Λαφαζάνης: Θα είμαστε η μεγάλη έκπληξη των εκλογών

Λαφαζάνης: Θα είμαστε η μεγάλη έκπληξη των εκλογών
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρος της Βουλής, συνεργαζόμενη με τη Λαϊκή Ενότητα και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της στην Α΄ Αθήνας, μιλάνε στη Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έπεσε από κανέναν, παραιτήθηκε ταπεινωτικά», σχολίασε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας.

«Η Λαϊκή Ενότητα θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις και ο στόχος της είναι να βρεθεί γρήγορα σε κυβερνητική θέση», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 80η ΔΕΘ.

Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι “δεν έπεσε από κανέναν, παραιτήθηκε ταπεινωτικά και δεν τόλμησε να πάει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, επειδή φοβήθηκε μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, όχι, βέβαια, από εμάς”.

Σε ερώτηση πότε αντιλήφθηκε ότι χωρίζουν οι δρόμοι με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι “επί χρόνια υπήρχαν διαφορές και αντιπαραθέσεις”. Όπως εξήγησε, “θέταμε θέμα να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, είχαμε διαφορές, ασκούσαμε κριτική, διαφωνήσαμε με τη Συμφωνία του Φεβρουαρίου και το είπαμε δημόσια. Δίναμε τη μάχη πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση θα έκανε τη σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Δεν μπορούμε να συμπορευόμαστε με κόμματα που συνομολογούν Μνημόνια”.

Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προχώρησε σε πρόωρες εκλογές για να αιφνιδιάσει τη Λαϊκή Ενότητα και σχολίασε πως “πήγε για μαλλί και κινδυνεύει να βγει κουρεμένος”. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, για το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. “Δεν μπορεί να υπάρξει μνημονιακή κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ, θα γίνει πάλι παίκτης”, είπε και σχολίασε: “Θαυμάστε κυβέρνηση. Αν λέγαμε, στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ, θα έπεφτε το γέλιο της αρκούδας”.

“Πρέπει να τελειώνουμε με τα Μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας”, είπε ο κ. Λαφαζάνης και σημείωσε πως “το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή”. Εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, η ηγεσία του ΚΚΕ έχει ανακηρύξει κύριο αντίπαλό του τη Λαϊκή Ενότητα και “κακοήθεις” χαρακτηρισμούς. Για τη φράση “Λαφαζανιές” του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, παρατήρησε: “Δεν με αγγίζει, δεν με μειώνει προσωπικά και την αντιπαρέρχομαι. Δεν αισθάνομαι αντίπαλος με το ΚΚΕ”.

Για τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας τόνισε πως εφόσον γινόταν η κοινοπραξία θα δινόταν προκαταβολή για το έργο του αγωγού και ζήτησε να υλοποιηθεί πλήρως η σχετική συμφωνία. Σε ερώτηση για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής απάντησε ότι οι κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον του είναι “ευτελής αντιπερισπασμός” και σημείωσε: “Εγώ, ως υπουργός, άνοιξα το θέμα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, για την κυβέρνηση”.

Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Ενότητας στην Α΄ Αθήνας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου είναι “εκλογές εκκαθάρισης των αντιμνημονιακών δυνάμεων”, τις σχεδίασαν οι δανειστές σε συνεργασία με το μέγαρο Μαξίμου και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το πραγματικό δίλημμα είναι ευρώ ή δημοκρατία”.

Επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να ψηφίσει το Μνημόνιο και υπογράμμισε: “Τον υπερασπίστηκα όσο κανείς, περισσότερο ακόμα και από ό,τι ο ίδιος τον εαυτό του”. Σταμάτησε, όμως, να τον υπερασπίζεται όταν μίλησε για “παιδιαρίσματα” και “σουρεαλισμούς”.

Για το δίλημμα “νέο η παλιό”, που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε πως “το θέτουν εκείνοι που εγκατέλειψαν τους νέους και τη νεολαία και που τους εγκατέλειψαν οι νέοι και η νεολαία. Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί “συκοφαντίες”, “λάσπη” και παλαιοκομματικές μεθόδους”.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ομάδα νέων του κόμματος φώναξε συνθήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ