Κουβέλης: Μπορεί από ατύχημα να έχουμε θερμό επεισόδιο

Κουβέλης: Μπορεί από ατύχημα να έχουμε θερμό επεισόδιο

Την εκτίμηση ότι οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία δεν θα αλλάξουν το σκηνικό στο Αιγαίο, εξέφρασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας.

Την εκτίμηση ότι η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας θα συνεχιστεί εν όψει και των πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να προκύψει θερμό επεισόδιο από ατύχημα.

«Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς το κλίμα των εντάσεων τροφοδοτεί τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας που εξυπηρετεί τον Ερντογάν» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προβλέποντας «δύσκολο δίμηνο» μέχρι τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Θερμό επεισόδιο με την έννοια της επιλογής δεν βλέπω. Είναι δυνατό όμως μέσα από τη συνήθη συμπεριφορά της Τουρκίας μία αναχαίτιση, η οποία έχει καταστεί καθημερινότητα, να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο».

Σε ό,τι αφορά στη δήλωσή του περί «ακήρυχτου πολέμου» διευκρίνισε ότι χρησιμοποίησε τον όρο αυτό για να αναφερθεί στα σκάφη και στις ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί. «Υπάρχει μια τεράστια δαπάνη, οι αναχαιτίσεις έχουν κόστος, οι αυξημένες περιπολίες σημαίνουν αυξημένο κόστος» συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαίωσε την παραχώρηση από τη Γαλλία δύο φρεγατών με leasing, προαναγγέλλοντας ότι το επόμενο βήμα «θα είναι άλλες δύο φρεγάτες». Όπως διευκρίνισε οι φρεγάτες αυτές είναι πλήρως εξοπλισμένες και είναι δυνατόν να πλεύσουν «σε πολύ μικρό διάστημα», πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι. Υπογράμμισε πάντως ότι «η Ελλλάδα δεν μπορεί να μπει στην κούρσα των εξοπλισμών, αλλά να ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη».

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με ακριβή τρόπο πότε θα υπάρξει αποφυλάκισή τους. «Μέσα στο κλίμα το προεκλογικό (σ.σ. στην Τουρκία) είναι δύσκολο να προσδιορίσω τι ακριβώς θα γίνει» είπε.

Σημείωσε πάντως ότι οι πιέσεις που δέχεται η Τουρκία είναι πολλές και ότι οι ενέργειες από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης είναι σε πολλαπλά επίπεδα.

Επισήμανε ακόμη ότι το ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τονίζοντας ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του κ. Καμμένου περί ομηρείας, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι με τον όρο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήθελε να τονίσει το «απαράδεκτο» της υπόθεσης, καθώς οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο. «Αν κανείς αναφέρεται στην κράτηση με την έννοια ότι είναι παράνομη και παρατεταμένη αυτό το αντιλαμβάνομαι με τον χαρακτηρισμό ομηρεία. Αν όμως προσδώσει κανείς στον χαρακτηρισμό αυτό άλλο περιεχόμενο τότε αρχίζει να αναδεικνύεται το στοιχείο της ανταλλαγής» ανέφερε.

«Η ενέργεια των τριών νεαρών θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα»

Αναφορικά με την κίνηση των τριών νεαρών να υψώσουν την ελληνική σημαία σε βραχονησίδες είπε ότι όσο και να δικαιολογεί το πατριωτιό συναίσθημα που έχει κάποιος, η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται από την κυβέρνηση.

Όπως παρατήρησε, η ενέργεια αυτή «θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα». Ξεκαθάρισε πάντως πως «δεν διαπιστώθηκε προσέγγιση τουρκικού σκάφους σε βραχονησίδα, δεν σημειώθηκε τέτοιο πράγμα».

«Κανένα πρόβλημα δυσαρμονίας» με τον Π. Καμμένο

Ο κ. Κουβέλης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «κανένα πρόβλημα δυσαρμονίας» στη συνεργασία του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Όπως είπε, μπορεί να είναι άλλη η εκφορά του λόγου του κ. Καμμένου και άλλη η δική του, μπορεί να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για κάποια πράγματα, αλλά «συνεργαζόμαστε πολύ καλά». «Ο καθένας έχει τις αρμοδιότητες του» είπε επαναλαμβάνοντας ότι «θεσμικά ο κάθε αναπληρωτής υπουργός αναφέρεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει στο Πρωθυπουργό».

«Ούτε ο κ. Καμμένος έχει εκχωρήσει την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα σε εμένα, ούτε εγώ στον κ. Καμμένο» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τέλος αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «η συμμετοχή μου στην κυβέρνηση προφανώς και δηλώνει με ενάργεια ότι θέλω να στηρίξω αυτή την προσπάθεια την προοδευτική που κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».