«Κόπωση» στο Χ.Α. – Θετικό momentum για την ελληνική οικονομία

«Κόπωση» στο Χ.Α. – Θετικό momentum για την ελληνική οικονομία
Photo: AFP
Με θετικό μάτι βλέπουν την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η καλοκαιρινή ραστώνη δεν φαίνεται να χαρακτηρίζει την κατάσταση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τα οποία, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού, ακολούθησαν την κατιούσα στο άκουσμα της υποβάθμισης των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch κατά μια βαθμίδα, στο AA+, για πρώτη φορά από το 2011. Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές καθησυχάζουν πως αυτή είναι μια σπασμωδική αντίδραση προσωρινού χαρακτήρα.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και η ΕΚΤ ολοκλήρωσαν τις επιτοκιακές αυξήσεις του Ιουλίου κατά 25 μονάδες βάσεις, με τους αναλυτές να πιθανολογούν την διακοπή των αυξήσεων το Σεπτέμβριο αν και οι γερακίσιες φωνές επιμένουν ότι πρέπει να συνεχιστούν μέχρις ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει στο 2%. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω ποσοστό στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο διαμορφωνόταν στο 5,3%, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία για τον μήνα Ιούνιο τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στο 3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια ώρα, το σενάριο της ύφεσης δείχνει να απομακρύνεται καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,4% στις ΗΠΑ στο 2ο τρίμηνο, αλλά και κατά 0,3% στην ευρωζώνη υποβοηθούμενο από τις επιδόσεις στην Ισπανία και τη Γαλλία. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ αναπροσαρμόζει στο 3% την πρόβλεψή του για το ρυθμό μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας το 2023.

«Το σκηνικό αυτό επιτρέπει τη διατήρηση του θετικού momentum στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στη Wall Street με τις θέσεις απασχόλησης της οικονομίας να αυξάνουν διατηρώντας την ανεργία μόλις στο 3,6%, ενώ η συσσώρευση των δεικτών είναι το βασικό χαρακτηριστικό και των ευρωπαϊκών αγορών. Με το δείκτη PMI του Ιουλίου (βιομηχανικές παραγγελίες) ωστόσο  να υποχωρεί στην ευρωζώνη προκαλώντας αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στην ελληνική οικονομία επισημαίνει πως οι θετικές εξελίξεις συνεχίζονται.  Πιο συγκεκριμένα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 3 δις. ευρώ σε σχέση με το Μάιο, ενδεικτικό της οικονομικής ευρωστίας που καταγράφεται. Παράλληλα, τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών αρχών για τις συστημικές τράπεζες κατέγραψαν εξαιρετικές επιδόσεις για τις ελληνικές τράπεζες, με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να είναι πάνω από 10% ακόμη και στο stress σενάριο του 2025 με δυσμενείς παραδοχές για το ΑΕΠ.

«Οι εξαμηνιαίες επιδόσεις της Eurobank και της Πειραιώς καταγράφουν θεαματική κερδοφορία, προϊόν της ουσιαστικής βελτίωσης των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά και του προμηθειακού εισοδήματος, με παράλληλη βελτίωση των δεικτών ΜΕΔ και κεφαλαιακής επάρκειας. Την ίδια ώρα, θεαματικές επιδόσεις καταγράφουν στα 6μηνά τους ο Τιτάν και ο Μυτιληναίος με τον τελευταίο να δρομολογεί επένδυση για παραγωγή γαλλίου, βασικής πρώτης ύλης για τους ημιαγωγούς, ώστε να καλυφθούν οι ευρωπαϊκές ανάγκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο κ. Τζάνας λέει πως θα ήταν λογικό να είχε συνεχίσει την ανοδική του κίνηση το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως η περιοχή των 1340 μονάδων του Γ.Δ. αποδείχθηκε ισχυρό όριο αντίστασης καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών και άλλων δεικτοβαρών τίτλων, καθώς το +4,45% που καταγράφηκε για το Γ.Δ. το Ιούλιο συντηρεί τη διάθεση πολλών επενδυτών για την κατοχύρωση των υψηλών ετήσιων κερδών που έχουν ήδη καταγραφεί (+43% για το Γ.Δ. και +70% οι τράπεζες στο 2023).

«Οι συνθήκες κόπωσης διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ενδεχόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γ.Δ. βραχυπρόθεσμα, με την περιοχή των 1.300 μονάδων να αποτελεί το πλησιέστερο όριο στήριξης, ενώ επιβαρυντικά επιδρά και το δυσμενές κλίμα λόγω των καταστροφών από τις μεγάλες πυρκαγιές του Ιουλίου στη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Μαγνησία και την Εύβοια».

Καταλήγει υπενθυμίζοντας πως η ιαπωνική R & I απέδωσε ήδη επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία και την Παρασκευή είναι η σειρά της Scope Ratings να ακολουθήσει, με τους δύο οίκους όμως να μη αναγνωρίζονται ακόμη από την ΕΚΤ.

«Η ήδη αναγνωρισμένη  καναδική DBRS που ανακοινώνει τη δική της έκθεση στις 8 Σεπτεμβρίου και αναμένεται, εκτός σοβαρού διαταρακτικού απροόπτου, να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, συνιστά εξέλιξη που θα ευεργετήσει πολλαπλά την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: