Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα – Οι «καθαροί» νομοί και η ανησυχία

Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα – Οι «καθαροί» νομοί και η ανησυχία
Απολυμαντές ψεκάζουν με υγρό απολύμανσης τους κοινόχρηστους χώρους του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, Αθήνα, Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. Συνολικά 387 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργεία Υγείας, εκ των οποίων 35 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, το απόγευμα της Τρίτης, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ακόμα ένας συμπολίτης μας κατέληξε, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τη νόσο σε πέντε. Ενημέρωσε επίσης πως 14 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας - Πώς κύλησε η περασμένη βδομάδα.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 19 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 10. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3237 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 189 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (70.0% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Κορονοϊός: Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Οι
Κορονοϊός: Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Οι

Από το σύνολο των 3237 κρουσμάτων, 707 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1813 (56.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Κορονοϊός: Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Οι

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Κορονοϊός: Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Οι

Όπως φαίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που συλλέγει ο ΕΟΔΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις 4 Ιουνίου στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί 251 νέα κρούσματα, εκ των οποία τα 137 εντοπίζονται κυρίως στη Θράκη και δη την Ξάνθη. Με περισσότερα από 100 κρούσματα στο συγκεκριμένο νομό, διαπιστώνει κανείς ότι η έξαρση της επιδημίας στη χώρα και η αλλοίωση της εικόνα αποδίδεται στην μη τήρηση των μέτρων στην περιοχή μετά την άρση της καραντίνας.

Την ίδια ώρα, η περιοχή της Αττικής όπου μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα (περίπου το 52,5%) από το σύνολο των 3203 από την αρχή της πανδημίας, φαίνεται να μην έχει εντοπίσει πάνω από 18 νέα περιστατικά.

Επίσης από τις εισερχόμενες πτήσεις εκτιμάται ότι περίπου 25 άτομα είναι εκείνα τα οποία δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα και βρέθηκαν θετικά στους σχετικούς ελέγχους.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία ΕΟΔΥ και ΠΟΥ, οι περιοχές όπου ο ιός δεν κατάφερε να εξαπλωθεί είναι το Νότιο Αιγαίο (μόλις 11 κρούσματα τα οποία πλέον δεν θεωρούνται ενεργά), τα Επτάνησα (14 κρούσματα επίσης μη ενεργά), το Βόρειο Αιγαίο (15 κρούσματα), η Ήπειρος (16 κρούσματα) και η Κρήτη (21 κρούσματα). Οι εν λόγω γεωγραφικές περιοχές, για την τελευταία τουλάχιστον εβδομάδα, δεν έχουν εμφανίσει καμία αύξηση κρούσματος ενώ διατηρούν από την αρχή της πανδημίας ιδιαίτερα μικρό αριθμό περιστατικών.

Αντίθετα οι περιοχές στη Βόρειο Ελλάδα, έχουν σημειώσει έξαρση και αυτό αποδίδεται στις μουσουλμανικές κοινότητες και την κοινωνικότητα των κατοίκων λόγω του Μπαϊραμιού.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Κορονοϊός: Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Οι

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 27.4711 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5265 (1.9%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Κορονοϊός: Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Οι

Πηγή: News247.gr