Κορωνοϊός: Πότε κάνουμε PCR και πότε rapid test

Κορωνοϊός: Πότε κάνουμε PCR και πότε rapid test
epa09116718 A lateral flow test at a coronavirus testing centre in London, Britain, 05 April 2021. Britain's Prime Minister Boris Johnson has announced that everyone in England is to be given access to two rapid coronavirus tests a week from Friday 09 April 2021. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εκτόξευση κρουσμάτων έφερε νέες οδηγίες στην διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. Πότε απαιτείται οι πολίτες να προχωρούν σε rapid test και πότε σε PCR. Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 35.000 χθες, τις νέες μολύνσεις να “σπάνε” τα ρεκόρ μέρα με τη μέρα και τη μετάλλαξη Όμικρον να επελαύνει στη χώρα μας, οι πολίτες δίνουν καθημερινή μάχη τόσο με την ίδια την πανδημία, όσο και με την διαδικασία της διενέργειας τεστ.

Η έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες οδηγεί ολοένα και περισσότερους πολίτες στα φαρμακεία και τα διαγνωστικά κέντρα για rapid και μοριακά (PCR) test, ώστε να ελέγξουν εάν είναι θετικοί στην Covid-19. Η μαζική συμμετοχή έχει βέβαια ως αποτέλεσμα την δημιουργία ατελείωτων ουρών και μεγάλης ταλαιπωρίας κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προέβησαν σε διευκρινίσεις σχετικά με την αναγκαιότητα διενέργειας rapid ή PCR test σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα μας το rapid test κοστίζει έως 10 ευρώ ενώ το PCR έως 60 ευρώ.

Όχι στο PCR test για εμβολιασμένους

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα συνέστησε στους εμβολιασμένους πολίτες μετά από θετικό rapid test να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να μένουν στο σπίτι και να μην προχωρούν στη διενέργεια μοριακού τεστ.

“Δεν χρειάζεται μοριακό τεστ μετά από ένα θετικό rapid test. Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά κρούσματα και μεγάλη ταλαιπωρία, είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR. Είναι πολύς ο κόσμος, πολύ μεγάλη η αναμονή, πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία. Είναι σημαντικό να είμαστε καλύτερα στο σπίτι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. τάχθηκε υπέρ της λήψης rapid test αντί μοριακού, δηλώνοντας:

“Θέλω να υπενθυμίσω ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το rapid test με ένα PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πηγαίνουν να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid με PCR”.

Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test

Όσον αφορά την αξιοπιστία των rapid test, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι αν και η ευαισθησία των αντιγονικών τεστ είναι χαμηλότερη από αυτή της PCR, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή αρνητικό rapid, αλλά θετική PCR, είναι άτομα που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα.

“Με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σήμερα είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί και να παραμείνουμε σπίτι εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος”, δήλωσε.

Στα PCR και τα rapid test αναφέρθηκε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι το PCR είναι χρήσιμο για τους πολίτες που έχουν επίμονα συμπτώματα και αρνητικά rapid test, ενώ εξήγησε:

“Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετικό το PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς γιατί μπορεί το PCR να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδουν”.

Σύμφωνα με τον ίδιο “αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για τη διαγνωστική αξιοπιστία των rapid έναντι της Όμικρον, ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας”, ενώ τόνισε:

“Οι μελέτες λοιπόν, δείχνουν πως η χρονική διαφορά μεταξύ της θετικοποίησης του PCR και του rapid, δηλαδή του χρόνου που είναι θετικό το μοριακό και αρνητικό το rapid, στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη γιατί το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί το PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση διότι μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του PCR, θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid”.

Πηγή: News247.gr