Κουβέλης: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νομικά τον όρο «ομηρεία»

Κουβέλης: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νομικά τον όρο «ομηρεία»
Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò óõíïìéëåß ìå ôïí ðñþçí ðñüåäñï ôçò ÄÇÌÁÑ Öþôç ÊïõâÝëç, óôç óõíÜíôçóç ôïõò óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ, ÁèÞíá Ôñßôç 2 Öåâñïõáñßïõ 2016. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ

«Οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, με σαφή τρόπο οριοθετούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας όπως και εκείνα της Τουρκίας».

Η έννοια της ομηρείας είναι διαφορετική από την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη κράτηση. Έχει άλλο περιεχόμενο και άλλες διαστάσεις, τονίζει ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη στα «ΝΕΑ»

Οπως υπογραμμίζει «εμείς, βεβαίως καταγράφουμε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι για περίπου ένα μήνα κρατούνται δυο στρατιωτικά μας στελέχη, αλλά η «ομηρία», με συγκεκριμένο νομικό περιεχόμενο, σημαίνει άλλα πράγματα.

Γι αυτό και υποστηρίζω την άποψη ότι με σταθερή τη διεκδίκησή μας, με συγκεκριμένη τη δραστηριότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, διεκδικούμε να επιστρέψουν το συντομότερο οι δύο στρατιωτικοί μας στην Ελλάδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε το νομικό περιεχόμενο τη λέξη “ομηρία”.

Παράλληλα τονίζει ότι «δεν υπάρχουν για την Ελλάδα “γκρίζες” ζώνες. Οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, με σαφή τρόπο οριοθετούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας όπως και εκείνα της Τουρκίας. Κατά συνέπεια καμία συζήτηση για δήθεν γκρίζες ζώνες και καμία συζήτηση για αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Η συνθήκη της Λωζάνης ούτε αναθεωρείται ούτε «επικαιροποιείται». Τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι και σύνορα της Ευρώπης», συμπληρώνει.

Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια σημειώνει πως «είναι συμφέρον για τη χώρα να κλείσει θετικά αυτή η υπόθεση. Είναι καταγεγραμμένο το ενδιαφέρον της Τουρκίας να αναπτύξει το δικό της τόξο, στην ευρύτερη περιοχή, όπως καταγεγραμμένη είναι και η πολιτική θέση από κάποιες άλλες δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», που μπορεί να φτάνει μέχρι και το Τέτοβο.

Μπορώ να υπενθυμίσω σε εκείνους που λένε «όχι λύση τώρα», ότι ο Ερντογάν δε θέλει την επίλυση του «Μακεδονικού» και το παραγγέλλει. Προέτρεψε τους βόρειους γείτονές μας: «Μη λύνετε το ονοματολογικό». Αυτό ας το συνυπολογίσουν και όσοι δε θέλουν την επίλυση του «Μακεδονικού», τονίζει.