργούν όλο αυτό το κλίμα γύρω από τη χώρα».

«Είναι απίστευτα αυτά που είπε» ανέφερε και του καταλόγισε «αμέριστη συνηγορία προς τους ακραίους κύκλους των δανειστών». «Τι μας είπε ο κ. Βενιζέλος; Ότι ο πρωθυπουργός ήταν παραπλανημένος και ότι είμαστε ανέντιμοι. Παραπλανηθήκαμε και γι αυτό δεν πήγε καλά η διαπραγμάτευση. Είμαστε ανέντιμοι διότι δεν ήμασταν εντάξει στις υποσχέσεις που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει για το 1,2 δισ., που είναι δικά μας λεφτά, που έφυγαν μαζί με τα 11 δισ. Για τα 15 δισ. που είναι το πλαφόν για τα ομόλογα και το ρολάρισμά τους. Για το 1,9 δισ. χρωστούμενα από αυτά που έβγαλαν οι τράπεζες -καθώς καθυστερούσαν για να πάει η χώρα σε ασφυξία και μετά να γίνει το PSI- για το πακέτο Ντράγκι (τη σωστή κίνηση για την ποσοτική επέκταση έτσι ώστε με το 1 τρισ. να ρολάρει λίγο η ευρωπαϊκή οικονομία) κι από όπου έχει εξαιρεθεί μόνο η χώρα» αντιγύρισε ο κ. Βούτσης επισημαίνοντας πως «η χώρα τιμωρείται, εξαιρέθηκε από το 1 τρισ. που μοιράζονται ισόποσα οι χώρες που δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο».

«Δεν υπάρχει κανόνας της ΕΕ, ούτε δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Συμφωνούσε για την ποσοτική επέκταση και με το όλες οι χώρες οι ευρωπαϊκές να τύχουν της ίδιας αναλογικής βοήθειας σε σχέση με αυτό το πακέτο, και όμως η χώρα εξαιρείται» σημείωσε.

Τέλος καταλόγισε στον κ. Βενιζέλο πως η σιωπή του για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ είναι ένα «μνημόνιο πίστης» στη διαπλοκή, η οποία έχει σφραγίσει αυτό το βρώμικο τηλεοπτικό τοπίο και το οποίο η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί να οδηγήσει σε μια καινούργια εποχή.

Βαγενά εναντίον Λοβέρδου

Ένταση επικράτησε στη Βουλή όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, σηκώθηκε από τη θέση της και κατευθύνθηκε προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Βαγενά εξέφρασε την αγανάκτησή της για τη συμπεριφορά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια ομιλιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, σε σύγκριση με το πόσο ήρεμοι ήταν όταν στο βήμα ανέβηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.