Κόβεται κι άλλη δίοδος επικοινωνίας του Σνόουντεν

Κόβεται κι άλλη δίοδος επικοινωνίας του Σνόουντεν

Δύο πάροχοι κρυπτογράφησης email έκλεισαν εξαιτίας του «κυνηγητού» των αμερικανικών αρχών.

Το κυνήγι των αμερικανικών αρχών για τον Έντουαρντ Σνόουντεν -που κατηγορείται για τη διαρροή απορρρήτων πληροφοριών σχετικά με το πρόγραμμα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA)- προκάλεσε σήμερα μερικές ακόμη παράπλευρες απώλειες, καθώς δύο πάροχοι κρυπτογράφησης email ανακοίνωσαν πως διακόπτουν τις σχετικές υπηρεσίες επειδή συνδέονταν με τον Σνόουντεν.

Η υπηρεσία Lavabit διέκοψε τη λειτουργία της, αλλά λόγω «νομικών κωλυμάτων» δεν έχει ακόμη διευκρίνισει τα ακριβή αίτια, ενώ την υπηρεσία email διέκοψε και η εταιρεία παροχής ασφαλών επικοινωνιών Silent Circle.

Όλα δείχνουν πως η Lavabit βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τις αμερικανικές αρχές, στην προσπάθειά της να παρεμποδίσει την πρόσβασή τους σε στοιχεία πελατών της εταιρείας.  Η Lavabit μπήκε στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών όταν έγινε γνωστό πως ο Έντουαρντ Σνόουντεν χρησιμοποιούσε την υπηρεσία για να επικοινωνεί μέσω κρυπτογραφημένων emails όντας «εγκλωβισμένος» στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

 

«Ήμουν αναγκασμένος να πάρω μια δύσκολη απόφαση ανάμεσα στο να γίνω συνένοχος στα εγκλήματα κατά του αμερικανικού λαού ή να κλείσω την Lavabit έπειτα από δέκα χρόνια σκληρής δουλειάς», ανέφερε ο ιδρυτής της Lavabit, Λάνταρ Λέβισον, στην ιστοσελίδα της εταιρείας, προσθέτοντας πως δεν του επιτρεπόταν να σχολιάσει την διακοπή της λειτουργίας της υπηρεσίας.

«Η εμπειρία αυτή με δίδαξε κάτι σημαντικό: χωρίς κοινοβουλευτική απόφαση ή δικαστικό προηγούμενο, συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να μην εμπιστεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα σε εταιρείες που έχουν φυσικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του o Λέβισον.

Η Silent Circle με τη σειρά της ανέφερε πως παύει τη λειτουργία της για «πολιτικούς και τεχνικούς λόγους».

«Το email όπως το γνωρίζουμε δεν μπορεί να είναι ασφαλές. Το email που χρησιμοποιεί τα τυπικά πρωτόκολλα του Ίντερντετ δεν μπορεί να έχει τις εγγυήσεις ασφαλείας που έχει η επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο», έγραφε ο συνιδριτής και υπεύθυνος τεχνολογίας της Silent Circle, Τζον Κάλας, σε ανάρτηση στο blog του.

Η εταιρεία ανακοίνωσε, όμως, πως θα διατηρούσε τις υπηρεσίας φωνητικής ασφάλειας και sms, καθώς μπορεί να ελέγξει την υποστηρικτική σε αυτές υποδομή, με αποτέλεσμα να μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο υποκλοπής.

Ο κ. Κάλας δήλωσε πως η εταιρεία του έλαβε την απόφαση για τα email καθώς θεώρησε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ αργά ή γρήγορα θα απαιτούσε πρόσβαση στα αρχεία της.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει κάνει προς το παρόν κάποιο σχόλιο σχετικά με το κλείσιμο της Lavabit.

Διαβάστε ακόμη: «Πάγος» στις σχέσεις Ομπάμα – Πούτιν για τον Σνόουντεν