Κρίσιμη ημέρα για την επιβίωση της Alitalia

Κρίσιμη ημέρα για την επιβίωση της Alitalia

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με την Etihad, ωστόσο παραμένει «αγκάθι» το τεράστιο χρεός του ιταλικού αερομεταφορέα.

Καθοριστικές είναι σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο οι επόμενες ώρες για την τυχόν επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης της ιταλικής αεροπορικής εταιρίας Alitalia με τους εκπροσώπους της εταιρίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Etihad, με στόχο την πώληση μέρους του πακέτου μετοχών του ιταλικού αερομεταφορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Etihad δεν επιθυμεί να αναλάβει το βάρος του συνολικού χρέους της Alitalia, το οποίο αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Παράλληλα, φέρεται να έχει ζητήσει σειρά απολύσεων, που, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, μπορεί να ξεπεράσουν και τις 3.000.

Ο Ιταλός υπουργός μεταφορών, Μαουρίτσιο Λούπι, από την μεριά του, δήλωσε ότι «δεν του έχει κοινοποιηθεί επίσημος αριθμός υπαλλήλων που μπορεί να θεωρηθούν υπεράριθμοι», ενώ επιβεβαίωσε ότι αναμένεται η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην τελική, κρίσιμη φάση της. Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, παράλληλα, μεταδίδει ότι η κυβέρνηση Ρέντσι έχει ξεκινήσει επαφές με τα συνδικάτα, για να εξακριβώσει ποια είναι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί τυχόν συμβιβασμός.

Η Etihad φέρεται έτοιμη να επενδύσει τουλάχιστον πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας τον ρόλο του αεροδρομίου της Ρώμης «Λεονάρντο Ντα Βίντσι-Φιουμιτσίνο», το οποίο θεωρεί στρατηγική πύλη της στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Rai, τέλος, «η Alitalia, στην φάση αυτή , δεν διαθέτει σημαντική διαπραγματευτική ισχύ», από την στιγμή που «η απειλή της χρεοκοπίας είναι πάντα ορατή».

Διαβάστε ακόμη:

Ενισχύεται η συνεργασία της Aegean με την Etihad Airways

Προχωρά η εξαγορά της Alitalia από την Etihad

Η Etihad «ανοίγει τα φτερά» της

Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή η Alitalia