Κρούγκμαν: Το ευρώ ήταν μια φρικτή ιδέα

Κρούγκμαν: Το ευρώ ήταν μια φρικτή ιδέα

Την άποψη του για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και την ίδια τη δομή του ευρωσυστήματος ανέλυσε στο Μέγαρο Μουσική ο Αμερικανός οικονομολόγος.

«Νόμιζα ότι το ευρώ ήταν μια κακή ιδέα. Έκανα λάθος. Το ευρώ ήταν μια φρικτή ιδέα», είπε ο Πολ Κρούγκμαν κατά τη διάλεξή του στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Εurope: What next?», προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) στο πλαίσιο εκδήλωσης του Megaron Plus.

Όσον αφορά το μέλλον του ευρώ, ο Αμερικανός οικονομολόγος τόνισε ότι «πρέπει να καταλάβουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία έξι χρόνια», υποστηρίζοντας πως σε αυτή τη φάση «δεν μπορούμε να αναιρέσουμε το ευρώ».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος είπε πως αν η Ελλάδα δεν είχε μπει στο ευρώ θα είχε υποτιμήσει το νόμισμα και θα μπορούσε να είχε την τύχη της Αργεντινής το 2001. Παρόλα αυτά, και υπό τις παρούσες συνθήκες, χαρακτήρισε ως «κόλαση» την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός του ευρώ, περοσθέτοντας ότι η μετάβαση στο νέο νόμισμα θα ήταν εφιαλτική.

Ως βασικό θέμα, ο κ. Κρούγκμαν, διαπιστώνει την ανταγωνιστικότητα: «Πρέπει να βρεις λύση στα δημοσιονομικά, αλλά το ερώτημα είναι πως κάνεις την οικονομία σου ανταγωνιστική χωρίς να υποτιμήσεις το νόμισμα σου».

Η Ελλάδα, όπως είπε, είναι πλέον μια χώρα με χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά αυτό δεν φαίνεται λόγω αστάθειας και αν δεν υπήρχε ανεργία στην Ελλάδα θα είχε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα. Ως λύση στο περόβλημα, ο Αμερικανός οικονομολόγος ζήτησε να μπει τέλος στη σκληρή λιτότητα.

Σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ο Πολ Κρούγκμαν τάχθηκε υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού και εναντιώθηκε στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, ενώ αναφέρθηκε επικριτικά για τη στάση του Βόλφνγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι «ελπίζουμε ότι δεν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης».

Όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Πολ Κρούγκμαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον «ιό του αποπληθωρισμού», παρομοιάζοντας την Ευρώπη με την Ιαπωνία: «Η Ευρώπη μοιάζει με την Ιαπωνία χωρίς την κοινωνική συνοχή. Όλη η κατάσταση χειροτέρεψε λόγω κακής διάγνωσης».

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν, οι Ευρωπαίοι νομίζουν ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να καταλάβουμε τι γίνεται, όμως η ΕΕ είναι πολύ σοβαρό σχέδιο και πρέπει να υποστηριχθεί και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. «Η ευρωπαϊκή ιδέα είναι εξίσου σημαντική σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νομπελίστας οικονομολόγος θα συναντηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Τον Πολ Κρούγκμαν προλόγισε ο Γεράσιμος Αρσένης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST). Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST), που είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία, από την ίδρυσή της το 1992, επικεντρώνεται σε θέματα ανάπτυξης και διακυβέρνησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την προώθηση του δημοσίου διαλόγου και τη διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων δημόσιας πολιτικής.