Κορωνοϊός: Φόβοι για δεύτερο κύμα – «Μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά»

Κορωνοϊός: Φόβοι για δεύτερο κύμα – «Μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά»
6248102 23.05.2020 People enjoy the sun and the sea after the official reopening of beaches to the public following the easing of measures against the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Athens, Greece. Kostis Ntantamis / Sputnik Photo: AFP

Το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας ανά πάσα στιγμή, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Τι είπε για τους συνωστισμούς και τη μετάδοση του ιού.

Την ανησυχία του για τον εφησυχασμό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία για τον κορωνοϊό, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί «σαν πυρκαγιά» σε συνωστισμό.

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα και ότι έχουμε τον καλύτερο δείτκη Ρ0 σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να υπάρχει στην κοινωνία ένας εφησυχασμός ότι «τελειώσαμε».

«Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα. Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα», τόνισε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής υπογράμμισε, επίσης, ότι σε δυο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες».

Προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «ανά πάσα στιγμή» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα σε μία ημέρα.

«Ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λχ σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό», τόνισε ο κ. Σύψας και επανέλαβε ότι απαιτείται να μην υπάρξει εφησυχασμός και να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.

Πηγή: news247.gr