Πόλεμος Μασκ – Apple για την ελευθερία του λόγου

Πόλεμος Μασκ – Apple για την ελευθερία του λόγου
This March 7, 2019 photo illustration in Washington, DC shows the Twitter feed of Apple chief executive Tim Cook, who turned into "Tim Apple" on social media Thursday, March 7, 2019 after a slip-up by US President Donald Trump sparked a viral moment on Twitter. - The Twittersphere reacted after a Wednesday, March 6, 2019 White House meeting where the US president thanked "Tim Apple" for the tech giant's investments and job creations. Cook changed his Twitter handle the following morning, using the Apple icon and his first name to get in on the fun. Some Twitter users offered other suggestions for the president including Bill Microsoft (Gates), Elon Tesla (Musk) and even George America (Washington). (Photo by STRINGER / AFP) Photo: AFP
Ο Έλον Μασκ έγραψε: «Μυστική καταστολή της ελευθερίας του λόγου από την Apple. Οι πελάτες δεν ενημερώθηκαν ποτέ. Τι στο διάολο συμβαινει εδω;»

Δριμύ «κατηγορώ» κατά της Apple απηύθυνε ο Έλον Μασκ, ισχυριζόμενος ότι ο τεχνολογικός κολοσσός απειλεί να «κρατήσει» την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μακριά από το App Store της.

Ειδικότερα, με έναν καταιγισμό από tweets τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με εστίαση στον κατασκευαστή iPhone, ο Μασκ έγραψε ότι η Apple «κυρίως σταμάτησε να διαφημίζεται στο Twitter», προσθέτοντας: «Μισούν την ελευθερία του λόγου στην Αμερική;».

Στη συνέχεια, έγραψε: «Η Apple έχει επίσης απειλήσει να αποκλείσει το Twitter από το App Store της, αλλά δεν θα μας πει γιατί», ενώ απηύθυνε το εξής ερώτημα στους 119 εκατομμύρια ακολούθους του: «Η Apple πρέπει να δημοσιεύει όλες τις ενέργειες που έχει κάνει και επηρεάζουν τους πελάτες της; Ποιους άλλους έχει λογοκρίνει η Apple;».

Απαντώντας σε προγραμματιστή που είπε ότι αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν περιεχόμενο που σχετίζεται με την Covid-19, ο Μασκ έγραψε: «Μυστική καταστολή της ελευθερίας του λόγου από την Apple. Οι πελάτες δεν ενημερώθηκαν ποτέ. Τι στο διάολο συμβαινει εδω;».

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί πως αυξανόμενος αριθμός μεγάλων εμπορικών σημάτων αποσύρει αθόρυβα τις διαφημίσεις του από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης από τότε που ο Μασκ έκλεισε τη συμφωνία του για να την αγοράσει για 44 δισ. δολάρια, εν μέσω ανησυχιών ότι η χαλάρωση των πολιτικών ελέγχου περιεχομένου του Twitter θα προκαλέσει πολλαπλασιασμό του τοξικού περιεχομένου. 

Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία διαφημιστικών πληροφοριών MediaRadar, η Apple έχει ξοδέψει σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια για διαφήμιση στο Twitter μέχρι στιγμής φέτος, ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% των δαπανών της για διαφημίσεις κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλα brands, όπως η Mondelez, η Carlsberg, η United Airlines και η General Motors έχουν επίσης αναστείλει τις διαφημίσεις τους στην πλατφόρμα. Ο Μασκ, αυτοαποκαλούμενος «απόλυτος της ελευθερίας του λόγου», έχει πει ότι θα επιτρέψει κάθε ομιλία στην πλατφόρμα, εφόσον είναι νόμιμη, αν και η «αρνητική/ρητολογία μίσους» θα «εκτονωθεί». 

Ως μέρος αυτού, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX επαναφέρει τους περισσότερους λογαριασμούς Twitter που είχαν απαγορευτεί στο παρελθόν, με τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ να ενεργοποιείται εκ νέου.