Σε vertigo η ύψους 25 τρισ. αγορά ομολόγων των ΗΠΑ μετά τη Fitch – Τι θα συμβεί

Σε vertigo η ύψους 25 τρισ. αγορά ομολόγων των ΗΠΑ μετά τη Fitch – Τι θα συμβεί
Photo: pixabay.com
Η Fitch είχε προειδοποιήσει τον Μάιο ότι θα μπορούσε να πατήσει τη σκανδάλη

Η Fitch Ratings έγινε την Τρίτη 1 Αυγούστου ο δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία σε ΑΑ+ από AAA, μια κίνηση που καταδικάστηκε αμέσως από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Οικονομικών και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Αλλά αν το παρελθόν μπορεί να αποτελέσει οδηγό, η μεγάλη αντίδραση θα προέλθει από τις χρηματοπιστωτικές αγορές με μια ραγδαία επιδείνωση στην αγορά των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, η οποία επί του παρόντος ανέρχεται σε περίπου 25 τρισ. δολ.

«Το timing της υποβάθμισης μας άφησε με το στόμα ανοιχτό», δήλωσε ο Chip Hughey, διευθύνων σύμβουλος, σταθερού εισοδήματος, στην Truist Advisory Service, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το MarketWatch το βράδυ της Τρίτης.

«Αλλά αν δούμε το 2011 ως σύγκριση, η άμεση απάντηση δεν αφορούσε την ικανότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» είπε ο Hughey, αλλά μάλλον τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, που «δημιουργούσαν ζήτηση για αμερικανικά κρατικά ομόλογα».

Υπενθυμίζεται ότι η S&P Global Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ το 2011 σε AA+ από ΑΑΑ, τις ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους στην Ουάσιγκτον.

Πάντως, η Fitch είχε προειδοποιήσει τον Μάιο ότι θα μπορούσε να πατήσει τη σκανδάλη, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους οδηγούσε σε αδιέξοδο. Μάλιστα έκανε μνεία στο ενδεχόμενο υποβάθμισης και πάλι τον Ιούνιο, αφότου οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για το όριο δανεισμού τους, με την πραγματική υποβάθμιση να ακολουθεί περίπου ένα μήνα αργότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eνέργεια αξιολόγησης 

Σύμφωνα με το FactSet, μετά την υποβάθμιση του 2011, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς μειώθηκε από περίπου 3% τον Αύγουστο σε περίπου 1,8% στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αντίδραση θα αντικατοπτρίζει το 2011», είπε ο Hughey. «Έχουμε μια άλλη ενέργεια αξιολόγησης που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει την αντίληψη για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ». Ταυτόχρονα, οι προβληματισμοί της Fitch θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στην αγορά, οδηγώντας τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία που παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η υποβάθμισή οφείλεται στην «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση», το«υψηλό και αυξανόμενο» δημόσιο χρέος και τη «διάβρωση της διακυβέρνησης» ενόψει των επαναλαμβανόμενων αντισταθμίσεων ορίων χρέους και άλλων «δεινών».

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου σκαρφάλωσαν πάνω από το 5% τον Απρίλιο και παρέμειναν αυξημένες, εν μέρει επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε γρήγορα το επιτόκιο πολιτικής της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η Fed αύξησε εκ νέου τα επιτόκια πριν από μία εβδομάδα, φέρνοντας το επιτόκιο πολιτικής της σε υψηλό 22 ετών σε ένα εύρος 5,25%-5,5%. Οι επενδυτές απορρόφησαν τον κατακλυσμό των κρατικών τίτλων που εκδόθηκαν από τότε που η συμφωνία του Ιουνίου για το όριο του χρέους επέτρεψε την αναπλήρωση των αμερικανικών ταμείων, αν και με υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Ένα «τσουνάμι» πρόσθετων εκδόσεων αναμενόταν αφού το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε μια εκτίμηση δανεισμού ύψους 1 τρισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων 10ετών ομολόγων του Δημοσίου, που χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση των πάντων, από τα στεγαστικά δάνεια έως το χρέος εμπορικών ακινήτων, διαμορφώθηκαν στο 4,048% την Τρίτη, 1/8, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του 2023, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: