Η κρίσιμη Σύνοδος στη Μπρατισλάβα: Οι δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ

Η κρίσιμη Σύνοδος στη Μπρατισλάβα: Οι δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ
epa05541884 General view shows a meeting of the Party of European Socialists (PES) on the side of the Bratislava EU summit, an informal meeting of the 27 heads of state or government, Bratislava, Slovak Republic, 16 September 2016. European Union leaders meet to discuss a new strategy and future of the European Union after the recent Brexit referendum in Britain. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Ξεκίνησαν οι εργασίες της άτυπης Συνόδου των 27 αρχηγών κρατών της ΕΕ - Στο τραπέζι το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit.

Ξεκίνησαν οι εργασίες της άτυπης συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στη Μπρατισλάβα, στην οποία θα συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit.

Αυτή την ώρα, οι ηγέτες καταφθάνουν διαδοχικά στο κάστρο της Μπρατισλάβας, όπου θα διαξαχθούν οι συνομιλίες. Τους αρχηγούς υποδέχεται ο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος αρχικά δήλωσε ότι «όλοι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να δείξουν ενότητα και ότι στο τέλος της ημέρας θα έχει βρεθεί ένας οδικός χάρτη για τα πιο βασικά θέματα».

«Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στη σύνοδο της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα για ανάπτυξη, για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ευημερία για όλους τους πολίτες της.

«Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων όπως είναι η ανεργία, η τρομοκρατία και το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών», δήλωσε στη συνέχεια η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεπεραστεί η κρίσιμη αυτή κατάσταση με πρακτικά βήματα στον τομέα της άμυνας, της καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να μάθουν οι οι αρχηγοί της ΕΕ να ζουν χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία ανάμεσα τους, συμληρώνοντας ότι η «η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να υπερασπίσει τον εαυτό της και θέλουμε τη Γαλλία μέσα στην ΕΕ

Στη συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως σήμερα οι αρχηγοί έχουν τρία σημεία συζήτησης, την προστασία και ασφάλεια, ιδιαίτερα των συνόρων της Ε.Ε. αλλά και της Ευρωπαϊκής κουλτούρας, το οικονομικό μέλλον της Ε.Ε. και η επαναφορά της προοπτικής για τους νέους.

Η πρώτη συνεδρία εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 13:30, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία και ανεπίσημο γεύμα.

Εν συνεχεία, οι ηγέτες θα επισκεφθούν την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας και στις 17:00 θα ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρία εργασιών που θα διαρκέσει δύο ώρες. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε επίσης: Η κατεύθυνση της Ευρώπης στο επίκεντρο της Συνόδου της Μπρατισλάβα