Κοστέλο: Απογοητευτική η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα

Κοστέλο: Απογοητευτική η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα
Director-General for Economic and Monetary Affairs of the European Commission Declan Costello arrives at the Finance Ministry in Athens September 30, 2014. REUTERS/Yorgos Karahalis

Την ενόχληση των θεσμών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την πορεία των κόκκινων δανείων εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Για μια “απογοητευτική” αποστολή των θεσμών στην Αθήνα κάνει ο λόγο ο Ντέκλαν Κοστέλο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι “δεν σημειώθηκε πρόοδος σε βασικά τραπεζικά ζητήματα”.

Αναφορικά με το θέμα των ελληνικών  τραπεζών και της κατάστασής τους, ο κ. Κοστέλο αναφέρει  ότι “οι βασικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης λείπουν  ώστε να γίνει μια σωστή αξιολόγηση. Παράλληλα, η έλλειψη του νομοθετικού πλαισίου που θα αντικαταστήσει τον ν. Κατσέλη όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, “έχει σημαντικές συνέπειες στην κουλτούρα πληρωμών των Ελλήνων”.

Το θέμα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ενόχληση της Κομισιόν ήταν η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση. “Ούτε οι Έλληνες εμπειρογνώμονες δεν είχαν προτείνει τόσο μεγάλη αύξηση ύψους 11%”, αναφέρει ο κ. Κοστέλο.

Όμως και στο μέτωπο των 16 προαπαιτούμενων που απαιτούνται για να γίνει η εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, τα πράγματα δεν είναι θετικά. Όπως αναφέρει ο κ. Κοστέλο η πρόοδος “δεν είναι καλή”, καθώς “πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα”. Στα “πολλά” συμπεριλαμβάνεται ως γνωστόν και η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, που σύμφωνα με την Κομισιόν “η Εγνατία βρίσκεται εκτός στόχων”.