«Πάγος» στις σχέσεις Ομπάμα – Πούτιν για τον Σνόουντεν

«Πάγος» στις σχέσεις Ομπάμα – Πούτιν για τον Σνόουντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δηλώνει απογοητευμένος  για την χορήγηση ασύλου στον πρώην πράκτορα. 

Από χίλια κύματα έχουν περάσει οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία για την υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι θα μεταβεί στη Ρωσία το φθινόπωρο, για τη σύνοδο κορυφής της G20, αλλά όπως είπε είναι «απογοητευμένος», καθώς η Ρωσία χορήγησε προσωρινό άσυλο στον πρώην κατάσκοπο.

Μιλώντας στο “Show The Tonight” του NBC με οικοδεσπότη τον Τζέι Λένο, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η Μόσχα μερικές φορές “γλιστρά” σε ψυχροπολεμικές νοοτροπίες, παρά το γεγονός ότι συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον σε ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως στην βομβιστική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστόνης.

Ο Ομπάμα δεν ανέφερε αν θα παραστεί σε ξεχωριστή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. «Υπήρξαν φορές όπου έχει εκδηλωθεί ψυχροπολεμική νοοτροπία », είπε ο Ομπάμα. «Αυτό που λέω στον πρόεδρο Πούτιν είναι, ότι αυτό είναι το παρελθόν και (…) έχουμε να σκεφτούμε το μέλλον. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά. από ότι το κάνουμε », συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η πρόσφατη απειλή που προκάλεσε το μαζικό κλείσιμο των διπλωματικών αντιπροσωπειών των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, ήταν σημαντική. «Είναι μια υπενθύμιση ότι παρά την πρόοδο που έχουμε κάνει (…) η ρίζα αυτή, του βίαιου εξτρεμισμού είναι ακόμα εκεί έξω», δήλωσε ο Ομπάμα.

Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA

Ερωτηθείς εάν τα αμφιλεγόμενα προγράμματα παρακολούθησης βοήθησαν την κυβέρνηση να αποκαλύψει τις τρομοκρατικές απειλές, ο Ομπάμα είπε ότι τα προγράμματα αυτά είναι κρίσιμα για το έργο της αντιτρομοκρατικής δράσης. «Δεν έχουμε πρόγραμμα εσωτερικής κατασκοπείας», είπε. «Αυτό που έχουμε, είναι ορισμένοι μηχανισμοί, όπου μπορούμε να εντοπίσουμε έναν αριθμό τηλεφώνου ή μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που γνωρίζουμε ότι συνδέεται με κάποιο είδος τρομοκρατικής απειλής».

«Οι πιθανότητες να πεθάνουν σε μια τρομοκρατική επίθεση είναι λιγότερες από ότι να πεθαίνουν σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα», είπε ο Ομπάμα, καλώντας τους αμερικανούς να είναι προσεκτικοί αλλά να μην ακυρώσουν τις προγραμματισμένες διακοπές τους σε μέρη όπως η Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων ταξιδιωτικών οδηγιών.

Διαβάστε ακόμη: O Αντώνης Σαμαράς στις ΗΠΑ για το «τετ-α-τετ» με Ομπάμα