Το κρυμμένο έργο πίσω από τον πίνακα του Πικάσο

Η τεχνική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι το κρυμμένο πορτραίτο δημιουργήθηκε ακριβώς πριν από το Μπλε Δωμάτιο.

Έναν κρυμμένο πίνακα ανακάλυψαν επιστήμονες κάτω από τις πινελιές του «Μπλε Δωματίου» του Πάμπλο Πικάσο, πίνακα που ο ζωγράφος ολοκλήρωσε το 1901.

Επιστήμονες και συντηρητές στη Phillips Collection χρησιμοποίησαν τεχνολογία υπερύθρων για να αποκαλύψουν τη μορφή ενός άνδρα με παπιγιόν που στηρίζει το πρόσωπό του στο χέρι του. Ο γενειοφόρος άνδρας φορά δαχτυλίδια στο χέρι του.

Ο Πικάσο δημιούργησε και τα δύο έργα στο Παρίσι, στη διάρκεια της μπλε περιόδου του.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο από το 2008 -οπότε οι ειδικοί εντόπισαν τον δεύτερο πίνακα- είναι ποιος είναι ο άνδρας που απεικονίζεται.

Η επιμελήτρια Σούζαν Μπέρεντς Φρανκ δήλωσε στο AP ότι «όταν ο Πικάσο είχε μια ιδέα, έπρεπε να κάτσει κάτω και να την κάνει πραγματικότητα», εξηγώντας ότι πιθανότατα ο ζωγράφος δημιούργησε τον Πίνακα πάνω από την εικόνα του άνδρα όταν τον κατέλαβε η έμπνευση.

Από το 1954 υπήρχε η υποψία ότι κάτω από το Μπλε Δωμάτιο υπήρχε και δεύτερος πίνακας, καθώς οι πινελιές δεν ταίριαζαν με την εικόνα της γυναίκας που κάνει μπάνιο. Ωστόσο μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ακτίνες Χ «ανακάλυψαν» μια θολή εικόνα κάτω από τον πίνακα.

Η έρευνα θα συνεχιστεί και ήδη η Phillips Collection έχει σχεδιάσει να παρουσιάσει τον πίνακα και τα συμπεράσματά της σε έκθεση το 2017.

Διαβάστε ακόμα:

Καφές με τον Πικάσο

Περισσότερα μουσεία απ’ ότι Starbucks και McDonald’s μαζί στην Αμερική

 

Νεαρός απέκτησε πίνακα του Πάμπλο Πικάσο για μόλις 100 δολάρια!