KPMG: Στάσιμη και κάτω από το προ Covid-19 επίπεδο η αξία των παικτών

KPMG: Στάσιμη και κάτω από το προ Covid-19 επίπεδο η αξία των παικτών
epa09309748 Kylian Mbappe of France reacts after failing to score in the penalty shoot out during the UEFA EURO 2020 round of 16 soccer match between France and Switzerland in Bucharest, Romania, 28 June 2021. EPA/Marko Djurica / POOL (RESTRICTIONS: For editorial news reporting purposes only. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί το ποδόσφαιρο να επιστρέφει σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς, όμως οι περισσότεροι παίκτες δεν έχουν ανακτήσει ακόμη την αξία που είχαν πριν από την πανδημία της Covid-19.

Ο Κιλιάν Μπαπέ παραμένει ο πιο ακριβός παίκτης στον κόσμο (στα 175 εκατ. ευρώ), παρά την απώλεια αξίας του τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο Νορβηγός επιθετικός της Ντόρτμουντ, Έρλινγκ Χάαλαντ, διατήρησε επίσης τη δεύτερη θέση του, αλλά και κατάφερε να ενισχύσει περαιτέρω την αξία του.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από σχετική ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας -με έδρα την Ολλανδία- KPMG.

Σε γενικές γραμμές, οι αξίες των παικτών έχουν παραμείνει στάσιμες τους τελευταίους μήνες: από την τελευταία αποτίμηση τον Απρίλιο του 2021, όταν οι συνολικές αγοραίες αξίες τόσο για τους κορυφαίους 100 όσο και για τους 500 κορυφαίους παίκτες αυξήθηκαν ελαφρώς, διαπιστώνεται τώρα περαιτέρω, αλλά περιορισμένη, αύξηση για τους κορυφαίους 500 (+1%) και μια ελάχιστη μείωση (-1%) για τους 100 κορυφαίους παίκτες.

Το Top-10 παρουσιάζει κάποιες αλλαγές από την τελευταία αποτίμηση τον Απρίλιο. Ο Κιλιάν Μπαπέ παραμένει στην κορυφή με 175 εκατομμύρια ευρώ, παρά την απώλεια της αξίας του (-14 εκατομμύρια ευρώ), κυρίως λόγω της λήξης του συμβολαίου του με την Παρί Σεν Ζερμέν το επόμενο καλοκαίρι και της αβεβαιότητας για το μέλλον του.

Αντίθετα, ο συμπαίκτης του, Νεϊμάρ, ο οποίος επέκτεινε το συμβόλαιό του με τον σύλλογο μέχρι τον Ιούνιο του 2025, έχει δει την αξία του να αυξάνεται κατά 7 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που βελτίωσε επίσης την κατάταξή του κατά δύο θέσεις στη σχετική λίστα.

Ενώ ήταν 13ος πριν από τρεις μήνες, ο μέσος της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ολλανδίας, Φρένκι ντε Γιονγκ, όχι μόνο εισέρχεται στην πρώτη δεκάδα, αλλά ανεβαίνει πέντε θέσεις και βρίσκεται πλέον στο Νο 8. Ο Πορτογάλος άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπρούνο Φερνάντες, ανέβηκε τρεις θέσεις, ενώ ο Ραχέμ Στέρλινγκ της Μάντσεστερ Σίτι έπεσε τέσσερις και βρίσκεται στην 10η θέση.

Το Top-10 της κατάταξης:

Κιλιάν Μπαπέ             175 εκατ. ευρώ
Έρλινγκ Χάαλαντ          134
Νεϊμάρ                   123
Χάρι Κέιν                122
Μπρούνο Φερνάντες        118
Μάρκους Ράσφορντ         118
Κέβιν Ντε Μπρόινε        115
Φρένκι ντε Γιονγκ        113
Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ  100
Ραχίμ Στέρλινγκ          100