La vie en ROSE: Η μεγάλη επιστροφή του ροζέ

La vie en ROSE: Η μεγάλη επιστροφή του ροζέ

Η αναβίωση του ροζέ κρασιού µέσα από τις δηµοφιλείς ετικέτες του οινοποιείου Semeli.

Σε έρευνα της Nielsen που δηµοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2017, διαπιστώθηκε πως τον τελευταίο χρόνο οι πωλήσεις των επιτραπέζιων ροζέ κρασιών έχουν παρουσιάσει αύξηση 53%, αγγίζοντας τα 258 εκατ. δολάρια µόνο στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, οι τάσεις σε παγκόσµιο επίπεδο «συνοµολογούν» ότι τα ροζέ όχι µόνο γίνονται ανάρπαστα από την Ιαπωνία µέχρι το Μαρόκο και τον Καναδά, αλλά και ότι ήρθαν για να µείνουν.

Το µέχρι πρότινος παρεξηγηµένο και περιθωριοποιηµένο ροζέ έχει κατακτήσει περίοπτη θέση στα εστιατόρια, τα µπαρ, τις κάβες και στις καρδιές του οινόφιλου κοινού, που το προτιµά όλες τις εποχές του χρόνου, σε όλες τις περιστάσεις. Οπωσδήποτε το ροζέ δεν είναι µόνο χρωµατικά κάτι ανάµεσα στο κόκκινο και στο λευκό κρασί, αλλά είναι και γευστικά το ιδανικό πασπαρτού, γεγονός που διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο στη θεαµατική άνοδο της δηµοφιλίας του. «Η αναβάθµιση της παραγωγής των ροζέ οίνων από συγκεκριµένες ερυθρές ποικιλίες µε διαφορετική µέθοδο οινοποίησης έδωσε στους καταναλωτές την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εκτιµήσουν σπουδαία κρασιά» εξηγεί στο Fortune ο Δηµήτρης Κουνελάκης, πρόεδρος  του Διοικητικού Συµβουλίου της ΣΕΜΕΛΗ Α.Ε.

«Πατρίδα» των ροζέ είναι η Προβηγκία στη Γαλλία, µε τους εµβληµατικούς οίκους «Ott» και «Regine Sumeire» να φιγουράρουν ως η επιτοµή του «ροζ χρυσού». Αλλά και στην Ελλάδα, το εξαιρετικό µικροκλίµα της Νεµέας και άλλων κατά τόπους περιοχών ευνοεί στην άνθηση σπουδαίων ποικιλιών. Ο «Ορεινός Ήλιος» του οινοποιείου Semeli έκανε τη διαφορά χάρη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σε άρωµα, γεύση και επίγευση, και έτσι έφτασε να κατακτήσει τέσσερις διεθνείς διακρίσεις σε κορυφαίους διαγωνισµούς σε Παρίσι και Λονδίνο το 2016.

Η σειρά «Untitled», η νέα πρόταση από τη Semeli στα ροζέ, που συνδυάζει αρµονικά τα αρώµατα από ροδοπέταλα, φράουλα και βύσσινο, έκλεψε τις εντυπώσεις  σε διαγωνισµούς, αποσπώντας το χρυσό βραβείο «Challenge International du Vin», επιβραβεύοντας τη σχολαστική επιλογή της πρώτης ύλης από επιλεγµένα αµπελοτόπια και τη δηµιουργική οινοποίηση από τον Λεωνίδα Νασιάκο, οινολόγο και γενικό διευθυντή της Semeli. Οι δυο ετικέτες γίνονται ανάρπαστες και για έναν ακόµη λόγο, όπως επισηµαίνει ο Δηµήτρης Κουνελάκης. «Τα ροζέ µας διατίθενται στην αγορά σε δελεαστικές τιµές και πιστεύουµε ότι αυτό συντελεί στην ανοδική πορεία των πωλήσεων».

Η Σεµέλη Α.Ε. ανακοίνωσε παράλληλα ότι προχωρά σε νέα επένδυση, η οποία θα ξεκινήσει εντός του 2017 και θα ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το µεγαλύτερο επενδυτικό βήµα που έχει γίνει ποτέ στον εν  λόγω κλάδο στη χώρα µας και έρχεται να συµπληρώσει ανάλογες επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας, που τα τελευταία χρόνια έχουν αγγίξει τα 12 εκατ. ευρώ. Στόχος της επένδυσης είναι η περαιτέρω βελτίωση του µηχανολογικού εξοπλισµού της παραγωγής, η ανανέωση του στόλου µε την προσθήκη νέων δρύινων βαρελιών, αλλά και η αναβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών στο πλαίσιο της ανάπτυξης του οινοτουρισµού, σχολιάζει ο Δηµήτρης Κουνελάκης. 

O κύκλος εργασιών της Σεµέλη Α.Ε διαµορφώθηκε την περασµένη χρονιά σε περίπου 3,6 εκατ. ευρώ, µε στόχο να περάσει τα 4 εκατ. ευρώ το 2017, µέγεθος που θα προκύψει κυρίως από την αύξηση του µεριδίου των premium ετικετών στο µείγµα πωλήσεων µε τα ροζέ να πρωταγωνιστούν. Η διεύρυνση της συµµετοχής των οίνων αυτής της κατηγορίας αναµένεται να ενισχύσει σηµαντικά τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας, που ήδη το πρώτο εξάµηνο του 2017 σηµείωσαν ρυθµό αύξησης που αγγίζει το 25%. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα για τη Σεµέλη Α.Ε., η οποία στα επόµενα δύο χρόνια θέλει να διπλασιάσει τις εξαγωγές της και να τις φτάσει στο 30% του κύκλου εργασιών της. Η στρατηγική αυτή ευθυγραµµίζεται µε την ευρύτερη ανάκαµψη που παρουσιάζουν οι εξαγωγές του οίνου στην Ελλάδα, οι οποίες σηµείωσαν αύξηση 7,48% σε ποσότητα, βάσει των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016.

Αν ανήκετε στο µικρό ποσοστό του πληθυσµού που στηρίζει ακόµα το δίπολο λευκό-κόκκινο, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τη… ροζέ πλευρά του κρασιού!

Μυρτώ Σάλλα: μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της Semeli Α.Ε.
Μυρτώ Σάλλα: μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της Semeli Α.Ε.
Μυρτώ Σάλλα: μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της Semeli Α.Ε.

ΡΟΖΕ ΧΡΥΣΟΣ

«Ladies First?»

Σύµφωνα µε στατιστική µελέτη της Nielsen (Αύγουστος 2017), το 40% των καταναλωτών ροζέ κρασιού είναι γυναίκες ηλικίας 21-34 ετών, οι οποίες µάλιστα είναι και πολύ ενεργές στα social media.

«Think pink»

Οι αγορές της Γαλλίας και των ΗΠΑ καταναλώνουν συνολικά το ½ της ετήσιας παγκόσµιας παραγωγής ροζέ κρασιού, η οποία φτάνει τα 594,4 εκατ. γαλόνια.

Έρευνα της IWSR για τη Vinexpo (Απρίλιος 2017) σχετικά µε την τάση της αγοράς για το 2020 έδειξε ότι τα ροζέ θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε όγκο κατά 5,9% µέχρι το 2020.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί