Κορωνοϊός: Στις 12 μέρες η εμφάνιση συμπτωμάτων στο 97,5% των ασθενών

Κορωνοϊός: Στις 12 μέρες η εμφάνιση συμπτωμάτων στο 97,5% των ασθενών
epa08269472 An employee of a medical laboratory tests a sample for the coronavirus SARS-CoV-2 in Roosendaal, The Netherlands, 04 March 2020. EPA/ROB ENGELAAR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέντε μέρες κατά μέσο όρο διαρκεί η ασυμπτωματική φάση επώασης του κορωνοαϊού, ενώ ένας στους χίλιους ασθενείς θα εμφανίσει συμπτώματα μετά την 14ήμερη καραντίνα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Ξεκίνησε τις δοκιμές φαρμάκου η Roche.

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες. Όμως, περίπου ένας στους χίλιους -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσης τους.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».

Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κοροναϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες. Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.

Η Roche ξεκίνησε τις δοκιμές φαρμάκου

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Iatronet.gr η Κίνα έδωσε το πράσινο φως για να χρησιμοποιηθεί το αντιφλεγμονώδες φάρμακο της Roche – tocilizumab- σε ασθενείς με κορωνοϊό που έχουν εμφανίσει και πνευμονικές επιπλοκές, καθώς προσπαθεί να βρει τρόπους αντιμετώπισης της επιδημίας SARS-COV2.

Η ταχεία έγκριση σημαίνει ότι το tocilizumab – ένας αναστολέας της ιντερλευκίνης-6 – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορoναϊό, οι οποίοι έχουν αναπτύξει σοβαρή πνευμονική βλάβη και επίσης έχουν αυξημένα επίπεδα IL-6 στο αίμα.

Η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα IL-6 – ένας βιοδείκτης για τη φλεγμονή και μια ανοσοαπόκριση υψηλού επιπέδου – σχετίζονται με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε άτομα με πνευμονία.

Η Kίνα ελπίζει, ότι το φάρμακο θα μπορούσε να διακόψει το «σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών» (CRS), μια διαδεδομένη μορφή συστηματικής φλεγμονώδους αντίδρασης που μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή ορισμένων ασθενειών ή λοιμώξεων.

Το tocilizumab κυκλοφορούσε στην αγορά από το 2010, αποφέροντας πέρσι στην εταιρεία έσοδα ύψους 2 δισ. δολ. από όλο το εύρος των εγκεκριμένων ενδείξεών του.

Πρώτα εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και ακολούθως συγκέντρωσε πρόσθετες εγκρίσεις στη νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, στη γιγαντιαία κυτταρική αρτηρίτιδα και στο CRS που σχετίζονται με κυτταρικές θεραπείες για τον καρκίνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια από τη χρήση του σε λοιμώξεις SARS-COV2, αλλά οι Κινέζοι ερευνητές πραγματοποιούν κλινική δοκιμή σε 188 ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα σε 14 ασθενείς έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν άτομα που έχουν σοβαρή πνευμονική νόσο.

Τα νέα της έγκρισης έλαβαν χώρα λίγο μετά την αύξηση της εκτίμησης του ποσοστού θνησιμότητας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 2% σε 3,4% παγκοσμίως, με εύρος 0,7% έως 4,0%, ανάλογα με την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Για λόγους σύγκρισης, η εποχική γρίπη έχει ποσοστό θανάτου περίπου 1%.

Στο μεταξύ, η Takeda και Alnylam έχουν ενώσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση COVID-19 λοιμώξεων.

Η Takeda έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη μιας θεραπείας που προέρχεται από το πλάσμα – μιας πολυκλωνικής υπερανοσοσφαιρίνης που ονομάζεται TAK-888 – η οποία προορίζεται για τη θεραπεία ατόμων υψηλού κινδύνου από  τον ιό. Η παθητική ανοσοθεραπεία παράγεται από ειδικά παθογόνα αντισώματα από πλάσμα που συλλέγονται από ασθενείς που έχουν νοσήσει.

Η Alnylam, στο μεταξύ, λέει ότι συνεργάζεται με την Vir Biotech σε φάρμακα παρεμβολής RNA. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη σε φάρμακα RNAi κατά του ιού της ηπατίτιδας Β.