«Κρυμμένος θησαυρός» στα πόδια των Ελλήνων;

«Κρυμμένος θησαυρός» στα πόδια των Ελλήνων;

Τι προκύπτει από την συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα σχετικά με τον ενεργειακό πλούτο της χώρας.

Το χθεσινό ραντεβού μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Μπάρακ Ομπάμα είχε πολλά θέματα στην ατζέντα. Ένα από αυτά ήταν το θέμα της ενέργειας και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο ελληνικό υπέδαφος.

Το ζήτημα της ενέργειας είναι μεγάλης σημασίας για της ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν να έχουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Παράλληλα οι Αμερικανοί είχαν δώσει τις ευλογίες τους για την κατασκευή του αγωγού TAP, ο οποίος θα περάσει και από το ελληνικό έδαφος και θα βοηθήσει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό μονοπώλιο στο φυσικό αέριο.

Ομπάμα: «Η λιτότητα δεν είναι λύση για την Ελλάδα»

Είδηση δια στόματος Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα ανέφερε πως υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα. Άλλωστε παράλληλα με την συνάντηση των δύο, στην Λευκωσία επικυρώθηκε επίσημα η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκανε τυχαία την αναφορά αυτή, καθώς πλέον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και όχι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα στο υπέδαφος της Ελλάδα.

Η εταιρεία Petroleum Geo Services που διεξήγαγε τις έρευνες τους προηγούμενους μήνες με το σκάφος Nordic Explorer σε μία θαλάσσια έκταση που φθάνει τα 225.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μετέφερε μέσω των επιστημόνων της στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις πρώτες ενδείξεις για τα πλούσια κοιτάσματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σημειώνεται πώς στις περιοχές αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται ο Πατραϊκός Κόλπος, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα για τις οποίες ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί με βάση παλαιότερες σεισμικές έρευνες.

Από το 30% των σεισμικών απεικονίσεων που πραγματοποίησε από το Νοέμβριο του 2012 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2013 η PGS προκύπτει ξεκάθαρα πώς το Ιόνιο διαθέτει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα οι επιστήμονες της εταιρείες θεωρούν ότι η επεξεργασία των λεγόμενων επιλεγμένων γραμμών δίδει αντιπροσωπευτικά δείγματα των κοιτασμάτων.

Εξελίξεις από το 2014
Έως το Σεπτέμβριο του 2013 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ερμηνεία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, τα οποία εν συνεχεία θα διατεθούν προς πώληση στην αγορά προκειμένου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 να προκηρυχθεί ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων. Στόχος είναι οι διαγωνισμοί να προκηρυχθούν το συντομότερο δυνατόν, εντός του πρώτου τριμήνου του 2014.

Τα αποτελέσματα έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον εταιρειών κολοσσών στον πετρελαϊκό χώρο, όπως η γαλλική Total και η αμερικανική Exxon Mobil, οι οποίες βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Νορβηγούς για να αγοράσουν τα σεισμικά δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη: Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ενώνουν δυνάμεις