Πώς θα βελτιώσετε την υγεία και την ευημερία σας με 4 απλές κινήσεις

Πώς θα βελτιώσετε την υγεία και την ευημερία σας με 4 απλές κινήσεις
Photo: pixabay.com
Όλα όσα περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα θα βοηθήσουν στην βελτίωση της υγείας σας.

Του Jay Maddock

Tην παραμονή της Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν την έλευση του 2023, συνειδητοποίησα ότι φέτος θα γινόμουν 50 ετών.

Η είσοδος σε μια νέα ηλικιακή δεκαετία είναι συχνά μια ευκαιρία να κάνουμε μια παύση και να αναλογιστούμε τη ζωή μας, ιδίως όταν φτάνουμε στη μέση ηλικία. Για τους 50χρονους Αμερικανούς άνδρες, το μέσο προσδόκιμο ζωής που απομένει είναι άλλα 28 χρόνια- για τις γυναίκες είναι 32.

Ως καθηγητής δημόσιας υγείας ειδικός στην προαγωγή της υγείας, άρχισα να σκέφτομαι τα πράγματα που θα μπορούσε κανείς να κάνει γύρω από αυτά τα γενέθλια-ορόσημο για να βελτιώσει τις πιθανότητες να ζήσει μια υγιή ζωή για τις επόμενες δεκαετίες.

Αφού εξέτασα τη βιβλιογραφία σχετικά με την υγιή γήρανση, εντόπισα συγκεκριμένα τέσσερα πράγματα που αποκτούν μεγαλύτερη σημασία όταν κλείνετε τα 50 – και που υπερβαίνουν τις γενικές συμβουλές για την υγεία που είναι ωφέλιμες σε κάθε ηλικία, όπως η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας, η καλή διατροφή και ο επαρκής ύπνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάντε κολονοσκόπηση

Η προτροπή προς όλους να κάνουν κολονοσκόπηση δεν είναι σίγουρα η πιο διασκεδαστική συμβουλή, αλλά είναι μία από τις πιο σημαντικές. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι μόνο το 2023 θα υπάρξουν περισσότερες από 105.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, περισσότερες από 45.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του ορθού και πάνω από 50.000 θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αυτό καθιστά τον καρκίνο του παχέος εντέρου τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου που σχετίζονται με τον καρκίνο για άνδρες και γυναίκες.

Τα καλά νέα είναι ότι το ποσοστό επιβίωσης είναι υψηλό εάν ο καρκίνος ανιχνευθεί νωρίς, πριν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται κατακόρυφα εάν ο καρκίνος εντοπιστεί σε μεταγενέστερα στάδια.

Η κολονοσκόπηση είναι μια συνήθης ενδονοσοκομειακή διαδικασία που χρησιμοποιεί ένα μικροσκόπιο για την εξέταση του ορθού και του παχέος εντέρου και η οποία απαιτεί νάρκωση ή αναισθησία.

Εκτός από την ανίχνευση καρκινικών ή δυνητικά κακοήθων πολυπόδων, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ανιχνεύσει πρησμένους ιστούς και έλκη. Αυτά μπορεί να υποδεικνύουν πιθανά προβλήματα και να αυξάνουν την ανάγκη για συχνότερη παρακολούθηση.

Για άτομα με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, υπάρχουν λιγότερο επεμβατικές εξετάσεις που μπορούν να γίνουν στο σπίτι, όπως το Cologuard. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή και την αποστολή ενός δείγματος κοπράνων σε ένα εργαστήριο. Αυτές οι επιλογές θα πρέπει να συζητηθούν με το γιατρό σας για να αποφασίσετε ποια εξέταση είναι η καλύτερη για εσάς.

Το 2021 το κυβερνητικό Task Force Προληπτικών Υπηρεσιών άλλαξε τη σύστασή του για την έναρξη του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από την ηλικία των 50 ετών στα 45 έτη για άτομα χαμηλού κινδύνου. Ως αποτέλεσμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεούνται να καλύπτουν το κόστος του προσυμπτωματικού ελέγχου για όσους είναι ηλικίας 45 ετών και άνω.

Τα άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο ακόμη νωρίτερα. Ως υψηλός κίνδυνος ορίζεται το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή η διάγνωση φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους ανθρώπους- για παράδειγμα, ο πρωταγωνιστής του «Μαύρου Πάνθηρα», ο ηθοποιός Chadwick Boseman, πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 43 ετών το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάντε το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα

Για πολλούς ανθρώπους που μεγάλωσαν στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η ανεμοβλογιά αποτελούσε ένας είδος ιεροτελεστίας. Εγώ την πέρασα αρκετά σοβαρά στα 10α γενέθλιά μου.

Μόλις πάθετε ανεμοβλογιά, ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα σας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Και μπορεί να επανεμφανιστεί ως έρπητας ζωστήρας.

Αν και ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι συνήθως απειλητικός για τη ζωή, προκαλεί εξάνθημα και μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος. Η εμφάνιση έρπητα ζωστήρα αυξάνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά το επόμενο έτος.

Τα καλά νέα είναι ότι το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν στους ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω να κάνουν το σχήμα των δύο εμβολίων, με διαφορά δύο έως έξι μηνών, το οποίο είναι 97% αποτελεσματικό στην πρόληψη του έρπητα ζωστήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήστε τις αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης, αναζητήστε εκπτώσεις

 Η συνταξιοδότηση μπορεί να φαίνεται μακρινή, αλλά η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022 ήταν τα 61 έτη. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 66 ετών.

Για όποιον γεννήθηκε μετά το 1960, οι πλήρεις παροχές συνταξιοδότησης δεν αρχίζουν πριν από την ηλικία των 67 ετών, αφήνοντας ένα κενό έξι ετών μεταξύ αυτής και της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η συνταξιοδότηση νωρίτερα από ό,τι είχατε προγραμματίσει μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, αλλά οι ακούσιοι, όπως η απώλεια εργασίας, ο τραυματισμός ή η ασθένεια, μπορεί να συνιστούν και οικονομική επιβάρυνση. Ο γενικός κανόνας είναι ότι χρειάζεστε περίπου το 80% του εισοδήματός σας πριν από τη συνταξιοδότησή σας για να είστε οικονομικά άνετα στη σύνταξη. Αυτό αποτελείται από όλες τις πηγές εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των παροχών κοινωνικής ασφάλισης, των συντάξεων και των επενδύσεων.

Ένας εναλλακτικός τρόπος αποταμίευσης: Πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα λιανικής πώλησης προσφέρουν εκπτώσεις για ηλικιωμένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τακτοποιήστε τα γραφειοκρατικά σας

Αν και οι άνθρωποι στα 50 τους και μετά έχουν συχνά ακόμη τις καλύτερες δεκαετίες μπροστά τους, είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμάζονται για το απροσδόκητο – σε κάθε ηλικία. Το ποσοστό θνησιμότητας για τα άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών είναι διπλάσιο από εκείνο των ατόμων ηλικίας 45 έως 54 ετών.

Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να αποφασίσετε πώς θέλετε να χειριστείτε τις υποθέσεις σας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, αυτό περιλαμβάνει τη διαθήκη σας, τη διαθήκη εν ζωή και μια διαρκή πληρεξουσιότητα.

Η διαθήκη περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα θέλατε να διανεμηθούν τα οικονομικά σας περιουσιακά στοιχεία μετά το θάνατό σας. Ωστόσο, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν διαθήκη. Υπάρχουν διάφορα διαδικτυακά εργαλεία για διαθήκες και κληροδοτήματα που μπορούν να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.

Οι διαθήκες εν ζωή υποδεικνύουν το είδος της φροντίδας που επιθυμείτε ή δεν επιθυμείτε εάν δεν είστε σε θέση να επικοινωνήσετε τις προτιμήσεις σας. Η διαρκής πληρεξουσιότητα είναι ένα έγγραφο που επιτρέπει σε κάποιον που εσείς ορίζετε να λαμβάνει αποφάσεις για τη φροντίδα υγείας για λογαριασμό σας, εάν εσείς δεν μπορείτε. Αυτό διαφέρει από τη γενική πληρεξουσιότητα, η οποία λήγει εάν δεν μπορείτε πλέον να λαμβάνετε αποφάσεις μόνοι σας.

Αυτά μπορεί να φαίνονται σαν ένας χρονοβόρος κατάλογος πραγμάτων που πρέπει να κάνετε, αλλά η διάσπασή τους σε ξεχωριστές μικρότερες εργασίες τα κάνει πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Μέχρι στιγμής, έχω αυξήσει τις συνταξιοδοτικές μου αποταμιεύσεις και έχω προγραμματίσει την κολονοσκόπησή μου – αν και έχω αργήσει πέντε χρόνια με βάση τις νέες συστάσεις.

Τα υπόλοιπα θα τα κάνω μέχρι το τέλος του έτους – και αν γίνεστε 50 ετών ή απλά προγραμματίζετε, ελπίζω να το κάνετε κι εσείς. Ομολογουμένως, δεν είναι όλα διασκεδαστικά, αλλά όλα όσα περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο ελέγχου θα προσθέσουν ασφάλεια στα χρόνια σας και ίσως χρόνια στη ζωή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com