Λαγκάρντ: Η μείωση του πληθωρισμού δεν διαπραγματεύεται

Λαγκάρντ: Η μείωση του πληθωρισμού δεν διαπραγματεύεται
epa08039628 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde attends her first hearing by the European Parliament Committee on Economic and Monetary Affairs, a the European Parliament in Brussels, Belgium, 02 December 2019. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο υποκείμενος πληθωρισμός. Η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχτηκε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων ακόμη δεν τον έχουν μειώσει.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, λέει ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, σύμφωνα με δημοσίευμα του Market Watch.

«Από τον περασμένο Ιούλιο έχουμε αυξήσει τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης. Ωστόσο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός και η αβεβαιότητα για την πορεία του έχει αυξηθεί. Αυτό καθιστά απαραίτητη μια ισχυρή στρατηγική για τη συνέχεια», είπε σε ομιλία της την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Η ΕΚΤ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αποφύγει την τραπεζική αναταραχή στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 επιπλέον μονάδες βάσης.

Η Λαγκάρντ εξήγησε ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη για να «μειώσει τη ζήτηση» και «να διατηρήσει σταθερά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν σταθερές», αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη για επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων.

«Με υψηλή αβεβαιότητα, είναι ακόμη πιο σημαντικό η διαδρομή του ποσοστού να εξαρτάται από δεδομένα. Αυτό σημαίνει, εκ των προτέρων, ότι ούτε δεσμευόμαστε να αυξήσουμε περαιτέρω ούτε τελειώσαμε με τα ποσοστά αυξήσεων», πρόσθεσε.

Ενόψει της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα επιτόκια την Τετάρτη και την παραμονή της αυριανής ετυμηγορίας της Τράπεζας της Αγγλίας, η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι η υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη «παραμένει ισχυρή», ενώ ο μετρικός πληθωρισμός είναι πιθανό να «πέσει απότομα» φέτος, από την πτώση στις τιμές της ενέργειας και τη χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό.

Είπε, επίσης, ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει κανένα σαφές στοιχείο ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω. Τα μέτρα για τον υποκείμενο πληθωρισμό που παρακολουθεί η ΕΚΤ βρίσκονται επί του παρόντος στο εύρος 4-8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: