Κορυφώνεται στη Βουλή η αντιπαράθεση για τη «μικρή ΔΕΗ»

Κορυφώνεται στη Βουλή η αντιπαράθεση για τη «μικρή ΔΕΗ»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, επιμένοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα.

«Κινείστε ως κυβέρνηση, στα σκοτάδια. Καταφεύγετε σε συκοφαντίες, δεν τολμάτε να κάνετε δημοψήφισμα αλλά ούτε καν συζήτηση στη Βουλή», είπε σήμερα στην παρέμβαση του στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής για το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης, εν όψει της ονομαστικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στις 20:30 απόψε.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα και κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση πως αποτελεί «μια λαϊκή μειοψηφία που, πριν ξεψυχήσει, καταστρέφει τα πάντα», καθώς με το νομοσχέδιο που προωθεί προχωρά σε ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας: «Παραλάβατε κράτος, θα παραδώσετε αποικία. Αποικία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και της διαπλοκής που καιροφυλακτεί να ξεκοκαλίσει έναντι πινακίου φακής δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας. Αναλαμβάνεται μια ιστορική ευθύνη. Μας γυρνάτε 64 χρόνια πίσω, στην εποχή της POWER. Και αυτή την απόφαση δεν θα την πάρετε κρυπτόμενοι, αλλά στο φως. Και ο κάθε βουλευτής θα αναλάβει την ευθύνη του».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι είναι πολύ περισσότεροι από 120 οι βουλευτές που ζητούν άμεση σύγκληση της Ολομέλειας και χαρακτήρισε «αυτονόητη την τοποθέτηση του Προεδρείου της Βουλής» για το ζήτημα της συλλογής υπογραφών και την ενεργοποίηση του άρθρου 44 του Συντάγματος για δημοψήφισμα.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έκανε λόγο για «αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν συμβάλλει στον διάλογο αρνούμενη τα πάντα, προσθέτοντας πως η συναίνεση, δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής.

«Κάθε άλλο κάθε παρά φόβος είναι το αίσθημα που κυριαρχεί στους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αντί για φόβος κυριαρχεί η πεποίθηση ότι κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί ξεπουλήματος της ΔΕΗ έναντι πινακίου φακής, ο κ. Μανιάτης αντέτεινε ότι το πόσο τιμάται μία δημόσια επιχείρηση, δεν το αποφασίζει ο ίδιος αλλά ένας ανεξάρτητος, παγκοσμίου κύρους, εκτιμητής που θα δώσει μία εύλογη τιμή η οποία θα γνωστοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, επέμεινε, λέγοντας προς τον κ. Μανιάτη: «Μοναδικό σας κριτήριο είναι να προλάβετε να ξεπουλήσετε ότι απέμεινε από τον δημόσιο πλούτο και να δημιουργήσετε αρνητικά αποτελέσματα για την επόμενη κυβέρνηση. Η λογική σας είναι ότι αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να του αφήσουμε περιθώρια και εργαλεία. Έρχεστε άρον άρον και ξεπουλάτε τον ενεργειακό τομέα της χώρας σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, πριν τελειώσει το καλαμπούρι της κλεπτοκρατίας. Όσο όμως και να προφυλάσσεστε, και αυτό θα το μάθουν οι Έλληνες πολίτες».

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου και τα «τζιμάνια συμβούλους του πρωθυπουργού» να εγκαταλείψουν τα σενάρια που καλλιεργούν για την έλευση αριστερής παρένθεσης στη χώρα: «Πιστεύει, αλήθεια, κανείς ότι εμείς εδώ του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την ιστορία, θα είμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι; Πιστεύει κανείς ότι εμείς θα σπεύσουμε να επωμιστούμε το βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας, μιας εκποιημένης χώρας, θεωρώντας όλα αυτά τα εγκλήματα τετελεσμένα; Για να σας αφήσουμε να παίξετε και το τελευταίο σας χαρτί, όπως φανερώνουν τα τζιμάνια σύμβουλοι του πρωθυπουργού, της περιβόητης αριστερής παρένθεσης; Αυτό πιστεύετε ότι θα κάνουμε; Δεν έχετε καταλάβει. Δεν έχετε καταλάβει καλά ούτε εσείς, ούτε αυτοί που νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καθίσουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ας μην υπάρχει χώρα να κυβερνήσουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν έχετε καταλάβει καλά με ποιους έχετε να κάνετε. Δεν είμαστε εμείς διψασμένοι για εξουσία. Είμαστε διψασμένοι για να πάρουμε την εξουσία από τα χέρια της ντόπιας και ξένης κλεπτοκρατίας και να την μεταβιβάσουμε. Να τη δώσουμε εκεί που ανήκει. Στον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να επισημάνει πως πλέον «δεν κυβερνά το πρώτο και τρίτο κόμμα. Κυβερνά το δεύτερο και το τέταρτο κόμμα», και συνεπώς η κυβέρνηση «στερείται πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης να λαμβάνει αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη χώρα εις το διηνεκές». Επανέλαβε δε ότι «μέχρις ότου η χώρα να οδηγηθεί, ομαλά και συντεταγμένα, στη λαϊκή ετυμηγορία, με βάση τους διαμορφωμένους νέους πολιτικούς συσχετισμούς, οφείλει αυτή η κυβέρνηση να επιδιώκει ευρύτατη συναίνεση, και σε κάθε περίπτωση τη συναίνεση του πρώτου κόμματος, για κάθε κρίσιμη απόφαση».

Κατήγγειλε δε την κυβέρνηση ότι «ως μια κυβέρνηση που ψυχορραγεί και καταστρέφει τα πάντα φεύγοντας», όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών, αλλά έβαλε σε εφαρμογή το «δόγμα Σαμαρά», σύμφωνα με το οποίο «αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ας μην της αφήσουμε περιθώρια και εργαλεία για να ανατάξει αυτή η χώρα».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο «αιφνιδιαστικό» κλείσιμο της Βουλής κατά το οποίο υπήρξε «καταιγισμός νομοσχεδίων και τροπολογιών» και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα αναγκάσει τους 50 προεπιλεγμένους βουλευτές που θα ψηφίσουν αυτά τα κρίσιμα θέματα «να πάρει ο κάθε ένας ξεχωριστά την ευθύνη στο φως και όχι κρυπτόμενοι», γιατί μας γυρνάνε 64 χρόνια πίσω.

Εγκληματική Πράξη
«Ζούμε την πιο εγκληματική πράξη του Μνημονίου. Πρώτα απαλλοτριώσατε το εισόδημα, στη συνέχεια κατεδαφίσατε το κοινωνικό κράτος και τώρα επιχειρείτε να ξεπουλήσετε τον δημόσιο πλούτο», κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα «βγαίνουν στο σφυρί ολόκληροι νομοί με τον ορυκτό τους πλούτο και τους υδάτινους πόρους».

Ο κ. Τσίπρας απεύθυνθηκε στον παριστάμενο υπουργό Περιβάλλοντος, λέγοντας: «Αλήθεια κύριε Μανιάτη; Πόσο κοστολογείτε αυτό το κομμάτι της χώρας; Πόσο κοστολογείτε τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια και τα φράγματα; Πόσο κοστολογείτε τα αποθέματα λιγνίτη; Οι ειδικοί μιλάνε για αξία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Είναι ύβρις, κύριοι του Μνημονίου, να μιλάτε για μικρή ΔΕΗ, γιατί η ΔΕΗ είναι ανεκτίμητο κομμάτι αυτής της χώρας».

Σχολίασε, επίσης, πως ακόμη και η μετοχοποποίηση είναι αυτή που έφερε αύξηση 103% στους καταναλωτές και 80% στις επιχειρήσεις και μαζί έφερε και «κάποια κουμάσια σαν την Energa, που έβγαλε στο εξωτερικό ακόμη και τα χαράτσια που εισέπραξε και που μάλιστα, στη δίκη της, υπερασπιστής της ήταν ο σημερινός υπουργός Υγείας και δεν παρέστη εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου».

Ο κ. Τσίπρας, κατήγγειλε επίσης ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται «διότι υπάρχει απαίτηση από τους πιστωτές να πάρουν ζεστό χρήμα και γιατί -ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- πρέπει να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας. Και αυτό να γίνει άρον-άρον, πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τελειώσει το καλαμπούρι της κλεπτοκρατίας και της οικονομικής ολιγαρχίας σε αυτόν τον τόπο».

Το δημοψήφισμα
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για εκτεταμένο μπλακ άουτ της κυβέρνησης, τις τελευταίες ημέρες, μετά την ομιλία του στο Αμύνταιο, στην οποία, «μεταβιβάζοντας αίτημα των εργαζομένων και των συνδικάτων», μίλησε για τη συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα και τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου για τη ΔΕΗ. «Κινείστε ως κυβέρνηση στα σκοτάδια. Αδυνατείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει στην κοινωνία. Σας φοβίζουν οι κάλπες. Γνωρίζαμε ότι δεν τολμάτε να κάνετε δημοψήφισμα. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι δεν τολμάτε να κάνετε ούτε συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα, όπως ζητάνε όλα τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση «να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και τους νόμους».

«Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε κάθε θεσμικό μέσο, ώστε να έχει τη δυνατότητα η ελληνική κοινωνία να πάρει θέση. Θα καταθέσουμε πρόταση για δημοψήφισμα όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Και απαιτούμε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Η τοποθέτηση του Προεδρείου της Βουλής για το θέμα της συλλογής υπογραφών και την ενεργοποίηση του άρθρου 44 του Συντάγματος είναι η αυτονόητη. Οι βουλευτές που ζητούν να ανοίξει η Ολομέλεια για να γίνει συζήτηση για δημοψήφισμα είναι ήδη πολύ περισσότεροι από τους απαιτούμενους 120».

Καμμένος: «Ξεκάθαρο οικονομικό έγκλημα»
«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα οικονομικό έγκλημα και ότι δεν πουλιέται η ΔΕΗ για αναπτυξιακούς σκοπούς», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Κάμμενος στην παρέμβαση του στη Βουλή. Και πρόσθεσε: «Αύριο, εκτός από το 30%, το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να πουλήσει χωρίς καμία άδεια της Βουλής, όλη τη ΔΕΗ. Είναι μια εγκληματική επιλογή της τρόικας την οποία υπηρετεί η κυβέρνηση. Αυτό που καλούμαστε στην ουσία να κάνουμε είναι να ψηφίσουμε αν θέλουμε να έχουμε μια κυρίαρχη χώρα».

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ έκανε λόγο, για «πρωτοφανές παγκόσμιο φαινόμενο να πουλιέται μια δημόσια επιχείρηση με 7,5 εκατομμύρια αποκλειστικούς πελάτες, με καθαρά κέρδη 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο και με περιουσία πάνω από 15 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κοιτάσματα λιγνίτη, με αντάλλαγμα το 1/10 της αξίας της».

«Με την υπογραφή και την ψήφο σας δωρίζετε τα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας. Νομίζει κανείς ότι θα μείνει έξω από τη φυλακή,όταν η Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι κάποιος αποφάσισε να ξεπουληθεί ο ενεργειακός πλούτος της χώρας;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Έγκλημα επίσης, υποστήριξε, είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθετώντας, παραδίδει τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών,στη διάθεση ιδιώτη επιχειρηματία. Ακόμα, ο κ. Καμμένος υπεραμύνθηκε της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, «για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν θα παραδώσει την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας, τον εθνικό πλούτο και το μαύρο χρυσό των λιγνιτικών μονάδων, σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα», όπως είπε.

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων
Μιλώντας για το νομοσχέδιο και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για κενό θέσεων και έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. «Η ΔΕΗ δεν είναι περιουσία ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού ούτε δική σας των βουλευτών και δεν μπορείτε να δεσμεύσετε τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση γιατί έχετε χάσει την πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Λαφαζάνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη η Βουλή να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού όσο και στο τελικό κείμενο της σύμβασης. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν δεκτές τρεις βασικές διασφαλίσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ με τροπολογίες που έχει καταθέσει. Πρώτον, να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και τα προνόμια των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι η πώληση της ΔΕΗ θα γίνει με βάση τη λογιστική της αξία και σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και, τέλος, να προσδιοριστεί με σαφήνεια και όχι αόριστα ότι τα χρήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της.

«Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο “όχι” στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και λέμε ένα ξεκάθαρο “ναι” στο δημοψήφισμα», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Ακόμα, έκανε λόγο για εθνικό κίνδυνο με ξεπούλημα της ΔΕΗ που θέτει αυτόματα θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Ο κ. Κασιδιάρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, γιατί -όπως είπε- απαξιώνει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για το δημοψήφισμα, ενώ χαρακτήρισε υποκριτικές τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, καλώντας τα δυο κόμματα να μην διαφοροποιηθούν, διότι «έτσι, θα αποδεχτεί ότι παίζουν το παιχνίδι της μνημονιακής χούντας».

«Κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε οι καταναλωτές από τη διάλυση και διάσπαση της μεγαλύτερης κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας και πρόσθεσε: «Με τέτοιες τακτικές ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν εξυπηρετούνται οι δομές της, δεν προάγεται ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, δεν ωφελείται η χώρα και η ανάπτυξη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι εργαζόμενοι, από το ξεπούλημα και την διάλυση της ΔΕΗ, αλλά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά του νομοσχεδίου για «μικρή ΔΕΗ». Παράλληλα υποστήριξε ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν στις προτάσεις των κομμάτων μπορεί το θέμα αυτό να συζητηθεί στην ολομέλεια, καθώς υπάρχει προηγούμενο -όπως είπε-, ώστε να κρίνει ο λαός ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά παλεύουν να είναι η ενέργεια δημόσιο αγαθό και ποιοι κρύβονται για να μην εκτεθούν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε ότι η πώληση της ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται, εγείρει συνταγματικά ζητήματα. Κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι πουλάει τα αποθέματα του λιγνίτη ως περιουσία της ΔΕΗ, ενώ -όπως είπε- είναι περιουσία του ελληνικού λαού. «Εγείρεται μεγάλο ζήτημα αντισυνταγματικότητας, που αμφισβητεί το διαγωνισμό. Κόβουμε ένα “φιλέτο” για να το δώσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, τίθεται τεράστιο ζήτημα μεταβίβασης καταναλωτικού κοινού, καθώς αγνοείται το Σύνταγμα» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

Διαβάστε ακόμη:

Πρόταση για δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ από 15 ανεξάρτητους βουλευτές

Δεν αλλάζει τη στάση του για το δημοψήφισμα ο Μεϊμαράκης

Αισιοδοξία για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» στον ΣΥΡΙΖΑ

Φέρνοντας την ηλεκτρική ενέργεια στα μέτρα σου

Το καυτό καλοκαίρι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας