Κορωνοϊός: Υπό παρακολούθηση η μετάλλαξη Eris

Κορωνοϊός: Υπό παρακολούθηση η μετάλλαξη Eris
Νοσηλεύτρια ετοιμάζεται να εμβολιάσει πολίτη ηλικίας άνω των 85 ετών με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (COVID-19) της Pfiizer-BioNTech στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) Ηρακλείου, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και στη Γερμανία τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται. Οι ειδικοί παρακολουθούν την κατάσταση όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει χάρη στην ανοσία, τα εμβόλια και τα φάρμακα.  

Μπορεί επίσημα η πανδημία να αποτελεί εδώ και καιρό παρελθόν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό, με διαφορετικό ίσως τρόπο πλέον. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία του Γερμανικού Επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, σύμφωνα με τα οποία και στη Γερμανία την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού κατά 4.000.

Φυσικά οι αριθμοί κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την «καυτή» περίοδο της πανδημίας. Βέβαια, όπως επισημαίνουν Γερμανοί επιδημιολόγοι, τα νέα κρούσματα μπορεί να είναι περισσότερα στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι πλέον τεστ διενεργούνται μόνο σε δύσκολα περιστατικά, ενώ ταυτόχρονα αρκετά από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κορωνοϊού, τα οποία πολλοί είχαν ως στοκ στα σπίτια τους, έχουν λήξει -το ίδιο ισχύει και για τις προστατευτικές μάσκες.

Οι ειδικοί και στη Γερμανία παρακολουθούν σε κάθε περίπτωση με μεγάλη προσοχή την νέα υποπαραλλαγή Eris, του στελέχους Omicron του κορωνοϊού, που εξαπλώνεται αυτή την εποχή τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Ευρώπη. Ειδικά στη Νέα Υόρκη πολλοί ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευθούν, γι αυτό και η Γερμανία βρίσκεται σε επιφυλακή, όπως δήλωσε ο υπ. Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν αναμένεται επιβάρυνση των νοσοκομείων

Από εκεί και πέρα το πραγματικό «crash test» των νέων μεταλλάξεων θα γίνει το φθινόπωρο με την επιστροφή στα σχολεία, στα γραφεία και τους κλειστούς χώρους. Πάντως η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (STIKO) συνεχίζει να συνιστά στις ευπαθείς ομάδες και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 τη συνέχιση του εμβολιασμού.

Όσο για τα γερμανικά νοσοκομεία, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο μετά την αυξημένη ανοσία πλέον στον γενικό πληθυσμό μέσω του εμβολιασμού και των μολύνσεων από κορωνοϊό στο παρελθόν. «Δεν αναμένουμε κάποια νέα, μεγάλη επιβάρυνση των γερμανικών νοσοκομείων το φθινόπωρο και τον χειμώνα εξαιτίας των μολύνσεων» αναφέρει στο δίκτυο ZDF ο Γκέραλντ Γκας από την Ένωση Γερμανικών Νοσοκομείων.

Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση του Λάιφ Έρικ Σάντερ, ερευνητή στον τομέα των εμβολίων από την Πανεπιστημιακή Κλινική Charité του Βερολίνου. Όπως συμβαίνει και με άλλες εποχιακές λοιμώξεις, έτσι αναμένονται και νέα κύματα κορωνοϊού (με τη μορφή νέων στελεχών του ιού) το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Όμως όπως επισημαίνει ο Γερμανός ειδικός, πλέον η επιβάρυνση του συστήματος υγείας δεν αναμένεται μεγάλη, διότι εκτός από τον εμβολιασμό υπάρχουν πλέον και «καλά φάρμακα» για την αντιμετώπιση της νόσου Covid. Ως αποτέλεσμα μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα οξέα συμπτώματα της νόσου, ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας αλλά και η δυσάρεστη περίπτωση του Long-Covid.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Deutsche Welle