Κουντουρά: «Μικρό καλάθι» για τη φετινή τουριστική σεζόν

Κουντουρά: «Μικρό καλάθι»  για τη φετινή τουριστική σεζόν

Το προσφυγικό και η τρομοκρατία, η νέα τουριστική καμπάνια και το σχέδιο για το sharing economy.

Μικρό καλάθι κρατάει η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, για τη φετινή τουριστική σεζόν καθώς, όπως επεσήμανε, μπορεί να πάμε για μια νέα χρονιά ρεκόρ, ωστόσο, αστάθμητοι παράγοντες  καθιστούν την κατάσταση ρευστή και οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν ριψοκίνδυνη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, η κ. Κουντουρά, ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχει εκφραστεί έντονο ενδιαφέρον από κινεζικά και αμερικανικά funds για επενδύσεις στη χώρα μας, ενώ έκανε λόγο για τεράστια, όπως την χαρακτήρισε, αύξηση από Αμερική την οποία και απέδωσε στην έλευση και άλλων αεροπορικών εταιρειών, πλην της Delta.

«Πολύ θετικά είναι και τα στοιχεία από Ρωσία. Ελπίζουμε ότι η θετική εικόνα θα συνεχιστεί. Θα πρέπει να τονίσω πως με ένα μειωμένο budget καταφέραμε να αυξήσουμε τόσο τις διανυκτερεύσεις, όσο και το κόστος δαπάνης ανά ταξίδι. Για εμάς το ζητούμενο δεν είναι οι αφίξεις, αλλά τα έσοδα» τόνισε η κα Κουντουρά υπογραμμίζοντας πως σε αυτή τη δύσκολη χρονικά περίοδο το Υπουργείο Τουρισμού κατάφερε να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο από τέλος Απριλίου έως τέλος Νοεμβρίου.

Πρόσθεσε πως  «αν όλα πάνε καλά, μετά από μια χρονιά – ρεκόρ, επιτυχία θα θεωρηθεί  οποιαδήποτε αύξηση, έστω και της τάξης του 1%, με όλους τους αστάθμητους εξωγενείς παράγοντες», αναφερόμενη στην τρομοκρατία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονική περιοχή. Η φετινή τουριστική σεζόν θα κριθεί σύμφωνα με την ίδια και από τις κρατήσεις τις τελευταία στιγμής, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι +20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ανακοίνωσε ότι θα «τρέξει» καμπάνια last – minute, παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες προωθητικές ενέργειες στην οποία θα δίνεται έμφαση, εκτός από τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, στο θέμα της ασφάλειας.

Ερωτηθείσα αναφορικά με τις δράσεις που λαμβάνει το Υπουργείο Τουρισμού για τη δημιουργία πλαισίου που θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή ιδιοκτητών ακινήτων που τα νοικιάζουν ως τουριστικά καταλύματα στη λογική του sharing economy η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε πως το σχέδιο έχει καταρτιστεί και παραδοθεί στο ΥΠΟΙΚ, το οποίο με τη σειρά του θα έχει καταρτίσει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα το ύψος των προστίμων που θα επιβληθούν. «Εμείς καταθέσαμε το φάκελο που αφορά στην προστασία του κλάδου και περιμένουμε τα μέτρα που θα λάβει το ΥΠΟΙΚ».

Οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν ευνοούν τουριστικά την Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα πρέπει να μάθουμε να γιορτάζουμε την ικανότητά μας να αντιστρέφουμε τα αρνητικά αποτελέσματα» δήλωσε από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, υπογραμμίζοντας πως η πτώση της τάξης του 50% που καταγραφόταν στην Κω λόγω προσφυγικού, αναμένεται να περιοριστεί στο -5%. Εξήγησε, ωστόσο, πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία δεν ευνοούν την Ελλάδα, καθώς ο κόσμος που θα πήγαινε στην γειτονική χώρα καταλήγει τελικά σε άλλους προορισμούς.

Ειδικότερα, τόνισε ότι στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου πραγματοποιείται κατά μέσο όρο το 41% των ετήσιων αεροπορικών αφίξεων και στο πεντάμηνο Μαΐου – Σεπτεμβρίου πάνω από το 80%. Η αύξηση διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια ανέρχεται σε 8,9% για τον Ιούλιο και σε 10,1% για τον Αύγουστο σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) προβλέπεται αύξηση 5,18%.

Βάσει στοιχείων, για τον Ιούλιο αναμένεται σημαντική αύξηση των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια από Ιταλία (22%), Ρωσία (21,6%) Γαλλία (17,9%), Μεγάλη Βρετανία (3,8%),  Γερμανία (9%), Ισπανία (45,5%), Ρουμανία (40,2%), Κύπρο (29,2%)  Σερβία (25,6%) Τουρκία (25,3%) και Ισραήλ (13,4%). Οι τουριστικοί προορισμοί που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι η Μύκονος (19,3%), το Ηράκλειο (17%), η Σαντορίνη (16,4%), η Κέρκυρα (14%), η Ρόδος (11%), η Καλαμάτα (39%), το Ακτιο (22,6%) για Πρέβεζα και Λευκάδα και η Σκιάθος (19,9%).

Τον Αύγουστο αναμένεται αύξηση των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια από Ιταλία (22,5%), Ρωσία (24,5%), Γαλλία (13,9%), Μεγάλη Βρετανία (3,7%),  Γερμανία (6,4%), Ισπανία (48%), Ρουμανία (30,4%), Κύπρος (30,4%), Σερβία (33,3%), Τουρκία (38,7%) και Ισραήλ (11,3%). Οι τουριστικοί προορισμοί που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι η Μύκονος (27,2%), το Ηράκλειο (17,2%), η Σαντορίνη (17,9%), η Κέρκυρα (14,2%), η Ρόδος (5,9%), η Καλαμάτα (21,6%),  το Ακτιο (10,8%) για Πρέβεζα και Λευκάδα και η Σκιάθος (21,9%).

Τέλος σε ότι αφορά τις οδικές αφίξεις επισημάνθηκε ότι η πραγματική εικόνα για την πορεία τους θα προκύψει από τα στοιχεία του πενταμήνου Μαΐου -Σεπτεμβρίου, που αντιστοιχεί στο 72% του συνόλου και ειδικότερα στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 42% των ετήσιων οδικών  αφίξεων.