Κριμαία: Μυστήριο με την έκρηξη στη γέφυρα-σύμβολο του Πούτιν – “Ρωσικό δάκτυλο” βλέπει το Κίεβο

Κριμαία: Μυστήριο με την έκρηξη στη γέφυρα-σύμβολο του Πούτιν – “Ρωσικό δάκτυλο” βλέπει το Κίεβο
epa10230640 A firefighter helicopter pours water on fire on a collapsed part of the Kerch Strait bridge in Crimea, 08 October 2022. According to Russian authorities, "an explosion was set off at a cargo vehicle on the motorway part of the Crimean bridge on the side of the Taman peninsula, which set fire to seven fuel tanks of a train that was en route to the Crimean peninsula. Two motorway sections of the bridge partially collapsed." EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε σε γέφυρα στην Κριμαία. Η σημασία της γέφυρας και η επιρροή στη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ρωσία στον πόλεμο.

Τρεις νεκρούς και μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα του Κερτς, τη μοναδική που ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Τον τραγικό απολογισμό ανακοίνωσε η Ερευνητική Επιτροπή και πιθανότατα πρόκειται για δύο επιβάτες διερχόμενου αυτοκίνητου και για τον οδηγό του φορτηγού, το οποίο εξερράγη στη γέφυρα. Προς το παρόν, τα πτώματα δύο νεκρών ανδρών και μίας γυναίκας έχουν ήδη ανασυρθεί από τη θάλασσα.

Η ακριβής αιτία της έκρηξης παραμένει ασαφής. Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι ένα φορτηγό καυσίμων εξερράγη, αλλά δύο ανοίγματα του δρόμου προς την κατεύθυνση της Κριμαίας φαίνεται να έχουν καταρρεύσει.

Ουκρανία: “Σαφέστατα ρωσικό ίχνος”

Για αποτέλεσμα μιας “εσωτερικής” διαμάχης διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα έκανε λόγο ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται “ρωσικός δάκτυλος”.

“Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος”, ανέφερε ο Ποντόλιακ.

Η έκρηξη έγινε ανήμερα των γενεθλίων του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov να δημοσιεύει βίντεο της γέφυρας στις φλόγες, με ένα τεράστιο τμήμα του δρόμου να καταρρέει στο νερό, μαζί με βίντεο της Μέριλιν Μονρό που τραγουδά το “Happy Birthday, mister President”, κίνηση η οποία πυροδότησε τις φήμες που θέλουν η Ουκρανία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση.




Το Πολεμικό Ναυτικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δημοσίευσε στο Facebook ένα βίντεο που δείχνει τη γκρεμισμένη γέφυρα, ενώ στη λεζάντα αναφέρεται: “Αεράμυνα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κοιμάσαι;”.

Από την πλευρά της η Ρωσία έσπευσε να δηλώσει ότι η ζημιά βρίσκεται υπό έλεγχο και θα αποκατασταθεί γρήγορα. Ο Πούτιν διέταξε αμέσως μια “κυβερνητική επιτροπή” να εξετάσει την “έκτακτη ανάγκη” της γέφυρας, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό μέσο TASS, προσθέτοντας ότι οι επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης και του Υπουργείου Μεταφορών μετέβησαν στο σημείο του συμβάντος.

Ο Βλαντίμιρ Κονστανίνοφ, επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας, δήλωσε σύμφωνα με το Interfax ότι «Ουκρανοί βάνδαλοι κατάφεραν να στραφούν προς τη γέφυρα της Κριμαίας με τα ματωμένα χέρια τους».

Γιατί είναι τόσο σημαντική η γέφυρα για τη Ρωσία

Η Ρωσία άρχισε να κατασκευάζει τη γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων πάνω από το στενό του Κερτς, ξοδεύοντας περίπου 3,7 δισ. δολάρια, αφότου η Μόσχα προσάρτησε παράνομα τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014. Η γέφυρα εκτείνεται στο στενό του Κερτς, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, στην οποία βρίσκονται βασικά ουκρανικά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης.

Με αυτό τον τρόπο ο Πούτιν θέλησε να τη “δέσει” για πάντα με τη Ρωσία. Την ημέρα που άνοιξε, οδήγησε μια θριαμβευτική συνοδεία πάνω από τη γέφυρα, οδηγώντας ένα φορτηγό στολισμένο με σημαίες.




Πώς επηρεάζει αυτό τη στρατηγική της Ρωσίας

Ο ρωσικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει τη γέφυρα εκτενώς για να ανεφοδιάσει τις δυνάμεις του στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια και δεν είναι σαφές σε τι ποσοστό η έκρηξη θα επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού του.

Οι καιρικές συνθήκες στα στενά του Κερτς εμποδίζουν τα σχέδια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πορθμεία για να φτάσει στην Κριμαία από το Κρασνοντάρ, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, και τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία θα ανεφοδιάζονται πλέον από θαλάσσιο και χερσαίο διάδρομο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Όλα αυτά ενώ το Κίεβο προωθεί με επιτυχία την εκστρατεία του για την ανακατάληψη τμημάτων της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που κατέλαβε η Ρωσία τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Πηγή: News247.gr