Κριτική στον τρόπο ελέγχου των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Προβόπουλο

Κριτική στον τρόπο ελέγχου των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Προβόπουλο

Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι ο ρόλος του Νέου Μηχανισμού Εκκαθάρισης είναι περιορισμένος.

Κριτική στον τρόπο λειτουργίας του Νέου Μηχανισμού Εκκαθάρισης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών που θα τεθεί σε λειτουργία το 2014, άσκησε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος μιλώντας σε συνέδριο στην Πολωνία επεσήμανε ότι από τη στιγμή που ο Νέος αυτός Μηχανισμός δεν θα έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει ποιες τράπεζες είναι βιώσιμες και ποιες όχι, περιορίζεται η αποτελεσματικότητα του. Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται σε πολλά επίπεδα, γεγονός που σε μία διαδικασία όπως της εκκαθάρισης ενός πιστωτικού ιδρύματος αποβαίνει εις βάρος της αποτελεσματικότητας της.

Διαβάστε ακόμη: Τέλος στις «too big to fail» τράπεζες θέλει να βάλει η Κομισιόν

Προς επίρρωσιν της θέσεως του αυτή ο κ. Προβόπουλος ανέφερε τα επιτυχή αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα μετά την κρίση η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε με επιτυχία στην εκκαθάριση 12 τραπεζών. Από την εμπειρία αυτή προκύπτει ότι ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ ο Μηχανισμός αυτός πρέπει να διαθέτει ένα αξιόπιστο απόθεμα κεφαλαίων. Τούτο αποτελεί όπως είπε μια σημαντική πρόκληση για την Ελληνική Προεδρία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε μια γενική προσέγγιση η οποία θα οδηγήσει σε μια διακυβερνητική συμφωνία, επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση.

Διαβάστε ακόμη: Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες προβλέπει σχέδιο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη γενική προσέγγιση, το Ενιαίο Ταμείο για την Εκκαθάριση θα δημιουργηθεί από τις εισφορές των τραπεζών για μέγιστη περίοδο 10 ετών. Σε περίπτωση όμως τα κεφάλαια δεν είναι επαρκή , η γενική προσέγγιση ορίζει ότι εθνικές αρχές θα πρέπει να είναι υπεύθυνος. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Προβόπουλος η συνέχιση της εθνικής χρηματοδότησης του Ταμείου έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, καθώς διατηρείται ο «ομφάλιος λώρος» μεταξύ των τραπεζών και των εθνικών κυβερνήσεων.

Τέλος ο κ Προβόπουλος πρότεινε να περιοριστεί η μεταβατική περίοδος των 10 ετών που προβλέπεται για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού αποθέματος ασφαλείας για τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου. Και τούτο διότι ακόμη και μετά την παρέλευση μίας 10ετίας οι πόροι του Μηχανισμού μπορεί να εξαντληθούν. Για αυτό είναι αναγκαίο το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης (Τραπεζών) να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές. Εκτίμησε δε ότι η εναρμόνιση του Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων θα αποτρέψει την φυγή καταθέσεων στο μέλλον σε περιόδους κρίσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ