Κρίστιαν Χατζημηνάς: Το brand «Greek engineering» στην αμυντική βιομηχανία

Κρίστιαν Χατζημηνάς: Το brand «Greek engineering» στην αμυντική βιομηχανία
«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αναζωπυρώσουμε το κίνητρο για επαγγελματική ανέλιξη, να (ξανα)δημιουργήσουμε συνεκτική εταιρική κουλτούρα και να ενισχύσουμε την ευημερία των ανθρώπων μας», λέει ο πρόεδρος του EFA Group, Κρίστιαν Χατζημηνάς.

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος EFA Group

Πώς αναπτύσσετε τη δεξαμενή ταλέντων σας για τις απαιτητικές δραστηριότητες του EFA Group;

O Όμιλος EFA Group, που δραστηριοποιείται στην αγορά της αεροδιαστημικής, άμυνας, νέων τεχνολογιών και ασφάλειας για περισσότερα από 30 χρόνια, απασχολεί πάνω από 300 υπαλλήλους, κυρίως Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς. Έχοντας εδραιωθεί σε περισσότερες από 55 χώρες παγκοσμίως ως ένας ελληνικός όμιλος που εξάγει υπερυψηλή τεχνολογία, το DNA μας είναι εμποτισμένο με εξωστρέφεια, οξυδέρκεια και προσήλωση σε καινοτόμες λύσεις.

Η πανδημία και οι αλλαγές που επέφερε στην εργασιακή πραγματικότητα λειτούργησαν ως επιταχυντής για τον όμιλο. Εφαρμόζουμε το brain regain, έχοντας επαναπατρίσει αρκετούς Έλληνες επιστήμονες που εργάζονταν σε εταιρείες του εξωτερικού.

Πώς προσεγγίζετε την ενδυνάμωση των ανθρώπων στην εποχή της κλιματικής κρίσης και της σύγχρονης τεχνολογικής επανάστασης;

Εστιάζουμε στην αναβάθμιση των εργαζομένων μας, ακολουθώντας μια δομημένη προσέγγιση. Αξιολογούμε ετησίως τον καθένα χαράσσοντας από κοινού το αναπτυξιακό του πλάνο, επενδύουμε στον τομέα της εκπαίδευσης, τόσο σε θέματα soft-skills όσο και σε hard-skills. Ενδεικτικά αναφέρω τα προγράμματα blended e-learning, πολύμηνα trainings, εκμάθηση ξένων γλωσσών, διαλέξεις παγκόσμιας ιστορίας, συμμετοχή σε καλλιτεχνικές εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας να σκεφτούν δημιουργικά, στοχεύοντας παράλληλα στην παροχή γνώσεων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εργασία τους, προκειμένου να χτίσουν βαθύτερες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους. Η αναβάθμιση του κόσμου μας εξασφαλίζεται και από τη συμμετοχή του σε διατμηματικά projects. Αυτή η ώσμωση κάνει τον όμιλό μας να ξεχωρίζει.

Ποιoς είναι ο βασικός σκοπός της εταιρείας, χάρη στον οποίο σας εμπιστεύονται πελάτες σε πάνω από 55 χώρες;

Σκοπός μας είναι να έχουμε έναν δυναμικό και διεθνοποιημένο όμιλο εταιρειών που παράγει έργο και δίνει λύσεις στα σύγχρονα ζητήματα που αφορούν στην αγορά της αεροδιαστημικής, άμυνας, νέων τεχνολογιών και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Απώτερος στόχος όλων είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό οικοσύστημα με σημαντικό περιφερειακό ρόλο σε μια υψηλή και συνάμα βαριάς τεχνολογίας βιομηχανία, που κινείται από αμιγώς εμπορικές χρήσεις έως την Αεροδιαστημική. Θέλουμε να κάνουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία και αεροδιαστημική δυνατό brand name παγκοσμίως, για να συνεχίσουμε και την προαιώνια παράδοση της χώρας μας στη μηχανική, στο Greek engineering. Μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες μας είναι η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα, η Σουηδία, η Γερμανία, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Αγγλία και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Η ναυαρχίδα του ομίλου, η Theon Sensors, σε κοινοπραξία με τη γερμανική Hensoldt, πρόσφατα κέρδισε τον μεγαλύτερο δημόσιο διαγωνισμό που έχει διεξαχθεί στην Ευρώπη για όργανα νυχτερινής όρασης, αναλαμβάνοντας την προμήθεια δίκιαλων οργάνων νυχτερινής όρασης στις βελγικές και γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τι δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για την τοπική αγορά τα νέα έργα και οι συνεργασίες του EFA Group;

Μπορεί να μην είναι εφικτό ως χώρα να κατασκευάζουμε από το μηδέν βαρείς εξοπλισμούς, όπως αεροσκάφη ή τεθωρακισμένα, έχουμε όμως την τεχνογνωσία και την υποδομή να τα συντηρούμε και να τα αναβαθμίζουμε. Η μία όψη του νομίσματος είναι να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες συμμετοχής των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Δεν μας αρκεί, όμως, αυτό. Υπήρξαν περιπτώσεις που σκοπός ενός μεγάλου τμήματος της αγοράς ήταν το εύκολο κέρδος μέσα από τα αντισταθμιστικά προγράμματα και συμπαραγωγές, και όχι η πραγματική επένδυση που θα παράξει κάτι μεγαλύτερο στο μέλλον. Το στρατηγικό μας σχέδιο αφορά παράλληλες στοχεύσεις με συνολική επιχειρηματική συνοχή. Eπενδύουμε στο R&D το 7% του τζίρου μας ετησίως. Δεν μπορείς να περιμένεις ούτε να στηρίζεσαι σε χρηματοδοτούμενα από το κράτος προγράμματα εάν θέλεις να κάνεις κίνηση-ματ στη διεθνή αγορά.