Κτήμα SEMELI: Με 61 βραβεία στη συλλογή του μόνο για το 2018 επενδύει στον οινοτουρισμό

Οι διακρίσεις της φετινής χρονιάς ήρθαν σε μια περίοδο όπου αναπτύσσεται ραγδαία η νέα τουριστική τάση.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 61 βραβεία πρόσθεσε στη συλλογή του το 2018 το Κτήμα SEMELI, που εκτός από τις διακρίσεις σε διαγωνισμούς παγκόσμιας εμβέλειας επενδύει δυναμικά και στον τομέα του οινοτουρισμού.

Η σειρά «Semeli Aetheria» ξεχώρισε με δύο χρυσά μετάλλια στους διεθνείς διαγωνισμούς του Βερολίνου και της Θεσσαλονίκης, μαζί με την ανώτατη διάκριση για το καλύτερο ροζέ κρασί που κέρδισε το «Semeli Aetheria Rose 2017», στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση σε διεθνείς εκδηλώσεις, αποσπώντας συνολικά 7 βραβεία και διακρίσεις. Δύο χρυσά μετάλλια, από το Βερολίνο και τον Καναδά, απέσπασε και το «Semeli Aetheria Red 2015», το οποίο επίσης στην πρώτη του εμφάνιση, απέσπασε δύο αργυρά και ένα χάλκινο, ενώ το λευκό της σειράς, «Semeli Aetheria White 2017», στον τρίτο χρόνο κυκλοφορίας του, συγκέντρωσε συνολικά 7 διακρίσεις.

Τη διάκριση του εξαιρετικού οίνου 2018 από το κελάρι του «The Wine Society», του πρώτου παγκοσμίως wine club, που ιδρύθηκε στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο στις 4 Αυγούστου 1874, απέσπασε η εμβληματική μαντινεία του Κτήματος SEMELI «Semeli Mantinia Nassiakos 2017», που πήρε επίσης χρυσό μετάλλιο στο «Challenge International Du Vin», ενώ συνολικά αριθμεί 7 μετάλλια και διακρίσεις.

Συνεχίζοντας την παράδοση της περυσινής χρονιάς, το «Semeli Ορεινός Ήλιος Λευκός 2017» τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο στη Γαλλία, στη διοργάνωση «Challenge International Du Vin», που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ενώ το ροζέ 2017 της σειράς «Semeli Ορεινός Ήλιος», ξεχώρισε φέτος, αποσπώντας τόσο το χρυσό όσο και την ανώτατη διάκριση στο «International Rose Championship 2018». Χρυσό μετάλλιο έλαβε επίσης στο Βερολίνο ο ερυθρός «Semeli Ορεινός Ήλιος 2016».

Τέσσερα νέα χρυσά μετάλλια και δύο αργυρά απένειμε στα κρασιά Semeli και ο «Berliner Wein Trophy 2018 Summer Edition».

Επενδύοντας στον οινοτουρισμό

Κατανοώντας από νωρίς τη δυναμική τάση του οινοτουρισμού, το Κτήμα Semeli επένδυσε στο συγκεκριμένο τομέα αναπτύσσοντας μια σειρά δράσεις προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρει, όπως λένε οι άνθρωποι του οινοποιείου, μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας σε ταξιδιώτες και φίλους του κρασιού από όλη την υφήλιο.

Μια αίθουσα υποδοχής, χωρητικότητας 300 ατόμων, φιλοξενεί τους επισκέπτες του κτήματος. Η διαμόρφωση του χώρου προβλέπει δύο «κόμβους» γευσιγνωσίας, έναν για μεγάλα γκρουπ, όπου μπορούν να δοκιμαστούν όλες οι ετικέτες του κτήματος και έναν μικρότερο για κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Το οινοποιείο διαθέτει επίσης εστιατόριο, χωρητικότητας 25 ατόμων, και μεγάλη βεράντα με υπέροχη θέα στον κάμπο της Νεμέας έως και τη Ζήρεια και τους γύρω ορεινούς προορισμούς. Οι οινογευσίες μπορούν να συνδυαστούν με ελαφρύ ή κανονικό γεύμα (κατόπιν παραγγελίας), ενώ για το χειμώνα οι γεύσεις δοκιμάζονται γύρω από τα δύο κεντρικά τζάκια του χώρου που διαθέτει και άλλες γωνιές για οινογευσία, μελέτη, χαλάρωση.

Oι οινολόγοι του Κτήματος έχουν σχεδιάσει επίσης για τους επισκέπτες τρία διαφορετικά προγράµµατα γευσιγνωσίας, που ονοµάζουν #SemeliWineExperience. Μια οργανωμένη επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση στον χώρο παραγωγής, όπου περιγράφεται η διαδικασία συλλογής των σταφυλιών και οινοποίησης, στο χώρο εμφιάλωσης και στο κελάρι όπου γίνεται αναφορά στη διαδικασία ωρίμανσης του κρασιού. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν στην κεντρική αίθουσα φιλοξενίας ή στο κελάρι διαφορετικές ετικέτες του οινοποιείου, μαζί με τοπικά τυριά και άλλα εδέσματα.

SEMELI+WINE+EXPERIENCE+(9)

Κρασιά από τα «σπλάχνα» της Νεμέας

Από το 1979, η Semeli αποτελεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες, με το οινοποιείο της να βρίσκεται σε μία τις πιο εμβληματικές αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδος, στο Κούτσι της Νεμέας, όπου η θαλάσσια αύρα του Κορινθιακού «συναντά» τους δροσερούς αέρηδες και τα ρεύματα των φαραγγιών δημιουργώντας ένα μοναδικό οικοσύστημα-terroir.

Η Semeli εγκατέστησε το σύγχρονο οινοποιείο της στο Κούτσι το 2003, με σεβασμό στο περιβάλλον, πρωτοποριακή σχεδίαση και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Εναρμονισμένο με τη φυσική ομορφιά του τοπίου, βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε μία πλαγιά κατάφυτη από αμπέλια.

Το οινοποιείο, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις μιάμιση ώρας από την Αθήνα, έχει εύκολη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία με παγκόσμια εμβέλεια, όπως ο Ναός του Δία, το Αρχαίο Στάδιο και το Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η Ακρόπολη των Μυκηνών, η γοητευτική νεοκλασική πόλη του Ναυπλίου, καθώς και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.