Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση στη Συρία

Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση στη Συρία
epa06657855 Staffan de Mistura (on screen), United Nations Special Envoy for Syria, address diplomats via video link during an emergency United Nations Security Council meeting in response to a suspected chemical weapons attack in Syria at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 09 April 2018. The suspected chemical attack took place over weekend in the Damascus suburb of Douma, killing at least 49 people. EPA/JUSTIN LANE

Συνεδρίαση για τις αεροπορικές επιδρομές που εκτέλεσαν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία κατά συριακών στόχων ζήτησε η Ρωσία  - Τραμπ: Mission Accomplished!

Τελευταία ενημέρωση: 20:28

Ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία μετά τις αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές κατά συριακών στόχων, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας που ζήτησε την καταδίκη των πληγμάτων των Δυτικών εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία, ενώ δεν θεωρείται πιθανό ότι το σχέδιο αυτό ψηφίσματος, θα μπορούσε να εξασφαλίσει το ελάχιστο των εννέα θετικών ψήφων από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία που συγκαταλέγονται στα μόνιμα μέλη του αναφερόμενου οργάνου και συμμετείχαν στα σημερινά αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα κατά της Συρίας, θα καταψηφίσουν το ρωσικό σχέδιο απόφασης.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού». Επιπλέον, είπε ότι οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζοντας ότι οι διεθνείς ερευνητές βρίσκονται στη Συρία κι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την περιοχή όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά, στη Ντούμα της Συρίας.

Πρέσβης Ρωσίας: Επιθετική ενέργεια κατά ενός κυρίαρχου κράτους

Επιθετική ενέργεια εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους χαρακτήρισε την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια. Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, ενώ τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία.

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης των κρατών μελών του σήμερα, επί του ρωσικού σχεδίου απόφασης, το οποίο καταδικάζει τα πλήγματα των χωρών της Δύσης στη Συρία, σύμφωνα με όσα είπε Νεμπένζια. Το σχέδιο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτες και παράνομες τις ενέργειες των χωρών της Δύσης στην Συρία, επεσήμανε ότι η Μόσχα ζητά μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα καταδικάζει «την επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συρίας, που παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ, αλλά και τις άλλες χώρες που έλαβαν μέρος στις σημερινές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις κατά στόχων στην Συρία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο ίδιος, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρονταν για συνεργασία με την Ουάσινγκτον.

Πρέσβης ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ «έχουν κλειδώσει τον στόχο τους και είναι οπλισμένες»

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας εάν η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων, διαβεβαίωσε σήμερα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε. «Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες», υπογράμμισε η Χέιλι.

Συνομιλίες στο Λονδίνο θα έχουν ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία αλλά και Γερμανία

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες αύριο στο Λονδίνο προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους μετά τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν εναντίον της Συρίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. «Αύριο στο Λονδίνο, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας κατά τη διάρκεια των οποίων θα συντονίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας» είπε ο Μάας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συζητηθεί και από το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, θα επιχειρήσουν να δώσουν ώθηση σε μια νέα προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο με στόχο την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Συρία, σημείωσε επιπλέον ο Γερμανός υπουργός. «Θα εργαστούμε από κοινού με τη Γαλλία για τη συγκρότηση ενός διεθνούς σχήματος κρατών με επιρροή, που μπορεί να παράσχει μια νέα δυναμική για την πολιτική διαδικασία» υπογράμμισε ο Μάας, τονίζοντας επίσης ότι η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της σε διμερές επίπεδο για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα υιοθετήσει μια «εποικοδομητική» στάση επί του θέματος.

Δείτε ακόμη: Ο Τραμπ χτύπησε στη Συρία για να στείλει… μήνυμα στο Ιράν

Τραμπ: «Η Αποστολή Εξετελέσθη» 

Οι επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού, ήταν μικρότερης έντασης από ό,τι αναμενόταν και έπληξαν στρατηγικούς στόχους. Συγκεκριμένα, έπληξαν το κύριο κέντρο έρευνας και δύο κέντρα παραγωγής του «παράνομου χημικού προγράμματος» του συριακού καθεστώτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σήμερα στο Twitter ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Δύσης κατά της συριακής κυβέρνησης «πραγματοποιήθηκαν άψογα», προσθέτοντας: «Η Αποστολή Εξετελέσθη».

«Ο αεροπορικός βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε άψογα χθες το βράδυ. Ευχαριστώ την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την σοφία και την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών τους. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η Αποστολή Εξετελέσθη!», έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ στην ανάρτησή του.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε νωρίτερα στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο ότι επρόκειτο για πλήγματα ακρίβειας. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων». Απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν, ο Τραμπ  ρώτησε: «Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;». 

«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ενώ σημείωσε ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο, τόνισε. Ήρθε η ώρα να «ενωθούμε» για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, πρόσθεσε. Δεν έχουν σχεδιαστεί άλλες επιθέσεις στη Συρία, συμπλήρωσε.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά συριακών στόχων, ήταν επιτυχείς και κατέστρεψαν κάθε στόχο που είχε εγκλωβιστεί, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Οι βομβαρδισμοί είχαν ως αντικειμενικό σκοπό να μεταφέρουν ένα συνολικό και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της Συρίας, αλλά και να δράσουν αποτρεπτικά για το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, τα πλήγματα ήταν ακριβή, καταιγιστικά και αποτελεσματικά.

Οι βομβαρδισμοί πήγαν πίσω για χρόνια, το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων του αμερικανικού Πενταγώνου. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι του πενταγώνου εκτιμούν ότι το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, είναι μεγαλύτερο από τους τρεις στόχους που επλήγησαν σήμερα. Παράλληλα, το Πεντάγωνο τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αμυντική εμπλοκή ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ήταν αναποτελεσματικά, σε μεγάλο βαθμό. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε επίσης, ότι δεν εντόπισε κάποια στρατιωτική αντίδραση στην Συρία, μετά την πραγματοποίηση των βομβαρδισμών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων.

Το καθεστώς της Δαμασκού καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι είναι «καταδικασμένη να αποτύχει», ενώ τη χαρακτήρισε μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Καταδίκη από τους συμμάχους της Συρίας, στήριξη από τους συμμάχους των ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση μία εχθρική πράξη κατά ενός ξένου κράτους, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που η στρατιωτική επιχείρηση της Δύσης πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτό συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Η Ρωσία συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τις επιθετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», ανέφερε σε ανακοινωσή του το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία καταγγέλλει με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την επίθεση στη Συρία, όπου Ρώσοι στρατιωτικοί βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση να αγωνισθεί κατά της τρομοκρατίας».

«Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», τόνισε μετά τις επιθέσεις ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ. «Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι», πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες

Έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο οποίος προειδοποίησε ότι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας, μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση μεγαλύτερης καταστροφής στην Μέση Ανατολή. «Τέτοιες επιθέσεις δεν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά προκαλούν μόνο περισσότερη καταστροφή. Οι Αμερικανοί -μέσω τέτοιων επιθέσεων- επιδιώκουν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ροχανί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη σχολίασε θετικά τα αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά συριακών στόχων, τονίζοντας ότι η επιχείρηση βομβαρδισμού έστειλε ένα μήνυμα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. «Με την σημερινή κοινή επιχείρηση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Συρίας, η συριακή κυβέρνηση έλαβε ένα μήνυμα, ότι οι σφαγές της δεν θα μείνουν αναπάντητες», δήλωσε ο Ερντογάν σε υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη. «Οι αθώος λαός της Συρίας, θα έπρεπε να είχε προστατευτεί εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Υπέρ της στρατιωτικής πρωτοβουλίας έχουν μέχρι τώρα ταχθεί με ανακοινώσεις τους η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση του Ισραήλ και της Τουρκίας, αλλά και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Την έντονη ανησυχία τους έχουν εκφράσει το Ιράκ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

Δείτε ακόμη:

Πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία – «Θα υπάρξουν συνέπειες» απαντά η Ρωσία 

Πούτιν: Εχθρική πράξη η επίθεση στη Συρία – Έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 

ΥΠΕΞ: Η διπλωματία πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο για την εξεύρεση λύσης στη Συρία