Kρίσιμο EWG: Η κυβέρνηση παρουσιάζει το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, οι ενστάσεις των θεσμών παραμένουν

Kρίσιμο EWG: Η κυβέρνηση παρουσιάζει το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, οι ενστάσεις των θεσμών παραμένουν
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (Δ), συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/STR
Οι ενστάσεις των εταίρων για τον νέο νόμο Κατσέλη και τι επιδιώκει η κυβέρνηση.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΕuroWorking Group, ενόψει του Eurogroup της 5ης Απριλίου, θα συζητηθεί το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με στόχο να αρθούν οι ενστάσεις των θεσμών και να αποδεσμευτεί το 1 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των ελληνικών ομολόγων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να παρουσιάσει τη ρύθμιση για τη προστασία της κύριας κατοικίας.

Στις ενστάσεις των θεσμών περιλαμβάνονται το νομικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει και πως αυτό θα συνδυαστεί με τη νέα ρύθμιση για την προστασία της α΄ κατοικίας όπως και τα κριτήρια ένταξης των επιχειρηματικών δανείων.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η γνωμοδότηση της ΕΚΤ γύρω από το νέο πλαίσιο.

Η κυβέρνηση ήθελε εξαρχής ένα νομοσχέδιο που θα εντάσσει στην πλατφόρμα και τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μη ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, το δάνειο να μην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ και το εισόδημα να κυμαίνεται από 12.000 έως 36.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Επίσης, υπήρχε όριο στο σύνολο της αξίας της περιουσίας αλλά και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο καταθέσεων.

Οι θεσμοί θέλουν να μην ενταχθεί καθόλου το σκέλος των επιχειρηματικών δανείων και να γίνουν πιο «στενά» τα όρια για τα στεγαστικά δάνεια. Αυτό σημαίνει πρακτικά και «μικρότερη περίμετρος» της νέας ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά, παρότι είχε ανεπισήμως προαναγγείλει την κατάθεση του σχεδίου νόμου την Παρασκευή, δεν το έπραξε τελικά.

Παράλληλα, στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα κατατεθεί τον Απρίλιο, και στο οποίο θα περιλαμβάνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τα Ταμεία. Εντός του Απριλίου έρχεται και η αναστολή της διάταξης για το ηλικιακό όριο στις συντάξεις χηρείας.