Το κρητικό ελαιόλαδο που «σαρώνει» σε διεθνείς διαγωνισμούς

Το κρητικό ελαιόλαδο που «σαρώνει» σε διεθνείς διαγωνισμούς
Photo:

Το «Κτήμα Βασιλάκη» κέρδισε τις εντυπώσεις και στα βραβεία «Made in Greece». 

Επί τέσσερα συναπτά έτη καταγράφει άνοδο πωλήσεων 40%, πρόσφατα μπήκε στην ρωσική αγορά και διακρίθηκε στο Μεσογειακό Διαγωνισμό Ποιότητας Ελαιολάδου: Terraolivo 2013 στο Ισραήλ με το βραβείο «Prestige Gold», ξεχωρίζοντας για το λάδι του ανάμεσα σε 489 δείγματα ελαιολάδου από 21 χώρες!

Ο λόγος για το «Κτήμα Βασιλάκη», μια από τις επτά ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στα φετινά βραβεία «Made in Greece», κερδίζοντας όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και το βραβείο στην κατηγορία Αγροτικής Αριστείας. Το βραβείο πηγαίνει κατευθείαν στην τεχνογνωσία της οικογένειας Βασιλάκη ως προς τις οδηγίες που δίνονται σε σχέση με την καλλιέργεια της ελιάς και τον τρόπο παραγωγής του λαδιού. Πρόκειται για μια καθετοποιημένη επιχείρηση, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του αγρού από την καλλιέργεια της ελιάς μέχρι και τη συγκομιδή της. «Για εμάς είναι σημαντική διάκριση αν αναλογιστεί κανείς ότι οι άλλες εταιρείες που διαγωνίζονταν μαζί μας στην ίδια κατηγορία ήταν μεγάλες και αναγνωρισμένες ελληνικές εταιρείες. Για να επέλεξαν εμάς ίσως σημαίνει ότι είχαμε περισσότερα πράγματα να τους πούμε ως εταιρεία. Μπορεί να τους φάνηκε το story μας πιο φυσικό.» είναι η εξήγηση που δίνει στο FortuneGreece.com, η Ειρήνη Βασιλάκη, Public Relation & Product Manager του Κτήματος Βασιλάκη.

Διαβάστε ακόμη: Παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με μυστικό το ελληνικό λάδι

Το υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο του Μανώλη Βασιλάκη στη Νεάπολη Μιραμπέλλου Κρήτης, μια επένδυση 3,5 εκατ. Ευρώ, σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα, θεωρείται στολίδι της ευρύτερης περιοχής και είναι επισκέψιμο από το κοινό. Διαθέτει δύο γραμμές παραγωγής μια για το συμβατικό και μια για το βιολογικό λάδι.

Όταν τίθενται σε λειτουργία και οι δύο γραμμές χρησιμοποιούνται 12.000 τόνοι ελιάς την ώρα και παράγονται τέσσερεις τόνοι ελαιολάδου ανά ώρα. Η συγκομιδή γίνεται προσεκτικά, τη σωστή στιγμή ωρίμανσης των ελιών, εξάγεται με τη διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης την ίδια μέρα, και αποθηκεύεται κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες.

Ιστορία δύο αιώνων με άρωμα Κρήτης
Το Κτήμα Βασιλάκη, το οποίο γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τα βραβεία «Made in Greece» κουβαλάει μια ιστορία σχεδόν δύο αιώνων. Η πρώτη «φάμπρικα» ξεκίνησε από τον παππού του Μανώλη το 1845 και λειτούργησε μέχρι το 1955. Με την άφιξη του ηλεκτρικού ρεύματος, τα παλιά ελαιοτριβεία εγκαταλείπονται και ένας νέος κύκλος ανοίγει. Ο Μανώλης μπαρκάρει στα ποντοπόρα πλοία, συγκεντρώνει ένα σημαντικό ποσό και το 1981, στα 29 του, επιστρέφει στο νησί και εκσυγχρονίζει το παλιό ελαιοτριβείο. Είναι μάλιστα και ο πρώτος Κρητικός που φέρνει τα νέα φυγοκεντρικά μηχανήματα και αγοράζει κτήματα για να μεγαλώσει την οικογενειακή περιουσία των 200 στρεμμάτων.

Δύο δεκαετίες αργότερα, το 2001, θέτει τα θεμέλια για το σημερινό, υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο τα προϊόντα του οποίου βγαίνουν εκτός συνόρων. Το προϊόν βρίσκεται σήμερα στις αγορές 16 χωρών του εξωτερικού, κυρίως σε Ευρώπη, Αμερική και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ πρόσφατα μπήκε στη ρωσική αγορά. Αν και τα τελευταία χρόνια λόγω της περεταίρω σύσφιξης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχει καταστεί μόδα η είσοδος ελληνικών εταιρειών στην πολυπληθή ασιατική αγορά, εντούτοις για την οικογένεια Βασιλάκη η κινεζική αγορά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτό γιατί όπως μας εξηγεί η Ειρήνη οι Κινέζοι δεν γνωρίζουν πράγματα για το ελαιόλαδο. Δεν ξέρουν πώς να το χρησιμοποιήσουν και ίσως ένα premium προϊόν να τους φανεί και ακριβό.

Στο Κτήμα Βασιλάκη παράγονται τέσσερις διαφορετικοί κωδικοί- ένας εκ των οποίων είναι το λάδι βιολογικής καλλιέργειας- και όλοι τους είναι αποκλειστικά από κορωνέϊκη ποικιλία. Το «Χάρισμα» εξακολουθεί και είναι ο πιο εμπορικός κωδικός, ακολουθεί το «Vassilakis Estate» που παράγεται από τα κτήματα της οικογένειας Βασιλάκη και γι’ αυτό το λόγο βγαίνει σε περιορισμένη ποσότητα και το «My Olive Oil», το οποίο είναι το συλλογικό αποτέλεσμα της ομάδας παραγωγών που συνεργάζονται με το κτήμα.

Eleia: Η εταιρεία που έβαλε το ελληνικό ελαιόλαδο στα Harrods!

Κρητική τσικουδιά στα προϊόντα της εταιρείας
Κρήτη χωρίς τσικουδιά δεν γίνεται γι’ αυτό και ο κ. Μανώλης εκτός από το ελαιόλαδο και τις τοπικές ελιές ενέταξε στα προϊόντα του το χαρακτηριστικό ποτό των Κρητικών το οποίο είναι ίδιας παραγωγής και διπλής απόστασης για να έχει πιο γλυκιά γεύση.
Οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη νέα χρονιά από την εταιρεία είναι η συστηματικότερη εκπαίδευση των παραγωγών προκειμένου να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και η αύξηση των πωλήσεων του τυποποιημένου προϊόντος. Όσο για την τρέχουσα χρονιά ο απολογισμός είναι εντυπωσιακός.

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος οι πωλήσεις θα κλείσουν με μια άνοδο 40%, η οποία καταγράφεται συστηματικά τα τελευταία 4 χρόνια, από το 2009 όταν και ξεκίνησε η σειρά των τυποποιημένων προϊόντων.