Κορυφαίοι διαφημιστές εγκαταλείπουν το Twitter για τη νέα ανερχόμενη πλατφόρμα Mastodon

Κορυφαίοι διαφημιστές εγκαταλείπουν το Twitter για τη νέα ανερχόμενη πλατφόρμα Mastodon
Twitter logo displayed on a phone screen and Mastodon logo displayed on a laptop screen are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on November 14, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η ηγεασία του Έλον Μασκ στρέφει χρήστες και επαγγελματίες σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Του David Meyer

Οι διαφημιζόμενοι έχουν φύγει μαζικά από το Twitter, καθώς ξεδιπλώνεται το χάος της ηγεσίας του Elon Musk. Οι μισοί από τους 100 κορυφαίους διαφημιστές της πλατφόρμας έχουν πλέον αποχωρήσει, σύμφωνα με τη Media Matters. Εν τω μεταξύ, ο ανερχόμενος αντίπαλος του Twitter, το Mastodon, είδε τον αριθμό των ενεργών χρηστών του να διογκώνεται από 300.000 σε 2,6 εκατομμύρια μέσα σε ένα μήνα από την εξαγορά του Musk. Αλλά οι διαφημιστές που θέλουν να ακολουθήσουν τους χρήστες που «μεταναστεύουν» και τα δολάριά τους θα βρουν ένα μικρό εμπόδιο στα σχέδιά τους: Το Mastodon δεν υποστηρίζει τη διαφήμιση. Καθόλου. Η υπηρεσία αυτοπροβάλλεται ως «κοινωνική δικτύωση που δεν πωλείται».

Σε αντίθεση με το Twitter ή το Facebook, κανείς δεν μπορεί να πληρώσει για να ενισχύσει τις δημοσιεύσεις του Mastodon και δεν υπάρχει αλγοριθμική ανάλυση των ενδιαφερόντων των χρηστών που να μπορεί να βοηθήσει τα brands με τη στόχευση διαφημίσεων. Μια εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει ένα προφίλ εκεί, αλλά οι αναρτήσεις της δεν θα πέσουν στα μάτια κανενός που δεν ακολουθεί ενεργά τον λογαριασμό της.

«Απλώς δεν πρόκειται να γίνουν αντιληπτές με μη οργανικό τρόπο», δήλωσε ο Eugen Rochko, ιδρυτής του Mastodon και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης μη κερδοσκοπικής εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα είναι χαμένα για τις επιχειρήσεις στο Mastodon – απλώς πρέπει να το χρησιμοποιήσουν με τρόπους που θα μπορούσαν να προσελκύσουν πραγματικά τους χρήστες.

Ενώ το Twitter και το Facebook είναι συγκεντρωτικά κοινωνικά δίκτυα, το Mastodon είναι μια «ομοσπονδία» μεμονωμένων κοινωνικών δικτύων – «στιγμιότυπα» του Mastodon – που τρέχουν το ίδιο λογισμικό και επιτρέπουν στους ανθρώπους να ακολουθούν άλλους σε όλη την «ομοσπονδία». Τα διάφορα «στιγμιότυπα» έχουν διαφορετικούς κανόνες και ο Rochko επιτρέπει λογαριασμούς επωνύμων στο Mastodon.social που διαχειρίζεται, εάν οι αναρτήσεις τους διακρίνονται σαφώς από τα spam.

«Εφόσον πρόκειται για μια πραγματική εταιρεία που είναι γνωστή, η οποία απλώς δημοσιεύει για τα προϊόντα της πού και πού, όπως ένας κανονικός λογαριασμός, τότε είναι εντάξει», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύ λίγοι χρήστες του Mastodon επιλέγουν να ακολουθήσουν διαφημιστές και όσοι χρήστες μοιράζονται τα μηνύματά τους μπορεί να υποστούν την οργή των διαχειριστών που δεν εγκρίνουν τις διαφημίσεις, δήλωσε ο Jeff Jarvis, διακεκριμένος ειδήμων των μέσων ενημέρωσης και καθηγητής δημοσιογραφίας στο City University of New York.

«Το μάρκετινγκ αυτό καθαυτό μάλλον δεν θα χωρέσει στο Mastodon», επισημαίνει ο Jarvis. «Ωστόσο, βλέπω ένα άνοιγμα για την εξυπηρέτηση πελατών. Αν ήμουν στη θέση της United Airlines, θα ξεκινούσα έναν λογαριασμό στο Mastodon και, αν οι άνθρωποι έχουν προβλήματα, θα μπορούν να απευθυνθούν όπως μπορούν να κάνουν στο Twitter». (Η United Airlines είναι ένας από τους διαφημιστές που έφυγαν από το Twitter, αν και -όπως και κάθε άλλο μεγάλο brand- δεν έχει ανακοινώσει ακόμη λογαριασμό στο Mastodon).

«Νομίζω ότι είναι πιθανό για μια μάρκα να μπορεί να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και αξίας στο Mastodon», λέει ο Jarvis. «Το παλιό μοντέλο της διαφήμισης που βασίζεται αποκλειστικά στην προσοχή δεν πρόκειται να λειτουργήσει εδώ, αλλά το μάρκετινγκ που βασίζεται σε σχέσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει, αν γίνει πολύ προσεκτικά».

Η άποψη του Jarvis συμφωνεί με εκείνη του γκουρού των δημοσίων σχέσεων Richard Edelman, ο οποίος δημοσίευσε μια ανάρτηση στο blog του πριν από μερικές εβδομάδες λέγοντας ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Mastodon για να δημιουργήσουν κοινότητες. «Ένας μεγάλος λιανοπωλητής θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να συγκαλέσει ή να συμμετάσχει σε μια συζήτηση μεταξύ επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και μη κυβερνητικών οργανώσεων γύρω από τη βιωσιμότητα», έγραψε ο Edelman. «Ένα brand βιντεοπαιχνιδιών θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν διακομιστή για να μιλήσει απευθείας στους παίκτες».

Αυτή η ιδέα για εταιρείες που θα δημιουργούν τα δικά τους «στιγμιότυπα» Mastodon θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική. Σύμφωνα με τον Rochko, σε πολλούς ανθρώπους στο Mastodon δεν αρέσει η ιδέα εμπορικά σήματα να δημιουργούν λογαριασμούς σε στιγμιότυπα που διαχειρίζεται η κοινότητα, επειδή οι άνθρωποι που τα διαχειρίζονται «παρέχουν μια δωρεάν υπηρεσία και τα εμπορικά σήματα θα χρησιμοποιούσαν αυτή τη δωρεάν υπηρεσία για εμπορικούς σκοπούς».

Το Mastodon υπάρχει εδώ και έξι χρόνια, αλλά είναι ακόμα νωρίς για να αναδειχθεί σε έναν δυνητικά mainstream αντικαταστάτη του Twitter. Όπως έγραψε ο Edelman νωρίτερα αυτό το μήνα, «οι έξυπνες εταιρείες θα παρατηρούν για ένα μήνα ή περισσότερο πριν συμμετάσχουν… Είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθούν και να μαθαίνουν τα ήθη της κοινότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: Fortune.com