Κριμαία: Φουλ ολοταχώς προς απόσχιση από την Ουκρανία

Κριμαία: Φουλ ολοταχώς προς απόσχιση από την Ουκρανία

Νέα υπουργεία και υιοθέτηση του ρουβλίου εξετάζει η τοπική βουλή - Πόλεμος δηλώσεων ΗΠΑ-Ρωσίας - Κυρώσεις και ταξιδιωτικούς περιορισμούς επέβαλε ο Λευκός Οίκος.

Με ταχύτητα προχωρούν οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της Ουκρανίας, όπου νωρίτερα σήμερα το κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης της περιφέρειας με την Ρωσική Ομοσπονδία. Την ένωση αναμένεται να επικυρώσει δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη σύσταση υπουργείων που θα λειτουργούν ανεξάρτητα από το Κίεβο, μεταξύ άλλων υπουργείου Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Καυσίμων και Ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της περιοχής που αποτελεί το πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, Ρουστάμ Τεμουργκάλιεφ, δήλωσε ακόμη στο πρακτορείο Interfax πως η Κριμαία θα υιοθετήσει το ρωσικό ρούβλι ως επίσημο νόμισμα και θα «εθνικοποιήσει την κρατική περιουσία» της κατά την ένταξή της στο ρωσικό κράτος. «Όλες οι ουκρανικές κρατικές επιχειρήσεις θα εθνικοποιηθούν και θα αποτελέσουν ιδιοκτησία της αυτόνομης Κριμαίας», είπε ο αντιπρόεδρος, λέγοντας ακόμη πως η περιοχή είναι έτοιμη «να ενταχθεί στη ζώνη του ρουβλιού».

Λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό της Κριμαίας δήλωσε στο Reuters πως, «οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι οι μόνες νόμιμες δυνάμεις στο έδαφος της Κριμαίας», αποκάλεσε τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού «δυνάμεις κατοχής» και είπε πως θα πρέπει να παραδοθούν ή να αποχωρήσουν. Εν τω μεταξύ ένοπλοι φύλακες απαγόρευσαν σήμερα σε ομάδα στρατιωτικών και πολιτών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη που κατευθύνονταν ως επιτηρητές στην περιοχή, να εισέλθει στην Κριμαία, σταματώντας τους σε δύο συνοριοφυλάκια. «Τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και τώρα κατευθύνονται προς την περιοχή της Χερσόν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Τατιάνα Μπάεβα.

Ο ηγέτης των Τατάρων Ρεφάτ Τσουμπάροφ δήλωσε πως το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να γίνει δεκτό και αποκάλεσε τους ρωσόφιλους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκανία «θεότρελους», ενώ τοποθετήθηκε υπέρ της παρουσίας κυανόκρανων στρατιωτών του ΟΗΕ στο έδαφος της Κριμαίας.

Βίντεο: Πανηγυρισμοί και ένταση στο κέντρο της Συμφερόπολης

Η Ουκρανία κατηγόρησε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της το ρωσικό κοινοβούλιο για «ενορχήστρωση» της ψήφου του κοινοβουλίου της Κριμαίας, κάνοντας λόγο για «καλά συντονισμένες παρασκηνιακές ενέργειες», ενώ ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσένιουκ κάλεσε το ΝΑΤΟ σε συνομιλίες με το Κίεβο για τη διαπραγμάτευση στρατιωτικής συνεργασίας.

Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στη χώρα είναι το γεγονός πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες προχώρησαν το απόγευμα στη σύλληψη του Πάβελ Γκούμπαρεφ, εκλεγμένου ηγέτη των ρωσόφιλων στην πόλη του Ντόνετσκ που εδώ και δύο ημέρες «σείεται» από διαδηλώσεις.

Κυρώσεις και ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισε να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα πόρων σε Ρώσους αξιωματούχους καθώς και σε αξιωματούχους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας τους οποίους κρίνει «υπεύθυνους» για το ότι «απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή με στόχο να τιμωρηθούν οι Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι που η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ευθύνονται «για την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή». «Η εντολή αυτή αποτελεί ένα ευέλικτο εργαλείο, το οποίο θα μας επιτρέψει να επιβάλουμε κυρώσεις σε εκείνους οι οποίοι ενέχονται πιο άμεσα στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία, και δεν αποκλείει τη λήψη περαιτέρω μέτρων εάν η κατάσταση επιδεινωθεί», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Δείτε ακόμη: Το «Θέατρο του Παραλόγου»

Επιπλέον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει περιορισμούς και κυρώσεις σε βάρος αριθμού προσώπων, κυβερνητικών αξιωματούχων και μη, όσον αφορά τις χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου, στη Ρωσία και στην Κριμαία για τους ίδιους λόγους.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν επίσης, πέρα από φυσικά πρόσωπα, και σε νομικά πρόσωπα τα οποία υπονομεύουν «τις δημοκρατικές διαδικασίες ή τους θεσμούς» ή προσπαθούν να επιβάλουν την «εξουσία της σε οποιοδήποτε τμήμα της Ουκρανίας χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης του Κιέβου. Καλούμε τη Ρωσία να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που της παρουσιάζεται για να διευθετήσει αυτή την κρίση αρχίζοντας απευθείας και άμεσα έναν διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ρωσίας απάντησε στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για μια «βάρβαρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, για κυνισμό και για μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, στην οποία οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρονται ως ψευδείς ισχυρισμοί».

Διαβάστε ακόμη: Τάδε έφη Πούτιν…

«Είναι σαφές στην Ουάσινγκτον, όπως και πριν, ότι είναι ανίκανοι να αποδεχθούν μια κατάσταση που εξελίσσεται κατά τρόπο διαφορετικό από τα δικά τους σχήματα», δήλωσε ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ ένα στέλεχος της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν θα είναι ανάμεσα στα πρόσωπα εναντίον των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις που ανακοίνωσε πως επιβάλει η Ουάσινγκτον εξαιτίας της «εισβολής» των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία. «Είναι μια ασυνήθιστη και έκτακτη περίσταση να επιβάλλονται κυρώσεις σε έναν αρχηγό κράτους, και δεν θα αρχίζαμε την επιβολή κυρώσεων πράττοντας κάτι τέτοιο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση των κυρώσεων έγινε τη στιγμή κατά την οποία στη Ρώμη βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του ομολόγου του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Ρώμη, σε μια σύνοδο για τη Λιβύη που όμως επισκιάστηκε πλήρως από την Ουκρανία. Όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντησή τους, οι Κέρι και Λαβρόφ χαμογέλασαν ευγενικά ο ένας στον άλλο, αντάλλαξαν χειραψία και κλείστηκαν στο δωμάτιο για τη συζήτησή τους, την τρίτη μέσα σε δύο ημέρες.

Ντράγκι: «Πιθανότητες μεγάλης οικονομικής αστάθειας»
«Εάν εξετάσουμε την κατάσταση στην Ουκρανία από μια εντελώς τεχνοκρατική άποψη και δούμε τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών σε αγαθά, σε υπηρεσίες, σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και κεφαλαιακές ροές, πρέπει να πούμε ότι οι διασυνδέσεις δεν είναι τόσο σημαντικές για να συμπεράνουμε μια σημαντική διάχυση της κρίσης στην Ε.Ε. Όμως, ας μου επιτραπεί να προσθέσω ότι αυτός θα ήταν ένας περιοριστικός τρόπος να εξετάσουμε την κατάσταση διότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή θα μπορούσαν γρήγορα να γίνουν σημαντικοί και να δημιουργήσουν εξελίξεις οι οποίες είναι απρόβλεπτες και δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν μεγάλες συνέπειες», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το ευρώ είναι μια «νήσος σταθερότητας», ενώ αναφερόμενος στις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης για την ρωσική οικονομία είπε πως είναι «σοβαρές».

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: H πραγματική απειλή για την ειρήνη στην Ε.Ε.